Overslaan en naar de inhoud gaan
knoflook

Uien, knoflook, bieslook en prei: giftig voor honden en katten

Geen alliumsoorten voor onze huisdieren?

Ui-achtigen of alliumsoorten bevatten bepaalde stoffen die uiteindelijk worden omgezet in oxidanten, die de rode bloedcellen kunnen beschadigen. Bij honden is de activiteit van het beschermingsmechanisme van de rode bloedcellen tegen oxidanten laag.

Bij katten zijn de rode bloedcellen zeer gevoelig voor beschadiging door oxidanten. Drogen of verhitten van alliumsoorten maken de giftige stoffen die erin zitten niet onschadelijk, waardoor dus ook gebakken of gedroogde uien gevaarlijk kunnen zijn.

Ui is gevaarlijker voor een hond dan knoflook. Wanneer de rode bloedcellen beschadigd zijn, kan het dier bloedarmoede ontwikkelen en zal het zuurstoftransporterend vermogen van het bloed afnemen.

zwarte-kat-en-hond die geen Alliumsoorten binnenhebben en dus gezond zijn

Katten en honden zijn uitermate gevoelig voor uienvergiftiging: bij honden kan een consumptie van 15 tot 30 gram per kilogram lichaamsgewicht leiden tot verschijnselen, bij katten 5 gram uien per kilogram lichaamsgewicht. De symptomen van een Alliumvergiftiging beginnen vaak met diarree en braken.

Enkele dagen na inname ontstaan pas de symptomen van beschadiging van de rode bloedcellen: sloomheid, minder uithoudingsvermogen, bleke tot bleekgele slijmvliezen, hoge hart- en ademhalingsfrequentie (zowel bij inspanning als in rust) en rode tot roodbruine urine. 

Voorlopig bestaat er nog geen specifieke behandeling voor alliumvergiftigingen. Soms is wel een bloedtransfusie nodig. Daarom is het steeds aangeraden om je dierenarts te verwittigen.

Meer informatie kan u vinden op de webpagina vergiftiging bij huisdieren geschreven door het LICG.


Bang dat je huisdieren in contact zijn gekomen?

Contacteer ons over alliumvergiftiging