Overslaan en naar de inhoud gaan
Poes slaapt op deken,

Castratie van uw kitten

Waarom een castratie?

Er belanden jaarlijks veel kittens in het asiel, ze worden geëuthanaseerd of achtergelaten omdat er geen plaats meer voor is. Het teveel aan katten kan jij helpen verminderen door een castratie bij uw poes of kater te laten doen (een verwijdering van de geslachtsorganen). 

Sinds 2014 is het ook wettelijk verplicht dat alle katten, die verkocht of weggegeven worden, gecastreerd worden.  

De castratie van een kater gebeurt meestal vanaf de leeftijd van 5 maanden. Hiermee wordt de kans op sproeigedrag verkleind. De kater zal ook minder tijd besteden aan de zoektocht naar een partner, waardoor de kans om aangereden te worden of in gevecht te raken met een andere kater, beduidend minder zal zijn.

Een poes wordt gecastreerd om ongewenste kittens te voorkomen. Castratie bij een kattin vermindert de stress van de dracht, de geboorte en het verzorgen van en zoeken naar een nieuw huis voor de kittens. Daarnaast zal een kattin, die niet gecastreerd is, ook stress  ondervinden van het krols worden.  Ook de eigenaar ervaart de krolsheid als een periode waarin de poes zeer luid miauwt (om een kater te lokken) en overdreven aanhankelijk is. Wat voor een eigenaar op zich vaak reden genoeg is om de kattin te castreren.

Vaak wordt de term ‘sterilisatie’ gebruikt, deze is onjuist omdat bij de poes de eierstokken en eventueel de baarmoeder verwijderd worden, niet alleen afgebonden. Het verwijderen van de geslachtsorganen heet officieel ‘castratie’. Een poes wordt meestal gecastreerd vanaf een leeftijd van 5 maanden. Ze hoeft hiervoor geen nestje te hebben gehad.

Er zijn geen nadelen verbonden aan castratie. De operatie is een routineprocedure. Je kater of kattin verblijft slechts 1 dag op de praktijk en gaat volledig wakker met jou mee naar huis. 

 

Kom meer te weten op de webpagina verzorging van uw kitten geschreven door het LICG.

 

Meer vragen?

Contacteer ons over de vruchtbaarheid van uw kitten

medical icon
Alle diergeneeskundige zorgen en producten worden geleverd door erkende en onafhankelijke dierenartsen