Overslaan en naar de inhoud gaan
Dalmatier die kijkt naar een zak smarties

Chocolade

Is chocolade schadelijk?

Chocolade bevat een stof, theobromine, die niet giftig is voor mensen, maar wel voor honden, katten, papegaaien, paarden en fretten. Het vormt dus een gevaar voor uw huisdier!

De ziekteverschijnselen, veroorzaakt door een hoeveelheid theobromine, kunnen verschillen van hond tot hond. De hoeveelheid theobromine verschilt ook per type chocolade. Naast chocolade is er ook een bron van mogelijke cacaovergiftiging, namelijk door cacaodoppen die in tuinen worden gebruikt. Deze bevatten ook theobromine en zijn voor honden erg aantrekkelijk!

 

chocolade-ei-smarties.jpg

 

Na inname van theobromine bij uw huisdier, treden de symptomen op na ongeveer 1 tot 4 uur, soms na 6 tot 24 uur.

De symptomen bestaan uit braken, diarree, een pijnlijke buik, veel drinken en plassen, versnelde ademhaling en hartslag en hyperactiviteit. Bij ernstigere gevallen kunnen koorts, epileptische aanvallen, hartritmestoornissen, dronkemansgang, spiertrillingen en -stijfheid en coma optreden.

Het dier kan zelfs overlijden! Deze verschijnselen kunnen zo’n 3 à 4 dagen aanhouden omdat er tijd nodig is om de giftige stoffen af te breken. De behandeling bestaat uit het ondersteunen van het lichaam bij het bestrijden van de symptomen en het verwerken van de gevaarlijke stoffen. Raadpleeg steeds zo snel mogelijk een dierenarts wanneer u vermoedt dat uw huisdier de zoetigheid heeft gegeten!

Voor meer informatie bekijk de webpagina vergiftiging bij huisdieren geschreven door het LICG.

 

Bang dat uw hond chocolade op heeft?

Contacteer ons over chocoladevergiftiging