Overslaan en naar de inhoud gaan
Een hond bijt met zijn gebit in een doek

Het gebit van de kat en de hond

De ontwikkeling van het gebit bij de hond en kat

Kittens en puppy’s worden geboren zonder tanden of kiezen. Wel is er bij de geboorte al aanleg voor een melkgebit, dat na ongeveer twee maanden volgroeid is. Na vier maand begint het wisselen naar een blijvend gebit en na zes maand is dat volgroeid. Bij honden hangt het tijdstip van wisselen af van het ras en de rasgrootte.

Jouw pup of kitten kan pijn ondervinden bij het wisselen van een melkgebit naar een blijvend gebit. Je kan deze pijn helpen verzachten door met een in koud water gedompeld en goed uitgewrongen washandje voorzichtig het tandvlees te masseren. Bij het wisselen is het mogelijk dat een dubbele hoektand ontstaat. Het is daarom aangeraden om met kittens en pups van ongeveer zeven maanden naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole.

Ongeveer een jaar na het wisselen hebben de tanden en kiezen hun volledige sterkte bereikt. Het is dus verstandig om jonge honden nooit hard te laten trekken tijdens spelletjes met botten en dergelijke.

Een kat heeft 30 tanden en kiezen die worden gebruikt om stukken vlees van een prooidier af te scheuren en om botten te verbrijzelen. Een volwassen hond heeft 42 tanden en kiezen die worden gebruikt voor het doden of verwonden van prooidieren en om te kauwen.
 

hond speelt met een speeltje om onbewust voor een proper gebit te zorgen

Hoe kan je het gebit gezond houden?

Een regelmatige poetsbeurt bij je hond of kat is heel belangrijk. Het stappenplan gebitsverzorging moet je de weg wijzen in een goede tandhygiëne.

Het is aangeraden om elke dag de tanden van je huisdier te poetsen om tandplak te verwijderen dat zich na het eten op de tanden heeft vormt. Tandplak kan namelijk uitharden tot tandsteen en dit moet verwijderd worden door de dierenarts met behulp van speciale apparatuur.

 

Een goede voeding kan helpen om tandsteenvorming te verminderen. Er zijn hiervoor speciale voedingen beschikbaar op de markt.

Een goede combinatie van regelmatig poetsen en de juiste voeding kan ontstoken tandvlees en de daar bijhorende gezondheidsproblemen voorkomen. Ontstoken tandvlees geeft bacteriën namelijk de kans om via het tandvlees in het bloed terecht te komen. Zo kunnen deze bacteriën problemen in de nieren of het hart veroorzaken.

Wens je meer informatie? Dan kan je de webpagina gebitsverzorging geschreven door het LICG lezen.

Gebitscontrole voor je hond of kat?

Neem het zekere voor het onzekere, preventie helpt! 
Kom even langs voor een gebitscontrole van je hond of kat. Tip van WelloPet: in de jaarlijkse preventieve gezondheidscheck is een gebitscontrole sowieso standaard voorzien als één van de vaste onderdelen.

Maak een afspraak online >>

Ieder jaar in maart biedt het team dierenartsen van WelloPet gratis gebitscontroles aan voor jouw huisdieren.
Lees meer over deze themamaand 'een gezond gebit'.

medical icon
Alle diergeneeskundige zorgen en producten worden geleverd door erkende en onafhankelijke dierenartsen