Overslaan en naar de inhoud gaan
Het gebit van het konijn en andere knaagdieren

Het gebit van het konijn en andere knaagdieren

Het gebit van knaagdieren en konijnen

Konijnen en knaagdieren hebben een gebit dat altijd door blijft groeien, maar hun tanden en kiezen slijten af door te kauwen en te knagen. Wanneer de voortanden van konijnen niet goed afslijten, kunnen ze te lang doorgroeien. Zo’n tanden worden ook wel ‘olifantstanden’ genoemd.

Door verkeerd afslijten kunnen er ook haken op de kiezen ontstaan. Dat kan een soort ‘tandbrug’ vormen over de tong heen. Zo wordt eten erg moeilijk voor je huisdier!

Verkeerd of te weinig afslijtende tanden kunnen worden veroorzaakt door een verkeerde stand van onder- en bovenkaak ten opzichte van elkaar. Dit kan ontstaan na een trauma, maar het kan ook erfelijk zijn.

Een andere oorzaak is een verkeerde opvoeding, bijvoorbeeld wanneer een knaagdier te weinig op zijn eten moet knagen. Zorg daarom voor voedsel met genoeg knaagmateriaal.

In het voedsel moet ook een juiste hoeveelheid calcium zitten om de kaken en tanden sterk te houden. Het is aangeraden om regelmatig te controleren of de voortanden van je konijn of knaagdier niet te lang worden.

Wanneer het dier slechter begint te eten of een natte mondhoek krijgt door het kwijlen, dan is er iets mis en ga je best naar de dierenarts.

Voor meer informatie kan je terecht op de webpagina gebitsverzorging door het LICG.

De tanden van je konijn of knaagdier eens laten nakijken?

Maak een afspraak voor gebitscontrole online >>

Ieder jaar in maart biedt het team dierenartsen van WelloPet gratis gebitscontroles aan voor jouw huisdieren.
Lees meer over deze themamaand 'een gezond gebit'.

medical icon
Alle diergeneeskundige zorgen en producten worden geleverd door erkende en onafhankelijke dierenartsen