Overslaan en naar de inhoud gaan
Chocolade ei en snoepjes, dit mogen honden niet eten

Mogen honden chocolade eten?

Honden zijn veel gevoeliger voor chocolade dan mensen. Sterker zelfs, het kan giftig zijn voor je hond! De giftigheid hangt echter af van welke soort, de grootte van de hond en de opgegeten hoeveelheid.

Wat maakt chocolade giftig voor honden?

Chocolade bevat een stof, theobromine, die niet giftig is voor mensen, maar wel voor honden, katten, papegaaien, paarden en fretten. Het vormt dus een gevaar voor jouw huisdier!

De ziekteverschijnselen, veroorzaakt door een hoeveelheid theobromine, kunnen verschillen van hond tot hond. De hoeveelheid theobromine verschilt ook per type chocolade. Naast chocolade is er ook een bron van mogelijke cacaovergiftiging, namelijk door cacaodoppen die in tuinen worden gebruikt. Deze bevatten ook theobromine en zijn voor honden erg aantrekkelijk!

chocolade-ei-smarties.jpg

Na inname van theobromine bij jouw huisdier, treden de symptomen op na ongeveer 1 tot 4 uur, soms na 6 tot 24 uur.

De symptomen bestaan uit braken, diarree, een pijnlijke buik, veel drinken en plassen, versnelde ademhaling en hartslag en hyperactiviteit. Bij ernstigere gevallen kunnen koorts, epileptische aanvallen, hartritmestoornissen, dronkemansgang, spiertrillingen en -stijfheid en coma optreden.

Het dier kan zelfs overlijden! Deze verschijnselen kunnen zo’n 3 à 4 dagen aanhouden omdat er tijd nodig is om de giftige stoffen af te breken. De behandeling bestaat uit het ondersteunen van het lichaam bij het bestrijden van de symptomen en het verwerken van de gevaarlijke stoffen. Raadpleeg steeds zo snel mogelijk een dierenarts wanneer u vermoedt dat je huisdier de zoetigheid heeft gegeten!

Welke chocolade is het meest gevaarlijk voor mijn hond?

De giftigheid hangt af van het soort en de hoeveelheid theobromine. Zo bevatten cacao en pure chocolade het meest theobromine, terwijl melk- en witte chocolade het minst bevatten en dus veiliger zijn.

Vanaf welke hoeveelheid is chocolade giftig voor mijn hond?

De giftigheid hangt sterk af van de opgenomen hoeveelheid. Zo kan een grote hond meer opeten voordat hij ziek wordt, dan een kleinere hond.

Opgelet: een kleine hoeveelheid voor een grote hond met een allergie voor chocolade kan wél fataal zijn!

Enkele voorbeelden:

Zwarte chocolade is gevaarlijk indien je hond meer dan 2 gram per kg lichaamsgewicht heeft opgegeten (dit is 20 gram voor een hond van 10 kg, 40 gram voor een hond van 20 kg). Opgelet: heeft je hond een zeer kleine hoeveelheid pure chocolade of cacao opgegeten, dan raden wij toch aan om je dierenarts te contacteren.

Melkchocolade is gevaarlijk indien je hond meer dan 10 gram per kg lichaamsgewicht heeft opgegeten (dit is 100 gram voor een hond van 10 kg, 200 gram voor een hond van 20 kg).

een blije hond die chocolade wil maar die er geen mag krijgen

Waar moet ik voor uitkijken als mijn hond de lekkernij heeft gegeten?

Een twee tot vier uur na inname beginnen de klachten:

  • Rusteloosheid tot hyperactiviteit
  • Maagklachten en overgeven
  • Diarree
  • Frequent plassen

Ernstigere klachten:

  • Spierrillingen
  • Versnelde ademhaling
  • Versnelde hartslag, hartritmestoornissen
  • Koorts
  • Epileptische aanvallen
  • Inwendige bloedingen
  • Fatale afloop

Wat kan ik doen?

Maak je niet meteen zorgen als je hond een klein stukje melkchocolade heeft opgegeten. Als je toch vreest dat je hond teveel heeft ingenomen, aarzel dan zeker niet om een dierenarts te bellen.

Bij opname van een te grote hoeveelheid kan je bij de dierenarts, tot 2 uur na inname, je hond laten overgeven. Zo vermijd je verdere opname van theobromine door het spijsverteringsstelsel. Je dierenarts zal afhankelijk van de ernst van de vergiftiging verdere stappen ondernemen.

Opgelet: laat jouw hond nooit zelf zomaar braken! Bij diverse stoffen zorgt dit juist voor extra beschadiging van de slokdarm. Zo zorgt zout bijvoorbeeld voor een zoutvergiftiging waardoor het dier zelfs kan overlijden.


Bang dat jouw hond chocolade op heeft of vragen?

Contacteer ons over chocoladevergiftiging