Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat heeft lang haar

Omgaan met haarballen bij katten

Haarballen

Haarballen horen bij het leven van een kat. Een haarbal is een ophoping van kattenharen in de maag of darmen van een kat. Meestal worden deze haren onopgemerkt via de ontlasting afgevoerd, maar soms klitten ze samen tot een haarbal.

Als zo’n haarbal langere tijd blijft zitten, ontstaat irritatie en gaat de kat braken om de haarbal kwijt te raken. Dit is een normaal verschijnsel. Als je kat last heeft van een vastzittende haarbal, dan kun je haar wel helpen er gemakkelijker vanaf te komen.

Een kat is erg schoon en besteedt dagelijks enkele uren aan de verzorging van haar vacht. Dat doet ze door haar vacht intensief te likken. Daarbij worden losse haren weggelikt en ingeslikt. Meestal worden deze haren onopgemerkt afgevoerd via de ontlasting, maar soms klitten ze samen en vormen ze een haarbal.

Als zo’n haarbal langere tijd blijft zitten, kan irritatie optreden en probeert de kat de haarbal kwijt te raken door die uit te braken. Dit is een normaal verschijnsel en hoeft niet verontrustend te zijn, zeker als het niet vaak gebeurt.

Als een kat last heeft van een haarbal, vertoont ze de volgende symptomen:

  •          Braken zonder effect
  •          Opgeblazen buik
  •          Kuchen en hoesten
  •          Geen ontlasting hebben
  •          Gras eten
     

Merk je dat je kat vaak last heeft van haarballen, dan kun je haar helpen met haarbalpasta of kattengras. Haarbalpasta is een laxerende pasta die haarballen zacht maakt, waardoor ze gemakkelijker kunnen passeren. Bij kattengras vouwen de ingeslikte grassprietjes zich om de haarbal en zorgen zo voor een snellere afvoer.
 

kat maakt zich schoon door te likken, dit zorgt voor haarballen
 

Blijven deze remedies zonder resultaat, vraag dan je dierenarts om paraffine-olie. Dat is een vloeibaar voedingssupplement dat de ingewanden smeert en zorgt voor een vlottere stoelgang.
 

haarballen voorkomen

Je kunt ook helpen om haarballen te voorkomen. Borstel je kat regelmatig, zo verwijder je losse haren uit de vacht en krijgt je kat veel minder haren binnen wanneer ze haar vacht schoonmaakt. Houdt je kat niet van borstelen en kammen, wrijf dan met een vochtige doek over haar vacht, van kop naar staart. Zo verwijder je ook losse haren. 

 

Haarbalpasta om de spijsvertering van uw kat te bevorderen

medical icon
Alle diergeneeskundige zorgen en producten worden geleverd door erkende en onafhankelijke dierenartsen