Overslaan en naar de inhoud gaan
Honden trimmen WelloPet

Op bezoek bij Shana, trimmer bij WelloPet (deel 1)

De vacht van je hond is één van de belangrijkste aspecten van zijn uiterlijk. Ieder baasje straalt vol met trots als zijn trouwe viervoeter de koppen van andere honden en baasjes doet draaien! Daarom is het ook zo belangrijk dat we de vacht goed gaan verzorgen. Maar het verzorgen van deze vacht is meestal niet zo een simpele taak. Want er zijn een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden.

Wij gingen vorige week langs bij Shana Vleminckx, trimmer bij WelloPet, en kwamen een hele hoop nieuwe en interessante dingen te weten over de vacht en huid!

Honden trimmer WelloPet


Interviewer: Hallo Shana, bedankt voor je tijd.

Shana: Graag gedaan, ik help altijd graag dierenvrienden uit nood!

Interviewer: Kun je jezelf even kort voorstellen en uitleggen wat je precies doet?

Shana: Ik ben Shana Vleminckx en ik werk als hoofdtrimmer bij WelloPet in Merelbeke. Mijn taak bestaat erin om de optimale vachtverzorging te geven aan onze viervoeters. Ja 'viervoeters'... Want er komen naast honden ook katten en konijnen in het salon. Ik werk inmiddels 12 jaar als trimmer en heb zelf reeds trimopleidingen aan anderen gegeven. Ik werk sinds de opening bij WelloPet. Af en toe voorzie ik een workshop waarin je de vacht van je eigen hond leert verzorgen. Thuis heb ik zelf ook een aantal hondjes omdat ik fokker ben van Australische Herders en Chinese Naakthonden.

Zijn er belangrijke zaken over het trimmen van honden die je eerst wil vermelden voor wij van start gaan?


Shana: Het belangrijkste is eigenlijk dat elke hond en elk ras sowieso vachtverzorging nodig heeft. Er zijn nog heel veel mensen die ervan uitgaan dat dit bij kortharige honden en ruwharige types niet nodig is. Maar dit is helemaal niet het geval. Ook deze honden hebben veel voordelen bij vachtverzorging. Sommige rassen komen vaak maar 1 of 2 keer per jaar bij ons langs. Wat je moet weten is dat de de gemiddelde haarcyclus 3 maanden bedraagt. Dus eigenlijk zou de gemiddelde hond 4 keer per jaar moeten binnenkomen om zijn huid en vacht in een gezonde conditie te houden!

Heeft mijn kortharige hond voordeel als ik naar een trimmer ga?

Shana: Dat komt eigenlijk door de vachtcyclus. Je kortharige hond blijft zelf verharen en dus heb je continu 'haar' in je huis. Indien je ervoor kiest om deze te laten trimmen, gaat het haar zich in een goede cyclus “zetten” en heb je als gevolg bijna geen haar in huis! Eveneens heeft jouw hond dan ook geen last van jeuk, schilfers en een droge of vettige huid.

Klopt het als een hond zijn haar te lang wordt, dit begint te snijden in de huid en pijn veroorzaakt?

Shana: Neen, op zich niet want honden zijn perfect te houden met lange vachten. Wat er wel kan gebeuren als de vacht onvoldoende verzorgd wordt is dat er zich klitten vormen. Eenmaal die klitten niet verwijderd worden, worden deze groter en vormt dit een mat op de huid. De huid kan dan beginnen irriteren, hotspots geven (ontsteking van de huid zelf), infecties, schimmels,… Kortom alles wat je niet wilt voor jouw hond!

Jullie hebben een ruim aanbod aan workshops. Wat houdt de workshop over vacht- en huidverzorging nu precies in?

Shana: In de workshops is het de bedoeling dat de mensen leren hoe ze de vacht van hun eigen hond het beste gaan onderhouden. Binnen de rassen zijn er veel verschillen want niet iedere hond is gelijk: dunne vacht, dikke vacht, lang of kort haart, reu of teef, gecastreerd of niet,.. Daarom is het belangrijk om te weten wat jouw hond specifiek nodig heeft. Sommige mensen willen bijvoorbeeld de natuurlijke vacht behouden en terwijl andere de vacht ingekort willen zien. Op onze workshops krijg je voldoende informatie om er voor te zorgen dat jouw hond een topper wordt! Dus als jij advies wilt hebben of wilt weten hoeveel keer jouw hond z'n vacht onderhouden dient te worden: kom dan zeker eens langs op één van onze workshops! Juist, nog snel even zeggen dat het niet enkel gaat over de vacht. Wij geven ook informatie over de oren, ogen, tenen,... , kortom alles eigenlijk 😉

Honden trimmer WelloPet

Het is dus zeker een aanrader voor mensen die een hond hebben?

Shana: Ja, omdat er heel veel mensen zijn die zich onzeker voelen over hoe ze moeten borstelen en wat het juiste materiaal is. Dat is volledig terecht en hiervoor alleen zouden deze mensen voordeel kunnen halen uit onze workshop. Over het algemeen wordt teveel gedacht dat trimmen niet nodig is terwijl dat wel heel belangrijk is. Naar een trimmer gaan kan ik je dus zeker aanraden! :)

Zijn er nog zaken waaraan je denkt waar de waarheid aan het licht mag komen?

Shana: Er gaat een fabeltje rond dat wassen slecht is: 'de wilde hond beschikt over een natuurlijke reiniging van de vacht waardoor die nooit moest geborsteld worden'. Voor onze huishond is dat een ander verhaal. Als deze zich 'natuurlijk' zouden willen reinigen dan mogen ze van ons het huis niet meer binnen! (lacht).  Ook is onze grond meer vervuild en kan het niet als reiniging dienen. De huishonden komen voor met diverse vachtsoorten, die elk hun eigen aanpak vragen. Honden die niet gereinigd / gewassen worden gaan met een teveel aan talg zitten, dit kan droge of vettige huid veroorzaken, schilfers, jeuk, een typische ‘hondengeur’ en is de ideale voedingsbron voor schimmels en bacteriën. Honden hebben dus wel degelijk een voordeel bij wassen. Het is niet leuk voor mens en dier, en het is onhygiënisch, als je jouw hond nooit of onvoldoende wast. Met kwaliteitsvolle producten, zonder bepaalde bestanddelen zoals parfums, kan het wassen van je hond absoluut geen kwaad. Integendeel zelfs, het draagt bij aan een gezonde huid en een vacht in balans.  

Lees hier ook Deel 2!

Ontdek het trimsalon en de trimmers van WelloPet