Overslaan en naar de inhoud gaan
Shana Vleminckx honden trimmer

Op bezoek bij Shana, trimmer bij WelloPet (deel 2)

Deel 2 van het interview met Shana Vleminckx, trimmer bij WelloPet

Lees hier ook deel 1!

Mag je shampoos voor mensen ook op honden gebruiken?

Shana: Neen, de huid van mensen verschilt met die van honden. Ook babyshampoo is af te raden! Zelfs bij rassen onderling verschilt de huid; het is dus belangrijk om na te gaan welke hond nu juist welke shampoo nodig heeft. Bij ruw haar bijvoorbeeld is de grootste fabel dat die nooit mogen gewassen worden. Dat is helemaal niet het geval want die mogen zeker gewassen worden, alleen met een aangepaste shampoo voor dat vacht type. Wel dient men op te letten om bij dit haartype voor een shampoo te kiezen die de vacht en de huid niet gaat verzachten, maar wel gaat onderhouden. Dus in dit geval zou de shampoo enkel het vuil eraf mogen nemen. Bij het langharige type bijvoorbeeld is het dan weer best dat de haren gevoed worden zodat de haarschachten sluiten om op deze manier klitten te vermijden. 

Heb je tips voor de mensen thuis vanuit jouw 12 jaar ervaring als trimmer?

Shana: In het algemeen kijk je best naar de vacht omdat de vacht een spiegel is van de gezondheid van een hond. Hoe de vacht eruit moet zien is natuurlijk anders bij elk ras. Er zijn wel een aantal zaken die gelijk zijn voor iedere hond: de vacht moet gezond zijn, mag geen schilfers en geen geur bevatten. Een vacht die naar "hond" ruikt is dus ook niet normaal. Indien dit wel het geval zou zijn, wil dit zeggen dat er bepaalde bacteriën aanwezig zijn die deze geur veroorzaken. Honden moeten dus vrij neutraal ruiken. Meestal wordt de geur van jouw thuis overgenomen. Dit is net zo bij de kledij van mensen die bij iedereen anders ruikt.

De oren moeten ook regelmatig gecontroleerd worden maar het oor uitkuisen hoeft niet, dit laat je best over aan een dierenarts. Er kan namelijk wel vuil aan de binnenkant van de oorflap zitten, dit haal je weg met een vochtig doekje. De geur (in de oren) is wel iets dat belangrijk is om in de gaten te houden. Als je hond een geur heeft in zijn oor kan dat op een probleem wijzen. Het kan gaan om gisten, schimmels of bacteriën. Bij vermoeden van een oorontsteking kan je best steeds een dierenarts raadplegen. Tijdens het kuisen van het oor is het ook zeer belangrijk dat je er niet gaat in peuteren, dus ook niet met oorstaafjes. Op deze manier duw je namelijk het vuil naar beneden en dan gaat dan daar vastzitten. 

Kan ik zelf thuis het oor van mijn hond kuisen?

Shana: Je kan het oor kuisen door “oorspoeling” te gebruiken maar dan moet je zeker zien dat het hier gaat over een natuurlijk product en dus geen product waar antibiotica of andere schimmelwerende ingrediënten inzitten. Door schimmelwerende producten onnodig te gebruiken zorg je namelijk voor resistentie bij je hond. Dit betekent dat de gebruikte schimmelwerende producten niet meer zullen werken als je ze echt nodig hebt. Als je problemen merkt aan een oor is het dan ook beter om professionele raad te vragen. 

Hond trimmer WelloPet

Hoe zit dat met de nagels?

Shana: Nagels zijn eveneens heel belangrijk. Kort die in als die te lang worden. Dit kan je goed merken wanneer de nagels de grond beginnen te raken. Bij WelloPet doet de trimmer jouw hond zijn nagels afhankelijk van de gewenste verzorging.

Waarom moeten nagels ingekort worden als ze te lang zijn?

Shana: Als de nagels de grond raken geven die te veel druk op de tenen waardoor de nagels of tenen gaan vergroeien. Artrose kan volgen als dat te lang aanblijft. Eveneens zit er in de nagel een bloedvat dat steeds meegroeit. Als je dat niet op tijd laat bijknippen zijn die bloedvaten zodanig lang dat dit een heel lang proces is om die nagels terug in te korten. Knip je in zo een geval de nagel ineens te kort, dan bloedt dat. Dit kan wel eens vrij hevig bloeden. De hond zou weliswaar niet doodgaan van deze bloeding. Maar honden blijven lopen op die wonde, en die gaat dan iedere keer terug open. Nagels knippen kan je zelf doen, maar niet iedereen durft dit. Als je het zelf niet durft, zou ik aanraden om een grof vijltje te nemen en zo een paar keer over de nagels te gaan.  

Is er nog iets waarvan jij denkt dat het belangrijk is?

Shana: Als mensen naar de trimmer gaan is het belangrijk om deze boodschap mee te geven: vermeld om NIET standaard de anaalklieren uit te knijpen. Als je onnodig aan de anaalklieren werkt, zorgt dit voor extra stimulatie. Nadien komen de problemen steeds vaker en sneller terug, soms met ontsteking of irritatie erbij. Een trimmer zal meestal de anaalklieren standaard uitknijpen omdat dit toch wel een belangrijk onderdeel is van de verzorging van jouw hond. Het gaat hier eigenlijk over vocht dat meekomt wanneer ze hun stoelgang maken (2 kliertjes boven anus). Voor honden is het dan ook hun eigen paspoort, aangezien ze vaak ruiken aan elkaar. Mocht je hond hier echt last van hebben, kan je occasioneel eens kiezen voor het knijpen van de anaalklieren maar je maakt hier best geen gewoonte van. Als het niet nodig is raad ik je aan om eraf te blijven. Als honden hier last van hebben gaan ze eraan knabbelen of sleetje rijden (raar gaan zitten en zich schuivend voortbewegen). Maar deze symptomen kunnen ook ontstaan bij wormen, jeuk, constipatie,… Beter eerst professioneel advies vragen alvorens je overgaat tot de behandeling. 

Nog een laatste vraag om af te ronden: Groeit haar sneller terug als je het veel knipt?

Shana: Neen, bij honden is dat niet zo. Wat je wel kan hebben is dat vachten die niet mogen geschoren of geknipt worden van structuur kunnen veranderen. De vacht zou dan veel wolliger en dikker worden met als gevolg dat dit sneller knopen gaat maken en moeilijker te onderhouden wordt. Er zijn dus zeker verschillende rassen waar je niet zomaar mag knippen of scheren. Als trimmer is het dus belangrijk om weten welk ras nu juist wat nodig heeft.

Hond trimmer interview

Interviewer: Hartelijk bedankt Shana voor het beantwoorden van mijn vragen en ik ben zeker dat een hele hoop honden geholpen zijn met jouw antwoorden!

Shana: Geen probleem! Graag gedaan!

Bekijk ons trimaanbod!