Overslaan en naar de inhoud gaan
Op reis met de hond in de auto

op reis met hond of kat: met de auto of het vliegtuig

Hond en kat mee op reis

De meeste honden gaan niet graag op reis en katten zijn ook geen gelukkige reizigers. Maar soms is thuisblijven geen optie en moet je huisdier wel mee op reis. Samen met je hond of kat reizen kan trouwens erg leuk zijn als je de juiste voorbereidingen treft. Sommige dieren zijn onderweg erg onrustig, dus probeer het zo aangenaam en leuk mogelijk voor ze te maken. In dit artikel vind je enkele nuttige tips voor als je met je hond of kat wilt reizen. 

Op reis met de auto

Je huisdier meteen meenemen voor een lange autorit is vragen om problemen. Maak hem eerst vertrouwd met je auto. Laat hem in je stilstaande wagen vrij rondkijken en snuffelen. Neem hem mee op een aantal kortere ritten tot hij die probleemloos kan uitzitten. Dan is hij klaar voor het grotere werk.

 

Veilig vast in de auto

Voor zijn veiligheid maar ook voor die van jou en je passagiers, zit je hond of kat beter vast in de auto. In Duitsland ben je zelfs verplicht je huisdier vast te zetten tijdens het rijden. 

Kies voor je hond een tuig dat is aangepast aan zijn grootte. Zorg voor een voldoende, goed geventileerde ruimte waarin je hond rechtop kan zitten en naar buiten kan kijken. Maak je hond bij voorkeur vast op de achterbank (de autogordel haakt in het tuig) of in de kofferbak (met verlengstukken om het tuig vast te haken aan een bagagering).
Een autonet in de kofferbak is niet echt veilig. Dikwijls kan het net bij een aanrijding het gewicht van je hond niet dragen en vliegt hij er doorheen. Een autorek is sterker maar je hond kan zich er ernstig aan verwonden als hij er hard tegenaan vliegt. Beter is een speciale autobench of -kennel. Neem liever geen opklapbare want die kan bij een klap dichtslaan en zo je hond ernstig verwonden. Optimaal is een combinatie van een autorek en een vaste autobench: bij een klap houdt de bench je hond op zijn plaats en het autorek houdt de bench in de kofferbak. Verhuren van benches en dergelijke doen wij met veel plezier.

 

Een kat vervoer je in de auto in een reismand. Verzeker je ervan dat je kat comfortabel zit in de reismand en zet die op een goed geventileerde plaats in de auto. Plaats de reismand bij voorkeur op de grond achter een van de voorstoelen, of op de achterbank vastgeklikt met de veiligheidsgordel zodat de mand veilig op de bank blijft staan. Neem je kat gedurende de reis niet uit de reismand en laat haar ook na aankomst in de reismand zitten tot ze gewend is aan haar nieuwe omgeving. In ons artikel over gewend worden aan de auto kunt u nog meer info opstrijken.

 

Tips voor een aangename autoreis

Met deze tips maak je een lange autoreis zo aangenaam mogelijk: 

  • Leg een autodeken op de achterbank of in de kofferbak, zo houd je je auto schoon.
  • Waak erover dat de temperatuur in de auto niet te hoog oploopt, zeker wanneer die stilstaat. 
  • Zorg voor voldoende drinkwater voor onderweg en voor de nodige poepzakjes voor op de rustplaatsen. 
  • Neem om de twee uur een pauze en laat je dier dan uit. 
  • Geef je huisdier te eten op het normale tijdstip. 
  • Er is goede medicatie tegen wagenziekte, zeker mee te nemen als je huisdier daar last van heeft.  

 

op reis met hond

 

Met hond of kat op het vliegtuig

Je stapt niet zomaar even met je hond of kat op een vliegtuig. Er zijn nogal wat dingen die je moet weten voor jullie de lucht in kunnen. Gelukkig bieden de meeste luchtvaartmaatschappijen tegenwoordig een goede service voor reizen met dieren maar er zijn ook maatschappijen die geen dieren accepteren op hun vluchten. Vraag dus zeker aan de luchtvaartmaatschappij waar je mee wilt vliegen waar je rekening mee moet houden.

Overleg ook met je dierenarts of je hond of kat in staat is om met een vliegtuig te reizen. Jonge, zieke, zwangere, bange of zenuwachtige dieren zijn niet fit genoeg om te vliegen en sommige dierenrassen (kortneuzige honden bijvoorbeeld) kunnen ademhalingsproblemen krijgen door de ijle lucht op grote hoogte. 

Afhankelijk van zijn grootte en gewicht kan je huisdier mee in de cabine in een reismand of kennel (passagiersruimte) of verblijft hij tijdens de vlucht in een speciaal geventileerd deel van het vrachtruim. In het vrachtruim moet een huisdier in een speciale vliegtuigbench zitten (skykennel, extra sterk en speciaal getest door de IATA, de International Air Transport Association). Kies een kennel waarin je hond of kat comfortabel kan liggen, staan, draaien en zitten, en zorg ervoor dat hij eraan gewend is voor je vertrekt. Zet de reiskennel enkele weken vooraf in de huiskamer, leg er iets in met een vertrouwde geur en af en toe iets lekkers. 

Geef een kleine licht verteerbare maaltijd 12 uur voor je vertrekt zodat je hond of kat niet ziek wordt onderweg. Laat je huisdier genoeg drinken voor hij aan boord gaat, dieren mogen immers tijdens de vlucht niet drinken. Geef je huisdier nooit kalmeringsmiddelen want dan mag hij niet meer vliegen. Sedatie verlaagt namelijk de bloeddruk, wat in combinatie met de veranderende luchtdruk in het vliegtuig levensgevaarlijk kan zijn. Ons artikel over reizen met het vliegtuig bevat nog wat aanvullende informatie omtrent dit onderwerp.

 

Vertrekt u binnenkort op reis? Profiteer van ons gratis consult!

Ontdek ons vakantieconsult