Overslaan en naar de inhoud gaan
puppy-pee

Puppy Praktijk⎥Hoe leer ik mijn pup zindelijk worden?

“Volgende week mag ik mijn eerste puppy ophalen. Hoe leer ik mijn pup zindelijk worden? Ik zou graag willen dat hij zijn behoeftes op één plaats in de tuin doet.”

Deze blog maakt deel uit van de reeks 'Puppy Praktijk'. In deze reeks behandelt gedragstherapeut dr. ir. Joke Monteny echte praktijkcases over de opvoeding van jouw pup. De theoretische achtergrond kan je vinden in haar boek 'Welkom Puppy'.

Het behandelde onderwerp is 'zindelijkheid'. Hierbij horen volgende pagina's uit het boek 'Welkom Puppy' : blz. 162 - blz. 168.
Alle andere behandelde onderwerpen vind je bij onze blogs onder de gezamenlijke titel Puppy Praktijk'.

De 7 handvaten

De opvoeding van jouw pup krijgt structuur door 7 steeds terugkerende handelingen. We werken de theorie van deze 7 handelingen uit, toegepast op deze ene praktijkcase 'zindelijkheid'. Wie ook met deze vraag worstelt kan best eveneens gebruik maken van deze tips om je pup zindelijk te maken:

Handeling 1: Taal van de hond

Het is belangrijk dat je puppy gezond is. Stress van de grote overschakeling naar een nieuwe thuis kan er soms voor zorgen dat je pup wat slappere stoelgang heeft of een besmetting oploopt en ziek wordt. Wees dus extra alert en raadpleeg je dierenarts bij twijfel. Immers als je put niet goed in zijn vel zit, is het veel moeilijk om zindelijk te worden.
Begrijp ook dat een pup zindelijk maken een proces is. De pup moet er zowel lichamelijk als psychisch klaar voor zijn. Een jonge pup kan sowieso nog niet lang ophouden en heeft nog weinig beheersing over zijn drang om te plassen.
Daarbij komend heeft de pup mogelijks al een beetje een beeld van een toilet gevormd op de plek waar hij vandaan komt. Misschien was het krantenpapier, vloer, of toch gras, kiezeltjes,… kortom: begrijp dat je pup het niet makkelijk heeft met deze opdracht. Hij heeft dus vooral begrip nodig en jouw helpende hand (aanwezigheid) om alles in goede banen te leiden.

Handeling 2: ‘Fouten’ vermijden

Jij zult er op moeten toekijken dat je je pup zeer dikwijls naar het plaatsje coacht waar hij zijn behoefte kan doen. Dus: een setting creëren waarin hij niet in de fout kan gaan. Concreet betekent dit na het eten, drinken, slapen, spel en ook om de zoveel tijd een toiletbezoek inplannen.

Handeling 3: ‘Gewenst’ gedrag versterken

Plassen en je behoefte doen is een doodnormaal en natuurlijk proces. Dat hoef je absoluut niet aan te moedigen. Dat je pup het buiten moet doen én dan nog op een bepaalde plaats is wel een concept ontwikkeld door de mens. Je pup zal dit moeten leren begrijpen. Beloon hem daarom telkens wanneer hij het op die plaats doet.

Handeling 4: ‘Ongewenst’ gedrag negeren

’Tja het was niet op de juiste plaats, een ongelukje.'  Jij hebt niet goed gecoacht, laat dit zonder meer passeren. Opruimen die handel en dat is het!

Handeling 5: Op intentie van ‘fout’: ombuigen

Urineren kan plots gebeuren en dus is het soms moeilijk te zien dat je pup een plasje moest maken. Maar na verloop van tijd zul je toch zijn ritme en gewoontes leren kennen en zie jij snel dat het moet gebeuren. Stoelgang is net iets makkelijker te herkennen. Meestal gaat de pup dan wat rondsnuffelen of rondjes draaien. Mocht je tekenen zien dat je pup hoognodig moet, coach hem dan rustig, doch onmiddellijk, naar de juiste plaats.

Handeling 6: Alternatief gedrag aanleren

Wil je echt dat je pup het op één bepaalde plaats gaat doen, dan vergt dit een langer leerproces. Dit zal tijd en een goede coaching vergen. Belangrijk is het om dit stapje per stapje aan te leren. Initieel ga je steeds volledig mee tot op het plaatsje. Eenmaal hij dit concept snapt én zich al wat kan ophouden, kan je naar de volgende stap gaan, en niet meer helemaal meewandelen tot op het plaatsje.

Handeling 7: (On-)gebruik van straf

Straf tijdens het proces van het zindelijk worden is nefast voor je puppy. Denk maar: hoe zou jij je voelen als je een ongelukje hebt en je dan nog eens berispt wordt? Dus laat straf maar achterwege, het helpt noch je puppy, noch jezelf vooruit.


 


Ja, hou me op de hoogte van komende evenementen, lessen, lezingen of workshops over & voor puppies!