Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat wordt gebeten door hond

Wonden bij honden en katten herkennen en verzorgen.

Vecht- of bijtwonden herkennen bij honden en katten

Als jouw hond of kat is gebeten door een hond, zien de randen van de wond er meestal onregelmatig en gerafeld uit. Dat noemen we dan een scheurwond. Deze bloeden veel en worden gemakkelijk besmet door bacteriën uit de bek van de bijtende hond. Heeft je hond een bijtwonde, ga dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Die kan de wond schoonmaken, desinfecteren en hechten terwijl deze nog vers is. Afhankelijk van het risico op wond en infectie zal de dierenarts een antibioticakuur voorschrijven.

Bijtwonden door katten verschijnen meestal als kleine steekgaatjes in de huid. Breng ook bij kattenbete je huisdier meteen ook naar de dierenarts, want in de meeste gevallen vormt zich een abces.

Steekwonden bij honden of katten verzorgen

Scherpe doornen, houtsplinters, naalden, spijkers of tuingereedschap (zoals de hark) kunnen lelijke steekwonden veroorzaken. Ook een uitgeschoten hoektand van een andere hond of kat veroorzaakt vaak alleen een klein gaatje. Soms is het gaatje zelfs lastig te vinden.

Het vervelende hiervan is dat de beschadiging die dieper zit vaak lastig te beoordelen is. Het spoelen van de wond gaat ook niet makkelijk, waardoor deze wondjes heel makkelijk besmet raken met vuil en bacteriën en gaan ontsteken. De dierenarts zal in dat geval antibiotica voorschrijven.

Een splinter of ander scherp voorwerp dat in een voetzooltje zit, kan je er het beste zelf uithalen voor je contact opneemt met je dierenarts. Als er zich ergens anders scherpe voorwerpen in het lichaam bevinden, laat het verwijderen dan over aan de dierenarts. Verwijdering kan gevaarlijke bloedingen veroorzaken, dus wees voorzichtig.

Snijwonden bij honden of katten verzorgen

Als jouw hond of kat in een stuk glas of metaal stapt dat nog in de voetzool zit, verwijder je het scherpe voorwerp best zo snel mogelijk. Zijn er bijna geen zichtbare wonden? Week de poten dan elke dag 15 minuten in een sopje met groene Biotex of soda om de poten te desinfecteren.

Als de kreupelheid niet binnen een paar dagen verdwijnt, ga dan naar de dierenarts. Er kunnen dan nog diepere scherpe stukjes in de potten zitten die onzichtbaar zijn voor het blote oog. De dierenarts kan die dan veilig verwijderen. 

Is er sprake van een snijwond, dan kan je beter onmiddellijk naar de dierenarts gaan. Deze kan de wond reinigen, ontsmetten en de ‘mooie’, rechte wondranden aan elkaar hechten. 

Brandwonden bij honden of katten verzorgen

Een brandende kaars veroorzaakt meestal alleen wat verschroeide (snor)haren, maar een grotere vlam of open haard waar een staart door heen zwaait, kan meer letsel veroorzaken. Doof het vuur zo snel mogelijk met een (brand)deken of handdoek, let daarbij op jouw eigen veiligheid. Houd de verbrande plek minstens vijf minuten onder de kraan met lauw water. Bij ernstige verbrandingen, zoals contact met heet water of een bak- of kookplaat, moeten minstens 15 minuten gekoeld worden met lauw water. Ga hierna meteen naar de dierenarts zonder verder iets op de plek te smeren. Gebruik dus geen brandzalf of andere crèmes. Vervoer jouw hond of kat wel warm met een deken of handdoek.

Inwendige wonden zoals kneuzingen

Naast bovenstaande uitwendige wonden, kunnen honden of katten door een ongeval ook met kneuzingen zitten. Ook hierbij moet zo snel mogelijk ingegrepen worden. Lees meer over kneuzingen in dit artikel. 


Zit je huisdier met een wonde? Maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij onze dierenartsen.

Maak een afspraak bij onze dierenartsen