Overslaan en naar de inhoud gaan
Spoelworm

Spoelwormen bij de hond en kat

Hoe geraken onze honden en katten besmet?

Honden en katten kunnen zich op verschillende manieren besmetten met spoelwormen. Alle pups en veel kittens zijn na de geboorte besmet met deze wormen en de larven daarvan.

Volwassen wormen leven in de darmen van honden en katten. Daar leggen ze eitjes die met de ontlasting naar buiten komen. Deze komen in de omgeving terecht en kunnen voor andere honden maar ook voor mensen besmettelijk zijn.

 

kat-en-hond.jpg

 

Hoe krijgt de mens spoelwormen?

De mens besmet zich vooral via grond/oude ontlasting en nauwelijks door direct contact met honden en katten. Meestal merkt men zelf helemaal niets van een worminfectie. Vooral kinderen die veel in zandbakken, tuinen en parken spelen en hun vingers in de mond steken, kunnen zich besmetten met wormeitjes.

In het mensenlichaam kan de honden/kattenspoelworm niet uitgroeien. Er ontwikkelen zich dus geen volwassen spoelwormen in de mens. Uit de eitjes komen in de maag de larven vrij die een trektocht door het lichaam gaan maken, zich inkapselen en dan afsterven en opgeruimd worden door het lichaam. Heel zelden wordt een larve in een schadelijke plek aangetroffen en kan dan klachten geven, bijvoorbeeld in het oog.

 

Kijk hier voor meer informatie door het LICG over deze wormen. Bij meer interesse kunt u ons artikel over wormen bij honden en katten lezen.

 

Bang dat uw geliefde kat of hond last heeft van spoelwormen?

contacteer ons over spoelwormen