Overslaan en naar de inhoud gaan

Voedselverrijking bij huisdieren

Voedselverrijking hond en kat

Voedselverrijking bij huisdieren

Doorheen de geschiedenis hebben dieren altijd moeten werken om te kunnen eten. Zoeken naar eten en jagen is dan ook onderdeel van het natuurlijk gedrag van onze huisdieren. Het is absoluut niet erg om jouw huisdier te laten werken voor eten, ze zijn geboren jagers en werken zelfs graag voor de kost. Een voederpuzzel of andere mogelijkheden helpen je hiermee.

Wat is voedselverrijking?

Als baasje kan je ook zorgen voor die ‘voedselverrijking’. Dat wil zeggen dat je jouw huisdier op een andere manier dan ‘brokjes' in een kom eten geeft, door middel van een voederpuzzel. Een beetje meer werken en/of denken dus.  Een traditionele kom is namelijk saai voor hen aangezien ze niet de kans krijgen om op iets af te sluipen, geen spurtje kunnen trekken, er geen muis is die hen te snel af kan zijn en dus ook geen spanning van de jacht.  Bovendien eten huisdieren vaak te snel waardoor ze gaan schrokken tot en met verslikken. Een beetje afremmen kan wonderen doen. Trouwens, ook voor dieren met een kilootje teveel is een voederpuzzel aan te raden!

Maar je kan het voedsel van jouw huisdier ook op een andere manier aanbieden! Waardoor ze er wel iets voor moeten doen en zo het idee dat ze moeten werken of jagen voor hun eten nabootsen. Voorbeelden daarvan zijn het verstoppen van de korrels doorheen jouw huis of jouw kat of hond doen rennen achter de korrels. 

Handige hulpmiddelen zijn een anti-schrokbak of een voederpuzzel. Kom gerust eens langs in één van onze vestigingen om het assortiment te bekijken.
 

voederpuzzel

Waarom voedselverrijking, waarom een voederpuzzel?

Voedselverrijking heeft tal van voordelen voor uw huisdier!

  • Het gaat verveling tegen en helpt zo om gedragsproblemen te voorkomen aangezien jagen natuurlijk is voor dieren. 
  • Het gaat stress tegen, het geeft uw huisdier de mogelijkheid om hun ware aard te tonen.
  • Het zorgt er eveneens voor dat ze niet kunnen schrokken, wat op zijn beurt leidt tot een betere spijsvertering en zo de kans op maagtorsie en overgeven verlaagt. Dit benadert ook beter het natuurlijke eetpatroon van uw huisdier. 
  • Het stimuleert jouw huisdier om weer op een natuurlijke wijze te gaan eten in plaats van gulzig te eten. Vooral grote honden vertonen vaak een onnatuurlijk eetpatroon. Een nadeel daarvan is dat uw hond sneller dik wordt door gulzig te eten en zo gezondheidsproblemen kan krijgen. 

Het vermindert bijgevolg de kans op overgewicht, activeert, stimuleert en bevordert de concentratie. Bovendien is het ook nog eens leuk, biedt het afwisseling en geeft het uw huisdier een gevoel van zelfvertrouwen.

Hou het leuk

Het voornaamste aan voedselverrijking is echter dat het leuk is voor uw hond of kat. Daarom is het belangrijk dat u niet van de ene dag op de andere zijn of haar bakje wegneemt en een voederpuzzel in de plaats zet. Op die manier wordt het namelijk alleen maar frustrerend voor uw huisdier. 

Je kan hieronder enkele tips vinden over hoe je het best begint met voedselverrijking:

  • Begin met gemakkelijke verstopplaatsen of gemakkelijke vormen van voederpuzzels
  • Gebruik geen extra eten (belangrijk!) voor voedselverrijking, maar behoud gewoon de dagelijkse portie die wordt aanbevolen.
  • Wees geduldig, voedselverrijking kan verschillen per huisdier, dus is het belangrijk dat je in het begin je tijd neemt en met jouw huisdier zoekt naar de moeilijkheidsgraad en de soort verrijking die jouw hond of kat fijn vindt.

voederpuzzel

De anti-schrokbak of voederpuzzel

Een anti-schrokbak, of een voederpuzzel, is een handig hulpmiddel voor, en een mooi voorbeeld van voedselverrijking voor hond of kat.  Een anti-schrokvoerbak is doorgaans gemaakt uit plastic en heeft smalle opstaande randen, of aparte vormen, aan de binnenkant van de bak die samen een puzzel vormen. Je dient de brokjes tussen de smalle randen of vormen te leggen waardoor jouw hond of kat moeite moet doen om ze eruit te krijgen en zo automatisch stopt met schrokken, of langer tijd nodig heeft om alles te verorberen. 

Het nadeel aan zo’n voerbak of puzzel kan wel zijn dat honden en katten meestal na enkele weken kunnen doorhebben hoe ze de brokjes eruit kunnen halen. Dit kan je voorkomen door bijvoorbeeld meerdere en verschillende bakken te kopen die allemaal een unieke vorm hebben. Door de bak elke dag af te wisselen, zorgt u ervoor dat uw huisdier de kans niet krijgt om de vorm te onthouden en zo netjes blijft eten. 

Wat ook belangrijk is, is dat je de juiste maat anti-schrokbak koopt voor uw hond of kat. Als u een hond heeft met een spitse neus, koopt u best een kleine maat. Honden met een spitse neus kunnen de puzzel ontwijken, terwijl een hond met een brede neus een grotere maat nodig heeft.

voederpuzzel

Aan de slag: een plan van aanpak

Nadat je de bak heb gekocht, is het belangrijk dat je de tijd neemt om samen met jouw huisdier de bak gewoon te worden. Hieronder vindt je een handig overzicht van de stappen die je best doorloopt om jouw hond of kat te laten wennen aan de anti-schrokbak of voederpuzzel.

Stap 1: Begin met de puzzel of bak te vullen met iets waarvan je weet dat jouw hond of kat het lekker vindt zoals verantwoorde snoepjes.

Zorg ervoor dat jouw hond of kat toekijkt. Geef jouw huisdier tijd om aan het snoepje te ruiken voordat je het in de puzzel steekt. Steek de snoepjes of voeding een eerste keer op een gemakkelijk vindbare plaats en moedig jouw huisdier aan om het te pakken. 
Als dat goed lukt, kan je meer snoepjes over de puzzel verspreiden, telkens in korte trainingssessies. Let op: blijf altijd bij uw hond of kat wanneer ze wennen aan de anti-schrokbak om erop te letten dat ze niet op de bak zelf beginnen kauwen. Je weet maar nooit.

Stap 2: Zet de puzzel naast de voederbak waaruit jouw huisdier gewoonlijk eet en doe er tegelijkertijd het normale voer en iets lekkers in.

Zorg er weer voor dat jouw huisdier duidelijk ziet dat jij het lekkers in de puzzel steekt en moedig hen weer aan. Laat de puzzel hier staan. Eens je merkt dat jouw huisdier spontaan begint te puzzelen zonder aanmoediging, kan je doorgaan naar stap 3.

Stap 3: Haal de bak met brokjes dat jouw huisdier gewoon was weg en zet de puzzel in de plaats.

Jouw huisdier moet nu werken voor zijn of haar normale voer! Opgelet: het is belangrijk dat je er blijft op letten dat jouw kat of hond wel degelijk eet. Het is de bedoeling dat jouw huisdier de kans krijgt zijn natuurlijke aard boven te laten komen, we willen hem of haar niet uithongeren.

Stap 4: Plaats meerdere bakken op verschillende plaatsen in jouw huis zodat jouw huisdier de keuze heeft en meerdere keren gestimuleerd wordt.

Zo leert jouw huisdier dat zijn voer niet alleen in verschillende voorwerpen kan zitten, maar ook op verschillende plaatsen in het huis. 

Tip: In het geval u meerdere katten heeft, kunt u best minstens evenveel puzzels neerzetten als u katten heeft, plus ééntje extra (voor twee katten dus minstens 3 puzzels). Op deze manier moeten de katten niet concurreren voor de puzzels. Voor honden is dit echter niet aangeraden omdat zij meer geneigd ze om te blijven eten.

Stap 5: Eten wordt nu een leuke en afwisselende bezigheid voor de hond of kat. Je zal versteld staan hoe handig jouw huisdier is en hoe snel ze zullen leren.

Wissel de puzzels af en toe eens af van plaats om het spannend te houden voor jouw huisdier.