Overslaan en naar de inhoud gaan
Een puppy die kijkt naar de camera

Wat doen als je een dier vindt of je dier vermist is

Gevonden?

Wettelijk valt een dier onder het burgerlijk recht als ‘zaak’ waarop eigendom, bezit en houderschap van toepassing zijn. Een dier is in dit geval juridisch vergelijkbaar met een fiets of een wasmachine. Dat betekent dat het dier valt onder het Burgerlijk Wetboek waarin dit soort zaken zijn geregeld.

Daarin is onder andere geregeld dat wanneer u een zaak vindt (in dit geval een dier, meer bepaald een gezelschapsdier), u hiervan aangifte moet doen bij de bevoegde instanties. Bij dieren is dat in praktijk het asiel of de dierenopvang die in en/of rond uw gemeente liggen.
 

Een gevonden dier blijkt gechipt. Moet u verplicht contact opnemen met de eigenaar?

Ja, dat bent u verplicht. Als u dat niet doet, kunt u worden beschuldigd van diefstal.

 

Vermist?

U moet er aantoonbaar alles aan doen om uw dier terug te krijgen. U verliest het eigendomsrecht als uw dier de vrijheid verkrijgt en u niet direct probeert het dier te vangen, of uw pogingen volledig staakt.

U moet onder andere contact opnemen met het asiel of de dierenopvang die in en/of rond uw gemeente liggen, om melding te maken van de vermissing van het dier. Andere instanties zijn de politie en eventuele lokale dierenartsen.

Meer informatie kunt u vinden op de webpagina vermiste, gevonden of achtergelaten dieren - wetgeving aangeboden door het LICG.

 

Graag meer info? Is uw dier vermist regio Merelbeke?

Spreek met onze consulenten over vermiste/gevonden dieren

medical icon
Alle diergeneeskundige zorgen en producten worden geleverd door erkende en onafhankelijke dierenartsen