Overslaan en naar de inhoud gaan
Een witte labrador die veel te dik is

Een gezond gewicht voor je hond

Risico's over- en ondergewicht

Een te zwaar of licht gewicht is ongezond voor je hond. Met overgewicht loopt je hond een hoger risico op gezondheidsproblemen zoals suikerziekte, gewrichtsproblemen, hart- en vaatziekten, maag- en darmproblemen en huidproblemen.

Ook ondergewicht verhoogt een aantal gezondheidsrisico’s zoals o.a. huid- en vachtproblemen, spiermassaverlies en verminderde weerstand waardoor je hond vatbaar is voor allerlei ziekten die moeilijker te herstellen zijn.
Als er niets aan wordt gedaan, kunnen zowel overgewicht als ondergewicht uiteindelijk fataal zijn voor een hond.

Wat is een goed gewicht voor uw hond?

Een goed gewicht voor een hond is afhankelijk van zijn ras en grootte. Je kunt zijn gewicht in het oog houden door je hond te wegen maar ook door hem te bekijken en te bevoelen.

Een hond met een gezond gewicht heeft geen hangende buik, een duidelijk zichtbare taille en de ribben moeten voelbaar zijn maar mag je niet zien.

Bij te zware honden zitten de ribben onder een dikke vetlaag en zijn amper te voelen. Anderzijds zijn scherp afgetekende ribben en het ontbreken van een vetlaagje tekenen van ondergewicht. Elke hond wordt te zwaar als hij te veel eet en te weinig beweegt. Calorieën die een hond niet verbruikt, worden opgeslagen als vet.

 

 

Toch krijgen niet alle honden even gemakkelijk overgewicht. Er zijn risicofactoren die daar een invloed op hebben:

  • Ras: Sommige rassen (Labrador, Beagle, Cocker Spaniel en Teckel) zijn gevoeliger voor overgewicht.
  • Leeftijd: Oudere honden verbruiken minder energie.
  • Castratie en sterilisatie: Gecastreerde en gesteriliseerde honden hebben minder voeding nodig. Veel honden worden na de ingreep snel dikker omdat hun voeding of voedingsgewoonten niet worden bijgesteld.
  • Ziekte: Door sommige ziekten (zoals suikerziekte) kunnen honden minder goed bewegen en daardoor gemakkelijk dikker worden.

Dit kun je doen om overgewicht bij je hond te helpen voorkomen:

  • Geef je hond een aangepaste hoeveelheid voeding van goede kwaliteit, afgestemd op zijn levensfase. Bij twijfel kan je je laten bijstaan door een voedingsspecialist.
  • Wees voorzichtig met hondensnacks en vermijd tafelrestjes. Ze bevatten veel calorieën.
  • Zorg ervoor dat je hond genoeg beweegt. Laat hem 2 à 3 keer per dag uit, maak meermaals per week een lange wandeling en las speelmomenten in.
  • Vraag in geval van ziekte advies aan je dierenarts over het aanpassen van de aard en de hoeveelheid voeding die je hond nodig heeft.
     

2 honden die lopen op het strand met een gezond gewicht

Ondergewicht

Is je hond te mager? Controleer dan eerst of je hem genoeg te eten geeft en of hij daar genoeg van op eet. Het kan zijn dat je hond te weinig eten binnenkrijgt door bijvoorbeeld problemen met zijn gebit of omdat hij ziek is en daardoor minder eetlust heeft.

Of misschien is de voeding van je hond van mindere kwaliteit en niet voedzaam genoeg, ook al eet hij de juiste hoeveelheid. Hij krijgt dan te weinig energie binnen waardoor hij vermagert.

Het kan ook zijn dat je hond te veel energie verbruikt. Dat is bijvoorbeeld het geval bij honden met nierproblemen. Ook andere ziekten zoals een ernstige wormbesmetting, kunnen je hond extra energie kosten waardoor hij vermagert.

Ondergewicht wordt vaak veroorzaakt door een ziekte en is niet altijd te voorkomen. Kies in ieder geval voor hoogwaardige voeding die is afgestemd op de levensfase van je hond.

Daarnaast is een goede gebitsverzorging belangrijk. Een slecht gebit is een bron van pijn en ongemak en maakt dat de hond geen zin heeft om te eten. Poets regelmatig zijn tanden en laat tandsteen verwijderen.

Wat te doen als je hond gewichtsproblemen heeft?

Wil je een gezonde hond? Dan is het belangrijk dat je waakt over zijn gewicht. Gewichtsproblemen hebben een invloed op de gezondheid van je hond. Als er niets aan wordt gedaan, kunnen zowel overgewicht als ondergewicht uiteindelijk fataal zijn voor een hond.

Vraag zowel bij over- als ondergewicht je dierenarts om raad. Hij kan onderzoeken of de gewichtsproblemen een medische oorzaak hebben en in dat geval de nodige behandeling en een aangepast voedingspatroon voorschrijven. De dierenarts zal het gewicht en de toestand van je hond evalueren. 

Bij de behandeling van overgewicht gaat het erom een goed evenwicht te vinden tussen de opname van energie (voeding) en het energieverbruik (lichamelijke activiteit/verbranding). Een beetje overgewicht kan vaak worden weggewerkt met voldoende lichaamsbeweging en het verminderen van snacks.

Bij ernstig overgewicht zal dat alleen niet volstaan en is een caloriearm dieet noodzakelijk zodat vetreserves worden aangesproken waardoor je hond gewicht gaat verliezen. Er is speciale dieetvoeding op de markt die zorgt voor een voller gevoel waardoor je hond met minder eten toch geen hongergevoel heeft. Deze voeding bevat alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen zodat je hond niets te kort komt.

Laat je hond ook meer bewegen. Begin rustig en bouw langzaam op zodat hij kan wennen aan de extra inspanningen en er geen blessures aan overhoudt.
 

witte hond met een normaal gewicht

 

Is je hond gecastreerd of gesteriliseerd? Dan vertraagt zijn metabolisme. Daardoor heeft hij nog maar twee derde van de voedingsbehoefte van vóór de ingreep en dus is het erg belangrijk dat je zijn voedingsgewoonten aanpast om gewichtstoename te voorkomen. Er bestaan speciale voedingen voor gecastreerde of gesteriliseerde honden.

Ondergewicht is dikwijls te wijten aan ziekte en niet altijd te voorkomen. In dat geval heeft je hond medische verzorging nodig. Een hond die te licht is, moet door de dierenarts regelmatig worden gecontroleerd. Zo kan hij in de gaten houden of het dier voldoende eet en meteen ingrijpen als dat niet het geval is. Jij kunt gewichtsverlies wel helpen beperken door te zorgen voor een aangepaste hoeveelheid kwalitatief hoogwaardige voeding die is afgestemd op de levensfase van je hond.

Denkt u dat uw hond onder- of overgewicht heeft?