Overslaan en naar de inhoud gaan
hulst, een rode bes met groene stekkerbladeren

Kerstplanten: kerstster, kerstroos en andere giftige planten voor honden en katten

Uw favoriete kerstplanten: hoe schadelijk zijn ze?

  • Kerstster

Kerststerren zijn een niet erg giftige soort kerstplanten. Meestal krijgen dieren er maag- en darmklachten van die vanzelf weer over gaan, zoals niet willen eten, braken, sloomheid … Medicatie kan soms verzachting bieden. Daarom is het aangeraden om toch een dierenarts te raadplegen indien uw dier ervan heeft gegeten.

  • Hulst

Hulst is een kerstplant die saponinen bevat. Deze geven maag- en darmklachten. Voor de ontwikkeling van ernstige symptomen moet het dier een grote hoeveelheid van de plant opgegeten hebben. Vooral de bessen van de plant bevatten de grootste hoeveelheid giftige stoffen.

Kwijlen, braken, diarree en niet eten zijn de verschijnselen, maar kan het dier kan ook schudden met de kop en smakken. U kunt de bek spoelen met water om irritatie van de slijmvliezen in de bek van het dier te beperken. Normaal gaan de verschijnselen binnen een dag vanzelf over. Toch is het steeds raadzaam om een dierenarts te contacteren.

  • Maretak

Maretak kan diarree, braken, snel zwaar ademen, grote pupillen, shock en in sommige gevallen dood veroorzaken. Deze plant kan dus erg giftig zijn! 

 

maretakken zijn kerstplanten met een witte bes die giftig zijn voor uw huisdier

  • Kerstroos

De kerstroos is ook enorm giftig en bevat natuurlijke hartglycosiden die het hart krachtiger laten kloppen. De symptomen zijn in eerste instantie diarree en braken, maar later kunnen ook hersenverschijnselen zoals verlamming, sufheid en zelfs hartritmestoornissen optreden.

Lees in deze blog meer over vergiftiging bij honden en katten. Voor meer informatie kunt u de webpagina vergiftiging bij huisdieren raadplegen, geschreven door het LICG. 


Bang dat uw huisdier in contact gekomen is?

Contacteer ons over kerstplanten

Lees in deze blogreeks meer over alle giftige planten en andere stoffen en producten voor je dier. Houd hier steeds rekening mee in je huisvesting!