Overslaan en naar de inhoud gaan
Een waarschuwing die zegt: "opgepast! rattenvergif"

Is muizen- of rattengif gevaarlijk voor honden of katten?

Eigenaars van dieren gebruiken vaak gif om ratten of muizen te bestreiden, maar dit gif is ook schadelijk voor honden of katten. Ze kunnen dit gif binnenkrijgen door een rat of muis op te eten die vergiftigd is, of door het vergif direct op te eten als het ergens gestrooid is. Ook al doe je je best dit te verstoppen, vaak vinden deze dieren dit gif toch terug. 

Vergiftiging door rattengif bij honden, katten of andere huisdieren

In gif tegen muizen en ratten zijn zogenaamde coumarinederivaten verwerkt. Deze zijn erg giftig doordat ze de bloedstolling tegengaan. Bovendien werken ze lang. Vooral bij honden worden vergiftigingen gezien. Uiteraard is deze stof ook voor andere knaagdieren dodelijk. In eerste instantie zal rattengif braken en diarree veroorzaken, het dier wordt slomer, trager en lustelozer. Dit alles zal pas na enkele dagen gaan optreden. Direct na het opeten van rattengif zien we niets aan het huisdier. Laat jouw hond of kat NIET braken thuis d.m.v. een eetlepel zout, want dan ontstaat weer het gevaar van een zoutvergiftiging

2 tot 3 dagen na de inname zal de bloedstolling compleet verstoord raken en onstaan inwendige bloedingen. Dit is van buitenaf te zien aan het braken van bloed, bloed in de ontlasting, bloedend tandvlees en blauwe plekken op de huid, maar er kan ook inwendig bloedverlies optreden, waardoor bijvoorbeeld de borstkas volloopt met bloed. Daarom kan het gif van ratten dodelijk zijn. Neem daarom altijd contact op met uw dierenarts, behandeling kan nodig zijn. 

Behandeling tegen rattengif intoxicatie 

De behandeling omvat de toediening van Vitamine K1 om weer een normale stolling mogelijk te maken. Vitamine K1 kan maar kort werken, dus een intensieve behandeling van zo'n 4 weken is zeer noodzakelijk. Is er teveel bloeden geweest, dan werkt de behandeling helaas niet meer en sterft het huisdier. 

Soms zijn andere stoffen verwerkt in rattengif, zoals strychnine. Ook die zijn vaak gevaarlijk voor jouw huisdier. Strychnine is in België niet meer geregistreerd als rattengif en mag dus eigenlijk niet gebruikt worden. Strychnine veroorzaakt nervositeit, stijfheid, toevallen met kramp, extreme stijfheid van de poten, een stijging van de lichaamstemperatuur en kan uiteindelijk tot de dood leiden.


 

Bang dat jouw huisdier ratten of muizengif gegeten heeft?

Contacteer ons zo snel mogelijk over vergiftiging