Overslaan en naar de inhoud gaan
Een giftige adder

Adderbeet bij je hond: behandeling en symptomen

Giftige slangen in België

Slangen komen in België voor, maar heel vaak zien we ze niet. Er zijn soorten die compleet ongevaarlijk zijn zoals de ringslang en de gladde slang, maar ook bestaan er giftige soorten zoals de adder. Gelukkig is deze slang in België nog redelijk zeldzaam, maar in bepaalde gebieden is het toch nog oppassen geblazen. Zo komt de adder in in Wallonië enkel in de streek tussen Samber en Maas en in het westen van de Ardennen nog voor, en in Vlaanderen is dit vooral nog in de Antwerpse Kempen.

Een adderbeet bij de hond

Tijdens het wandelen in heidegebied en op zandgronden kan het gebeuren dat jouw hond wordt gebeten door een adder. Deze beet is erg giftig en moet zo snel mogelijk behandeld worden.  Het gif kan trillingen veroorzaken, de hartslag beïnvloeden en tot shock en coma lijden. Andere verschijnselen zijn diarree, kwijlen en braken. Wanneer zich een zwelling bij de snuit bevindt, kan dit zorgen voor problemen met ademhalen.

Wanneer jouw hond plotseling ziek wordt na een wandeling en enkele van de hierboven beschreven verschijnselen vertoont, controleer dan op bijtwonden. Zorg ervoor dat je hond kalm is om de bloedcirculatie niet te versnellen. Wanneer de adder in de poot van je hond heeft gebeten, kun je het best een drukverband aanleggen en de poot spalken zodat deze niet kan bewegen.

Je probeert beter niet de wond uit te zuigen of open te snijden of de poot af te binden. Ook de poot koel houden wordt afgeraden. Ja kunt beter zo snel mogelijk de dierenarts contacteren zodat je hond een antiserum (tegengif) kan krijgen. Onthoud dan ook het tijdstip wanneer je hond gebeten was of zou kunnen geweest zijn.


Bang dat jouw hond een adderbeet heeft?

Contacteer ons over vergiftiging