Overslaan en naar de inhoud gaan
De kittens ontdekken de buitenwereld

Een kitten in huis: wat nu?

De thuiskomst van uw kitten

Verhuizen is stresserend voor een kitten. Geef hem daarom tijd om aan de nieuwe omgeving te wennen en stel hem gerust alvorens de kennismaking met andere huisdieren. Zorg dat alle deuren en ramen gesloten zijn en dat de open haard afgeschermd is (een stille, donkere schoorsteen kan erg uitnodigend zijn voor een nerveuze kitten). Zorg ervoor dat uw kitten weet waar zijn rustplaats, kattenbak en etens- en drinkbakje zich bevinden.

De rustplaats moet een veilige haven zijn, waar het kitten zich terug kan trekken wanneer de stress hem teveel wordt. Deze moet warm, droog, comfortabel en tochtvrij zijn. Er zijn allerlei soorten ligplaatsen waaruit u kunt kiezen, u kunt bijvoorbeeld ook een kleedje in een kartonnen doos gebruiken. Plaats deze in een warme, veilige hoek (vlakbij de verwarming in de winter) die uitnodigend en veilig aandoet. De eerste nachten kan een warme kruik onder een dekentje bijdragen aan het verminderen van gemis van zijn moeder en nestgenootjes.

Als u toevallig een grote bench heeft dan biedt dit een veilige omgeving waarin u zelfs de kattenbak en een ligkussen kunt plaatsen. Een bench is ook ideaal bij het kennis maken met andere huisdieren.

 

Socialisatie van een kitten

Tijdens de socialisatiefase leert een kitten hoe hij moet omgaan met soortgenoten, andere dieren en mensen. Het is belangrijk dat uw kat een goede socialisatie krijgt zodat deze later beter kan omgaan met nieuwe situaties en niet lijdt onder stress en angst, wat zelfs kan resulteren in medische- en gedragsproblemen. Het zal ook veel moeite kosten om later iets aan te leren wat niet in de socialisatie aan bod is gekomen.

Tussen de leeftijd van 3 tot 8 weken ligt de eerste socialisatieperiode, de tweede loopt door tot wanneer de kat 14 à 16 weken oud is. Na minstens 7 weken mogen de kittens (volgens de wet) weg bij hun moeder, helaas worden ze vaak al vroeger verkocht aan kopers of wordt men voorgelogen over de werkelijke leeftijd. Op de website www.kittenleeftijd.nl kunt u als eigenaar zien of uw kitten werkelijk zo oud is als de verkoper zegt.

Het is belangrijk dat uw kitten afkomstig is van een fokker die aandachtig is geweest voor de socialisatie en dat de moederkat het goede voorbeeld geeft. Ook zij moet goed gesocialiseerd zijn, aangezien ze een grote invloed heeft op het gedrag van haar kittens.

De socialisatie gaat door wanneer u de kittens in huis heeft. U kan een kat wel degelijk dingen leren, hierbij is het van belang consequent te zijn en goed gedrag te belonen. Geef daarbij ook alternatieven waar de kat wél aan mag krabben, waar hij wél hogerop kan komen om te zitten, enzovoorts. Bij slecht gedrag is een stemverheffing of in de handen klappen genoeg. Fysiek straffen wordt afgeraden aangezien het vaak het probleemgedrag verergert en de relatie tussen kat en baasje geen goed doet.
 

nieuwe kitten.jpg

 

Een kitten naar buiten laten gaan

U kunt uw kitten het beste binnenhouden tot minimaal een week na het krijgen van zijn laatste vaccinatie. Na gevaccineerd en helemaal gewend te zijn aan het leven bij u in huis mag uw kitten naar buiten.

Indien mogelijk, kies een droge dag, een rustig tijdstip en vergezel uw kitten naar buiten, waar u hem rustig laat verkennen. Blijf bij het kitten tot hij de weg naar huis terug kan vinden.

Het is beter om uw kitten niet alleen buiten te laten gaan tot een leeftijd van 6 maanden. Een kattenluik biedt de mogelijkheid de kat zelf te laten bepalen wanneer hij binnen of buiten wilt en kan een kattenbak in huis overbodig maken. Leer uw kitten het luik te gebruiken door hem er met wat lekkers doorheen te lokken. Wanneer u een andere kat in huis heeft is het goed mogelijk dat uw kitten al heeft geleerd hoe de andere kat dit ‘trucje’ doet. Kittens leren heel makkelijk door te kijken naar andere katten.

Om te voorkomen dat katten uit de buurt uw huis binnenkomen, kunt u een kattenluik aanschaffen dat alleen opent voor uw eigen kat door een magnetische - of elektronische sleutel aan de halsband te bevestigen of via een chip.

 

Kattenbaktraining

De meeste kittens hebben al van hun moeder geleerd hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Vaak is het voldoende om het kitten te wijzen waar de bak staat en hem erop te plaatsen na het wakker worden, na de maaltijd, of wanneer het eruit ziet alsof deze hoge nood heeft!

Zorg voor een kunststof kattenbak die u kunt vullen met zand, korrels of kattengrit. Tuinaarde is ongeschikt (vooral voor ongevaccineerde kittens) omdat zich hierheen ziekteverwekkers kunnen bevinden van andere katten. Een eenvoudige open bak is voldoende wanneer uw kitten in de toekomst de tuin zal gebruiken. Als u van plan bent om uw kat alleen op de kattenbak te laten gaan, overweeg dan een overdekte kattenbak die de kat meer privacy biedt, geurtjes tegenhoudt en knoeien voorkomt.

Plaats de kattenbak in een rustige hoek en niet in de buurt van etens- of drinkbakjes. Houd de kattenbak schoon en maak deze regelmatig leeg. Sommige desinfectiemiddelen zijn giftig voor de kat. Gebruik alleen heet water en kies een kat-vriendelijk desinfectiemiddel zoals bleek (chloor) dat verdund gebruikt kan worden. Spoel na met water voordat u de kattenbak weer vult.

Als uw kitten zijn behoefte op een ongewenste plek in huis blijft doen, sluit het dan op in een ruimte met een kattenbak totdat het geleerd heeft deze te gebruiken. 

 

Halsbandjes

Wanneer uw kitten ouder dan zes maanden wordt kunt u overwegen om een halsbandje om te doen. Deze kan een adreskokertje of ander identificatiemiddel bevatten of een magneet of andere ‘sleutel’ voor een elektronisch kattenluik dragen.

Kittens zijn erg actief en nieuwsgierig, daarom moeten halsbandjes op maat gemaakt worden. Ze kunnen namelijk makkelijk met het bandje ergens achter blijven haken. Ook kunnen ze met hun voorpootje in het bandje klem komen te zitten wat kan leiden tot verwondingen.

Bandjes die ‘vanzelf knappen’, verminderen de kans dat de kat komt vast te zitten in een onmogelijke positie. Bij een jonge, snel groeiende kat, zult u regelmatig moeten controleren of het bandje nog goed past (er moeten één of twee vingers onder kunnen passen) en de maat aanpassen.
 

nieuwe kitten

 

Gevaren in huis voor een kitten

Kittens zijn erg avontuurlijk en onderzoeken graag kleine, donkere ruimtes waar ze net in kunnen kruipen. Als u uw kitten dus ‘kwijt’ bent, zoek dan vooral in wandkasten, kledingkasten, schuurtjes etc. voor het geval het kitten opgesloten of klem zit.

Houd de deuren van de wasmachine en droger dicht wanneer deze niet gebruikt worden en controleer ze voor u er kleding instopt.

Als uw kitten graag op planten knabbelt, verwijder dan alle planten die mogelijk giftig zijn zoals Dieffenbachia (schoonmoedersplant, dovemansriet), kerstster, lelietje-van-dalen, nachtschade, wonderboom, avocadoplant, Ficus (rubberplant/boom) en klimop. De meeste katten laten deze planten met rust, maar kittens kunnen erg nieuwsgierig zijn.

Als u in een appartement woont of een huis heeft met meerdere verdiepingen, zorg er dan voor dat er geen ramen open staan waar uw kitten door naar buiten kan vallen.

Bewaar bestrijdingsmiddelen voor de tuin op een afgesloten, veilige plek en let vooral op met het gebruik van middelen tegen slakken of ander ongedierte. Deze middelen zijn vaak ook erg giftig voor andere dieren.

Meer informatie kunt u vinden op de webpagina verzorging van uw kat en de webpagina de aanschaf van een kat, geschreven door het LICG.

 

Ontdek ook de groepsconsultaties (gericht op 'oplossen ongewenst gedrag') en de lessenreeksen (gericht op 'begrijpen gewenst gedrag') van gedragstherapeute Joline De Jaegher

Spreek met onze gedragsconsulente over uw kleine kat


Wil je persoonlijk op de hoogte worden gehouden van opkomende workshops, lezingen en lessenreeksen over gedrag en gezondheid van katten? Laat dan in onderstaande formulier jouw gegevens na en druk op 'verzenden!'  

medical icon
Alle diergeneeskundige zorgen en producten worden geleverd door erkende en onafhankelijke dierenartsen