Overslaan en naar de inhoud gaan
Dierenarts heeft een kitten vast

Wat na het aanschaffen van een kitten

Gefeliciteerd met jullie nieuw kitten! Hopelijk zullen jullie veel plezier met elkaar hebben! Omdat er heel veel informatie op u afkomt bij aankoop van uw kitten, vatten wij hier de belangrijkste adviezen samen.

 

Chippen en registratie

Uw kitten kan (als dat bij de fokker nog niet is gebeurd) gechipt worden. Naast het chippen is het belangrijk dat we het kitten registreren; uw naam en adresgegevens worden dan elektronisch gelinkt aan het chipnummer. Zo kan uw kitten teruggevonden worden indien deze zou weglopen.

kitten.jpg

Ontwormen

Uw kitten kan geïnfecteerd worden met wormen via de moeder tijdens de dracht, maar ook na de geboorte kan een kitten, die een onvoldoende afweer heeft, ieder moment besmet raken. Ontworming is geen preventief middel, het doodt enkel de op dat moment aanwezige wormen. Het is ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen.

Een ideaal ontwormingsschema ziet er als volgt uit:

 • Tot de leeftijd van 8 weken: ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken
 • Nadien tot de leeftijd van 6 maand: iedere maand ontwormen
 • Nadien: 4 keer per jaar ontwormen, dus om de 3 maand

 

Vaccinatie

Om uw nieuwe lieveling te beschermen tegen allerlei (dodelijke) infecties zal uw kitten meerdere keren moeten gevaccineerd worden. Wij werken volgens het principe van alternerend vaccineren, waardoor uw kat ieder jaar de gepaste vaccins toegediend krijgt, afhankelijk van de situatie die voor uw kat van toepassing is.

Ons vaccinatieschema voor uw kitten ziet er als volgt uit:

 • Op 8 weken: Tricat Trio + eventueel Leucose:
  (kattenziekte, niesziekte, chlamydia en eventueel leucose als uw kat buitenkomt)

   
 • Op 12 weken: Tricat Trio + eventueel Leucose en Rabiës:
  (kattenziekte, niesziekte, chlamydia, eventueel leucose als uw kat buitenkomt en rabiës of hondsdolheid als uw kat meegaat naar het buitenland)

 

Ontvlooien van uw kitten

Uw kitten is vanaf de geboorte ook vatbaar voor vlooien. Daarom raden wij aan om uw kitten zo vroeg mogelijk hiertegen te beschermen. Dit gebeurt best maandelijks met een spray of pipet. Vanaf de leeftijd van 11 weken kan uw kitten ook een pipet tegen vlooien krijgen dat 12 weken werkzaam is. Het is ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen.

Ons ontvlooiingsschema ziet er als volgt uit:

 • Met pipet of spray: iedere maand
 • Met 3 maand werkend pipet: elke 12 weken

 

Voeding

De eerste dagen na thuiskomst geeft u best hetzelfde voer dat de fokker ook gaf. Hierdoor zal uw nieuw diertje gemakkelijker wennen aan de nieuwe situatie. Als u uw kitten ander voer wilt geven, doe dit dan geleidelijk. Meng een beetje van het nieuwe voer door het oude en verhoog gedurende ongeveer een week langzaam de verhouding.

Kittenvoer is zowel in nat- als droogvoer beschikbaar. Uw keuze hangt af van persoonlijke voorkeur en van wat uw kitten verkiest. Let op dat u een voer kiest waardoor uw kitten zich optimaal kan ontwikkelen. Kies voor een voer dat 'compleet' is. Dat wil zeggen dat u geen supplementen of ander voer hoeft toe te voegen. Hebt u graag wat advies over de geschikte voeding voor uw kitten, vraag ons uitleg over voeding.

 

kittens-wandelen-buiten.jpg

 

Sterilisatie/Castratie

Vandaag de dag is sterilisatie en castratie de verplichtte verantwoordelijkheid van de persoon of organisatie die het kitten weggeeft.  sterilisatie is door de wet vastgelegd en het zou niet meer mogelijk mogen zijn om een intact kitten te kopen/krijgen. Is dit toch nog niet gebeurd, raden wij aan om  het dier te castreren/ steriliseren rond 4-6 maand leeftijd. Het is niet nodig uw kattin eerst eens drachtig te laten worden voor sterilisatie.

Deze ingreep heeft verschillende voordelen zoals: voorkomen van baarmoederontsteking en -tumoren, minder kans op melkkliertumoren, geen ongewenste nestjes en minder kans op suikerziekte. Katers zullen minder sproeigedrag vertonen en minder vechten. 

Life- en Foodplans

Bij WelloPet kan je terecht voor onze Life- en Foodplans. Je bundelt de preventieve zorg en/of voeding voor je dier in een allesomvattend pakket. Zo kan je voor een lange tijd de verzorging en/ of voeding van je dier plannen, digitaal beheren én gespreid betalen tegen een zeer voordelige prijs. Met zo’n Life plan heb je recht op een jaarlijkse basisvaccinatie, een 6 maandelijkse gezondheidscontrole, een jaar lang preventie tegen wormen, vlooien en/ of teken, een voordeeltarief voor preventieve castratie en sterilisatie en nog veel meer.

 

Een controle gewenst van uw kleine kitten?

Ontdek ons gratis knuffelconsult

 
powered by Typeform
medical icon
Alle diergeneeskundige zorgen en producten worden geleverd door erkende en onafhankelijke dierenartsen