Overslaan en naar de inhoud gaan

Echografie voor honden, katten en konijnen

Echografie

Kort overzicht

Wat echografisch onderzoek door de dierenarts
Prijs € 45.5 - 165€
Waarom echografisch onderzoek geeft meer duidelijkheid over inwendig weefsel en interne organen

Wat is echografie?

Echografie is een beeldvormingstechniek die gebruik maakt van ultrasone geluidsgolven om een weergave te vormen van interne organen en weefselstructuren. Door deze techniek kan men niet alleen de vorm van de organen beoordelen maar ook de interne structuur, de doorbloeding, de hartfunctie, de beweeglijkheid van darmen, …

Echografie kent men doorgaans van het onderzoek tijdens een zwangerschap bij vrouwen in de humane geneeskunde. Ook in de diergeneeskunde is echografie een zeer belangrijke onderzoeksmethode geworden. Sommige aandoeningen kan je niet ontdekken op een röntgenfoto of in een bloedonderzoek, maar wel met behulp van een echografietoestel.

Wanneer kan een echografie uitkomst bieden?

  • Bij de diagnostiek van zwangere honden of katten
  • Bij oppervlakkige structuren (schildklier, oog, pezen en spieren)
  • Bij aandoeningen van hart en longen
  • Bij aandoeningen van de buikorganen (maag, darmen, nieren, milt, lever, prostaat, blaas, baarmoeder)

Echografie-kat.jpg

Hoelang duurt een echografisch onderzoek?

De duur van een echo is afhankelijk van het type onderzoek. Zo duurt een drachtecho maximaal 15 minuten,  een echo van de buik of hart een half uur. Reken daarbij het vooronderzoek en het bespreken van de resultaten. Een volledige echografische consult neemt ongeveer een uurtje in beslag.

Is het nodig om de patiënt te verdoven?

Om een echografie te kunnen nemen, moet bij jouw hond of kat een deel van de haren geschoren worden, meestal is dit op de buik. Op die geschoren huid wordt een gel aangebracht om alles beter te kunnen zien. De meeste onderzoeken gebeuren in ruglig. In de meeste gevallen zijn hiervoor twee extra personen nodig om de hond rustig te houden.

Een echografisch onderzoek kan doorgaans uitgevoerd worden zonder jouw dier te verdoven.  Indien de patiënt te onrustig is kan het aangewezen zijn om een licht kalmeermiddel toe te dienen. Dit vermindert de stress bij het dier en zorgt ervoor dat het onderzoek sneller en efficiënt kan uitgevoerd worden.

Een afspraak maken