Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebitsreiniging of detartratie

een gezond gebit voor je hond

Kort overzicht

Wat behandeling van de tanden van je huisdier
Prijs schommelt tussen € 140 - € 190, zonder eventuele medicatie
Waarom vermijden dat een ziek gebit enorm veel pijn en ongemak geeft aan het huisdier


Tandhygiëne is een zeer belangrijk onderdeel van de verzorging van honden en katten. Onze huisdieren leven steeds langer, daardoor worden we ook meer en meer geconfronteerd met tandproblemen. Onze dierenartsenpraktijk is uitgerust met de meeste moderne apparatuur voor tandverzorging. Tandbederf kom vaak voor, vandaar dat goede tandbehandeling, zowel preventief en curatief, uitermate belangrijk is.

Gebitsreiniging door de dierenarts

Het gebit heeft een regelmatige verzorging nodig. Zonder verzorging ontstaat eerst tandplak en daarna tandsteen, wat gepaard gaat met tandvleesontsteking. Tandplak is een laagje van speeksel, voedingsresten en micro-organismen die op het tandoppervlak wordt afgezet. Indien tandplak niet wordt verwijderd, mineraliseert het en ontstaat er tandsteen. Tandsteen is de bruine, harde aanslag die we op het gebit van onze dieren kunnen aantreffen.

Tandsteen verdwijnt niet met een gewone poetsbeurt maar moet verwijderd worden door jouw dierenarts. Hiervoor moet jouw dier onder narcose gebracht worden. Op het tandsteen verzamelen zich vele bacteriën die dan tandvleesontsteking kunnen veroorzaken. Dit veroorzaakt een slechte geur in de mond van je huisdier en leidt uiteindelijk tot loszittende tanden of zelfs tandverlies. Andere complicaties van tandvleesontsteking zijn nier-, lever- en hartaandoeningen doordat bacteriën in de bloedcirculatie komen van deze organen. De vele bacteriën kunnen ook abcessen veroorzaken.

Sommige eigenaars stellen een gebitsreiniging uit omwille van schrik voor de verdoving. Dit is onterecht: de techniek staat helemaal op punt. Foute onrust mag een behandeling voor een pijn leidende hond of kat niet in de weg staan.

Tandpijn

Bij meer dan 75% van de honden en katten van 3 jaar en ouder komen gebitproblemen voor.

Zieke tanden geven enorm veel pijn en ongemak aan het dier. Het staat eveneens een normaal eetgedrag in de weg.  Onophoudelijke tandpijn is ondraaglijk. Als mens kunnen we zelf alarm slaan. Een hond of kat ouder dan 6 jaar rekent op jou voor aangepaste gebitsverzorging. 

tandbehandeling gezond-gebit-hond-240x180.JPG
 tandebehandeling slecht-gebit-hond.JPG

 

Hoe merk je tandvleesaandoeningen bij jouw dier op?

  • Door regelmatig een inspectie van de tanden te doen bij jou thuis
  • Als de adem steeds slechter gaat ruiken
  • Bij een overmatig speekselproductie
  • Als je huisdier moeite met eten heeft

Wat kan je preventief thuis doen?

Lees hier onze tips voor een goede tandverzorging.

Maak een afspraak voor een tandbehandeling online >>

Ieder jaar in maart biedt het team dierenartsen van WelloPet gratis gebitscontroles aan voor jouw huisdieren.
Lees meer over deze themamaand 'een gezond gebit'.

Producten in de kijker

medical icon
Alle diergeneeskundige zorgen en producten worden geleverd door erkende en onafhankelijke dierenartsen