Overslaan en naar de inhoud gaan

6 voordelen van gedragsbegeleiding bij honden

Het gezelschap van een hond kan ons veel plezier opleveren. Maar wat nu als je viervoeter regelmatig ongewenst gedrag vertoont? Denk maar aan wandelingen die trek- en sleursessies zijn geworden, je hond die totaal niet naar je luistert of problemen met het socialiseren van je trouwe vriend. We zien het vaak. Probleemgedrag of ongewenst gedrag is in veel gevallen op te lossen, maar dat hangt sterk van jou als baasje af. Het vraagt geduld, tijd en de juiste training. En daarbij kan gedragsbegeleiding jou helpen! In deze blog geven we enkele voordelen van gedragsbegeleiding bij honden die problematisch of ongewenst gedrag vertonen.

1. Professionaliteit en expertise van gedragsbegeleiders 

Gedragsbegeleiders beschikken over professionele kennis. Ze zijn gespecialiseerd in de gedragswetenschap van honden en kunnen hen daarom ook beter lezen dan wie dan ook. Vaak zijn gedragsbegeleiders ook gespecialiseerd in een specifiek domein, zoals bijvoorbeeld enkel katten of honden. Deze specificaties en tonnen ervaring liggen aan de basis van hun expertise. 

2. Gedragsbegeleiders werken op maat van jou en je hond 

Heel wat gedragsbegeleiders hanteren een verschillende aanpak, en daar is niets mis mee. Maar bij goede gedragsbegeleiders zie je steeds opnieuw hetzelfde patroon in hun methode terug, namelijk een persoonlijke aanpak en benadering. Op welke manier je met een hond moet omgaan is steeds afhankelijk van de hond zelf en de context. Vandaar dat een goede gedragsbegeleider steeds zal werken op maat van jou als baasje en  je hond. 

3. Praktische en oplossingsgerichte benadering 

Gedragsbegeleiders werken steeds op basis van een evenwichtige combinatie tussen thuistraining en een praktijkgerichte training in een andere setting of context die je hond niet kent. Hierbij staat het anticiperen op het probleem in de praktijk centraal. Door - naarmate de trainingssessies vorderen - een context te creëren die je hond niet kent, leer je hem omgaan met onbekende situaties waarin het probleem zich voordoet dat aan de oorzaak ligt van het ongewenste gedrag van je hond.

Je denkt nu misschien wel: “Ik kan zelf wel praktijkgericht te werk gaan!”. Toch moet dit even genuanceerd worden. Gedragstherapeuten hebben jarenlange ervaring en kunnen veel beter dergelijke situaties gaan bedenken en voorbereiden. Daarnaast heb je op zo’n momenten ook altijd iemand bij je die je helpt waar nodig indien het toch helemaal fout loopt en die jou vertelt wat jij in dergelijke situaties moet doen en hoe te handelen. 

4. Meer inzicht in de gedachtengang van je hond 

Wat we absoluut willen vermijden, is een breuk in de band tussen mens en dier, waarbij het baasje genoodzaakt lijkt om afstand te doen van zijn trouwe vriend omwille van ongewenst of problematisch gedrag. Hierdoor belanden er ontzettend veel huisdieren in asielen. Daarom is het absoluut noodzakelijk om aan de band tussen jou en je hond te werken en deze te verbeteren indien het soms wat stroef gaat.

Door het probleem, dat aan de basis ligt van het gedrag van je hond, nauwer te gaan analyseren in samenspraak met een gedragsbegeleider leer je de gedachtengang van je hond beter begrijpen. Je kan hier dan ook als gevolg veel beter op inspelen. Door te begrijpen wat het probleem is, kan je ervoor zorgen dat je hond zich opnieuw beter in z’n vel voelt. Het is namelijk zo dat gevoelens van stress en angst vaak aan de basis liggen van ongewenst gedrag.  

 

5. Een concreet plan van aanpak: het trainingsschema 

Een gedragstherapeut is een eerstehulplijn die in een eerste adviserende consultatie je vraag en probleem gaat ontleden. Na het analyseren van zowel het gedrag van jou als dat van je hond en het opstellen van een gedragsanalyse, wordt de diagnose bepaald. Hierna wordt er overgegaan tot een concreet plan van aanpak en wordt dit dan ook zorgvuldig en uitgebreid besproken met jou. Gedragsbegeleiders focussen zich eerder op de opvoeding en therapeuten op de training. Begeleiders werken vaker zonder een verslag. 

Gedragstherapeuten gaan vaak gedurende enkele sessies samen met het baasje en de hond aan de slag met het trainingsschema dat ze hebben opgesteld. Handig, niet? Je krijgt persoonlijke training en weet waar je als baasje op moet letten. Met dit trainingsschema kan je vervolgens zelf mee aan de slag om de training verder te zetten! 

6. Je herstelt de band tussen jou en je trouwe vriend 

Zoals reeds vermeld, liggen gevoelens van angst en stress vaak aan de basis van ongewenst of problematisch gedrag. Dat kan er soms voor zorgen dat de band met het baasje verwatert. Gedragsbegeleiders bekijken het dier steeds in hun omgeving. Maar dat is niet het enige. Ook wordt er gelet op de relatie tussen mens en dier. Door intense begeleiding, in de eigen en in een onbekende omgeving, kunnen gedragsbegeleiders helpen om het gedrag van het baasje en de hond beter op elkaar af te stemmen. 


Zit je zelf met de handen in je haar en ben je op zoek naar professionele hulp om het ongewenste gedrag van jouw trouwe vriend aan te pakken? 

Ontdek hier wat WelloPet jou te bieden heeft >>