Overslaan en naar de inhoud gaan
weetjes over nieren en urinewegen

7 weetjes over nieren en urinewegen van kat & hond

Wist je dat….

1. De gemiddelde hoeveelheid water dat een hond of kat drinkt zo’n 50ml per kg lichaamsgewicht per dag mag zijn?

De berekening is dus simpel: zijn/haar lichaamsgewicht x 50 ml = de gemiddelde hoeveelheid water die hij/zij zou moeten drinken.

Hou hierbij wel rekening dat als je natte voeding aan je huisdier geeft, dat de waterinname natuurlijk lager zal liggen dan indien je enkel droogvoer geeft. Indien je huisdier meer dan 100ml/kg lichaamsgewicht per dag drinkt, is het enorm belangrijk om je dierenarts te contacteren.
 

2. Je er goed aan doet om het bloed en de urine van je hond of kat vanaf de leeftijd van 7 jaar regelmatig (jaarlijks of 2-jaarlijks) te laten onderzoeken?

Zo kan je allerlei sluimerende ziektes voor zijn, die je als baasje misschien pas veel later had opgemerkt aan de hand van typische symptomen. In een standaard bloedonderzoek controleren we de nier- en leverwaarden, de schildklier, het suiker in het bloed, de verschillende bloedcellen en ontstekingscellen. Een urineonderzoek kan nuttig zijn om suikerziekte, een ontsteking van de urinewegen en kristallen of blaassteentjes uit te sluiten. Ook kan de werking van de nieren gecontroleerd worden aan de hand van een klein urinestaal.
 

hond en kat zitten op de zetel en hebben goede urinewegen


3. Je op verschillende manieren de wateropname per dag van je hond of kat kan verhogen?

  • Geef je huisdier natte voeding of maak haar/zijn droogvoeding een beetje nat.
     
  • Een kat kan je stimuleren om te drinken door een drinkfonteintje in huis te plaatsen.
    (vaak drinken ze ook graag van een lopende kraan, maar deze kan je helaas niet de hele dag open laten staan)
     
  • Een kat drinkt ook het liefst uit een kom met een groot wateroppervlak, zodat hun snorharen het waterniveau kunnen aftasten. Dit kan een reden zijn waarom je kat het liefst uit de vijver, een grote plas water of uit een emmer drinkt.
     

4. Het risico op blaasstenen zowel genetisch als door de voeding bepaald wordt?

Naast een genetische aanleg voor blaasstenen is voeding ook een zeer belangrijke factor. Zo bepaalt de voeding die je aan je huisdier geeft, de zuurtegraad van de urine. Deze zuurtegraad bepaalt op zijn beurt of er bepaalde kristallen, en bijgevolg ook stenen, kunnen opgelost worden in de urine of niet. Daarnaast is de samenstelling van de voeding van onder andere zouten, calcium,… ook van belang. Omdat deze vaak de bouwstenen zijn van de kristallen in de urine.

Omdat voeding zo’n belangrijke factor is raden wij jou aan om kwaliteitsvoeding te geven aan jouw lieveling. Zo kan goedkopere voeding kan dus een duur uitkomen op langere termijn. Bespreek hiervoor kort met je dierenarts welke voeding past bij jouw lieveling.
 

 5. Typische symptomen voor blaasontsteking of urinewegsteentjes zijn:

  • Aandrang tot urineren maar er komt niets
  • Abnormale kleur van de urine zoals rood, roze, zwart of zelfs etterkleur
  • Bloed in de urine
  • De uitgeplaste hoeveelheid urine is klein
  • Extra inspanning of pijn vereist om te plassen
  • Genitale gebied vaak likken of erop kauwen
  • Het dier plaatst zijn lichaam veel langer in de plashouding dan normaal
  • Incontinentie of het niet kunnen ophouden van de urine
  • Vaker plassen
     

6. Dieren met een blaasontsteking risico hebben op nierproblemen?

Indien een hond of kat te lang rondloopt met een blaasontsteking of indien er niet behandeld wordt, kan er de infectie vanuit de blaas opklimmen naar de nieren en zo zorgen voor een acute niercrisis. Daarom raden wij aan om tijdig naar een dierenarts te gaan indien je dier een ander of abnormaal plasgedrag vertoont. De bijkomende schade die optreedt aan de nieren kan onomkeerbaar zijn.
 

7. Een van de meest voorkomende oorzaken van een blaasontsteking bij katten stress is?

Omdat katten niet gemakkelijk pijn en stress laten zien is dit voor een eigenaar niet gemakkelijk om te herkennen. Vaak is een verandering in gedrag het enige wat je ziet. Omdat stress, en geen bacterie, de meest voorkomende oorzaak is van een blaasontsteking bij katten, is antibiotica in veel gevallen niet nodig. Het is wel belangrijk dat je je kat laat onderzoeken door een dierenarts en dat de urine onderzocht wordt op eventuele afwijkingen. Daarnaast moet de eventuele stressfactor ook aangepakt worden.

 

Meer vragen? Ongerust over jouw huisdier?

Stel ons jouw vraag over nier- en urineproblemen

lees meer over een urineonderzoek bij WelloPet