Overslaan en naar de inhoud gaan
Basil op de speelweide aan het spelen met een andere hond

Basil, en zijn complimentjes op de speelweide

Basil, en zijn complimentjes op de speelweide

De meeste mensen weten wel hoe het voelt als je plots een onverwacht compliment krijgt. Eerst reageer je wat onzeker. Je kijkt de kat uit de boom en reageert wat twijfelend op de onverwachte woorden die je richting uitkomen. Maar binnenin gloeit het. Als je thuiskomt, branden de woorden nog steeds. Het zelfvertrouwen groeit en je geniet nog na van dat moment.

Complimenten tellen, bij mens en hond

Er zijn mensen die zeggen dat bij kinderen en jongeren, die woorden een wezenlijk verschil kunnen maken voor de rest van hun leven, “deze woorden zo een impact hebben op de persoonlijkheid die nog volop in ontwikkeling is, zodat ze een fundamenteel verschil kunnen maken”. Het juiste woord op het juiste moment, in de juiste context. Zo werkt het volgens mij ook bij honden. En ook al spreken ze niet, toch moet er een manier zijn dat ook honden elkaar een compliment geven. Die hondentaal lezen en begrijpen, dat moet een ongelooflijke uitdaging zijn.

Basil toen

Bij WelloPet organiseren we sinds een 8-tal maanden een speelweide. We brengen honden in een veilige context samen zodat ze kunnen bewegen en spelen. Het is een ongelooflijk fijne ervaring om te zien hoe honden veranderen doorheen de opeenvolgende speelweides. Basil, de beagle, is wat mij betreft het leukste voorbeeld. De eerste speelweide waarbij Basil aansloot, ligt al even achter ons. Ik herinner me Basil als een vrij onzekere hond, die op die oh zo grote speelweide vooral toertjes draaide rond zijn baasje. Je zag de onzekerheid bijna blinken in zijn vacht, en met zijn vragende ogen keek hij naar zijn baasje. ‘Is alles wel ok?’ – leek hij te vragen?

Wanneer een grotere hond te dicht in zijn buurt kwam, deinsde Basil een beetje terug. Op zoek naar de veilige plaats tussen de benen van de vertrouwde baasjes.

Basil nu

Langzaam veranderde dit gedrag. Eerst een beetje aarzelend. Met kleine stapjes zoals een peuter die de eerste stapjes weg zet van mama en papa. Zo ging Basil op zijn eigen manier aan de slag met de losloopweide. Eerst een halve meter weg van het baasje, dan een meter, en twee meter… Tot Basil plots niet meer te houden was.

Ondertussen zie ik Basil plots als een spring-in het veld met een heerlijke en typische blaf. Als Basil aangaat en zijn toertjes op de weide begint te lopen, kan je bijna niet anders dan kijken en genieten. Basil is een hondje geworden met een behoorlijke dosis zelfvertrouwen, die weet wat hij wil. En dat is heerlijk om zien. Het lijkt dat hij doorheen alle speelweides, steeds opnieuw complimenten heeft gekregen van de andere honden. Zo zette hij elke keer een stapje voorwaarts om nu hetzelfde aan andere honden terug te geven. Op de laatste speelweide kwam een college beagle mee spelen. Aanvankelijk leken Basil en de andere beagle elkaar niet meteen te vinden. Tot Basil besloot kennis te gaan maken en het ijs te breken. Op zijn typische vriendelijke manier nodigde hij de beagle uit om te spelen, om op zijn beurt de beagle een compliment te geven.

Jorgen, gedragsbeleider ‘hond’ bij WelloPet


Benieuwd naar de speelweide?

De opkomende workshops en begeleide speelweide momenten