Overslaan en naar de inhoud gaan
Hond zijn chip wordt gelezen met het daarvoor gemaakte apparaatje

Chippen of plaatsing van een microchip, wat is het precies?

Wat is een microchip?

De officiële naam van een chip is transponder. Dit is een heel klein buisje van bioglas of kunststof. De lengte van de chip is ongeveer 12-14 millimeter. In het buisje zit een klein stukje micro-elektronica. chippen

De micro-elektronica bestaat uit een spoel en een microchip. In de microchip zit het registratienummer opgeslagen. Wanneer een afleesapparaat in de buurt van de chip gehouden wordt, gaat in de spoel een kleine inductiestroom lopen.

Deze inductiestroom activeert de computerchip: de chip zendt een signaal uit. Het afleesapparaat vangt dit op en het registratienummer kan worden afgelezen. Zonder afleesapparaat doet de chip niks: er zit geen batterij of andere energiebron in.
 

naald waarmee ze chippen en een microchip

Welke diersoorten kan je laten chippen?

U kunt uw hond of kat laten chippen, maar ook paarden worden gechipt.

Daarnaast kunnen bijvoorbeeld konijnen, kois, papegaaien, fretten, slangen, schildpadden en dergelijke worden gechipt.

Mocht uw dier ontsnappen en gevonden worden, dan kunt u het als houder van het dier in de meeste gevallen dankzij de chip en een goede registratie opsporen. Op die manier kunnen u en uw dier worden herenigd.

Dat geldt niet alleen voor honden en katten, maar ook voor bijvoorbeeld konijnen die uit uw tuin ontsnappen of papegaaien die wegvliegen.

Ben ik verplicht mijn dier te laten chippen?

Voor alle honden die er in België bijkomen, geldt een chip- en registratieverplichting sinds september 1998. Ook voor paardachtigen bestaat in België een chip- en registratieverplichting. 

Op 1 november 2017 treedt het Besluit van de Vlaamse Regering van 5 februari 2016 in werking. Alle katten moeten dan, voor de leeftijd van 12 weken en in elk geval voor verhandeling, geïdentificeerd en geregistreerd worden in de centrale databank Cat-ID.

Voor alle honden en ook voor katten en fretten geldt een identificatieverplichting als u met hen naar het buitenland wilt reizen of vanuit het buitenland naar België. Binnen de landen van de EU is daarvoor sinds 3 juli 2011 de chip verplicht.

Ook voor landbouwhuisdieren en veel soorten hobbydieren geldt een verplichte identificatie en registratie. Deze dieren worden echter meestal niet gechipt maar dragen vaak zogenaamde oormerken.

Voor diersoorten die vermeld staan op de CITES lijsten, is identificatie en registratie soms verplicht. Dit kan in veel gevallen gedaan worden door middel van een chip. Op de webpagina CITES kunt u meer informatie vinden.

Ieder jaar organiseert WelloPet de Week van de POESpas met voordelig tarief om huisdieren te laten chippen. Check onze kalender

Kosten van een chip

De kost is de som van de chip, de consultatie bij de dierenarts en de registratie achteraf in de databank die is aangewezen door het Ministerie van Economische Zaken. Lees hier meer over de dienstverlening Microchipping.

Chippen wordt door sommige huisdierenzorgverzekeraars vergoed. Informeer bij uw zorgverzekeraar of uw polis de kosten van het chippen dekt.
 

Wat zijn de nadelen van chippen?

Hoewel ze niet opwegen tegen de vele voordelen, komen er ook enkele nadelen kijken bij het chippen van een dier: 

 • Een chip is van de buitenkant niet zichtbaar.
 • Voor het aflezen van de chip is een speciaal afleesapparaat nodig.
  Overigens beschikken de meeste dierenartsenpraktijken en veel dierenasielen en dierenambulances over afleesapparatuur.
 • Sommige (buitenlandse) chips voldoen niet aan de zogenaamde ISO-standaarden.
  Die chips zijn niet met de meeste standaard afleesapparatuur af te lezen.
  Wanneer u een buitenlandse hond hebt, is het verstandig dit te controleren. Niet iedere dierenartsenpraktijk of dierenambulance beschikt over afleesapparatuur om deze chips te kunnen lezen.
 • In uitzonderlijke gevallen kan de chip zich een stukje door het lichaam verplaatsen.
  Dit gebeurt zeer zelden en het dier ondervindt hier geen nadelige effecten van. De chip zal slechts een paar centimeter verschuiven en blijft werkzaam. De gezondheid van het dier wordt hierdoor niet aangetast.

 

Maak een afspraak bij onze dierenartsen om uw dier te laten chippen

Chippen en registreren van je kat wordt verplicht
Prijs en dienstverlening Microchipping
Mijn hond of kat is vermist! Wat moet ik doen?