Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat

Is de bloeddruk van jouw kat of hond oke?

Net zoals mensen, kunnen ook huisdieren aan een afwijkende bloeddruk lijden. Zo heb je een hoge bloeddruk of hypertensie, een lage bloeddruk, of hypotensie komt minder voor.
En net zoals bij mensen is een hoge bloeddruk een probleem dat tot andere, ernstige aandoeningen kan leiden, maar is het ook een probleem dat makkelijk te behandelen is. Daarom is het belangrijk dat u de symptomen herkent. 

In dit artikel leggen we u uit hoe u de symptomen van een hoge bloeddruk kunt herkennen, wat mogelijke oorzaken kunnen zijn, hoe de diagnose van hypertensie bij een huisdier gesteld kan worden, hoe uw huisdier behandeld zal worden en wat de mogelijk risico’s zijn als ze niet op tijd behandeld worden. 

Katten vooral, maar ook honden

De focus van het artikel ligt op een hoge bloeddruk bij katten omdat dit en de schadelijke gevolgen ervan vaker worden vastgesteld bij katten, maar de symptomen, risico’s en behandelingen voor honden met dezelfde problematiek zijn nagenoeg hetzelfde.

WelloPet houdt de bloeddruk in het oog

Als u de verder beschreven symptomen herkent, moet u zo snel mogelijk met uw kat naar de dierenarts om de bloeddruk te laten meten. Vaak zal de dierenarts ook preventief bloeddruk meten.

Het is belangrijk dat uw kat, of hond, zich rustig en vertrouwd voelt wanneer de dierenarts de bloeddruk meet want, net zoals bij mensen, kan stress een negatieve invloed hebben op de bloeddruk.

Het is sowieso een goed idee dat u de bloeddruk van huisdieren ouder dan 7 jaar jaarlijks laat controleren zodat de dierenarts een hoge bloeddruk kan vaststellen voordat het ernstige gevolgen veroorzaakt. 

In onze praktijk gebruiken we een oscillometrische bloeddrukmeter. Tijdens de bloeddrukmeting wordt er een “cuff” rond de poot of de staart geplaatst: een soort opblaasbaar bandje, er hoeft niet geschoren te worden. 
De cuff zal zichzelf opblazen. Vervolgens meet de bloeddrukmeter de bloeddruk aan de hand van het meten van trillingen in de wand van de slagader. Zowel de onderdruk, de gemiddelde druk als de bovendruk worden gemeten. De meting wordt een aantal keer herhaald. Het gemiddelde van de metingen leert ons de bloeddruk. 

Normale bloeddruk

Als uw huisdier lijdt aan een hoge bloeddruk, betekent dit dat de bloeddrukwaarden hoger zijn dan wat we als normaal beschouwen. Voor katten is een normale bloeddrukwaarde ongeveer 135/95 mmHg, waarbij het eerste cijfer de bovendruk is en het tweede cijfer de onderdruk. Vanaf 150/95 mmHg spreken we van een milde hypertensie, waarden tussen 160 en 180 mmHg bovendruk en tussen 100 en 120mmHg onderdruk is matige hypertensie en bij waarden van 180/120 mmHG spreken we van ernstige hypertensie, waarbij vaak andere problemen optreden. 

Voor een hond ligt een normale bloeddrukwaarde rond 133/76mmHg en spreken we van een hoge bloeddruk bij bovendrukwaarden vanaf 160 mmHg. Onder de 90 mmHg is een te lage bloeddruk.Die waarden kunnen uiteraard verschillen per ras.

Hoe herkent u de symptomen van een hoge bloeddruk bij uw kat?

Ten eerste is het belangrijk dat u zich ervan bewust bent dat het meestal even duurt voordat de eigenaar van de kat iets opmerkt. Sommige mensen komen zelfs pas te weten dat hun kat een hoge bloeddruk heeft, wanneer hun kat plots een hersenbloeding krijgt of blind wordt. Het moet echter niet zover komen. 

Er zijn gedragsveranderingen die u al zouden moeten alarmeren. Veel mensen geven bijvoorbeeld aan dat ze merken dat hun kat apathisch en sloom wordt en zich begint te verstoppen, wat mogelijk een gevolg kan zijn van hoofdpijn die een hoge bloeddruk kan veroorzaken. 

Er bestaat een grote kans dat een andere ziekte zoals schildklieraandoeningen, tumors in de bijnieren of nierfalen een hoge bloeddruk veroorzaakt bij uw kat en u zou de symptomen moeten herkennen.  Wanneer uw kat meer eet en toch afvalt, gejaagd en schrikachtig is en mogelijk meer drinkt, meer plast en last heeft van braken en diarree, bestaat de mogelijkheid dat ze aan schildklierproblemen lijdt. Als uw kat meer drinkt en plast, minder eet en afvalt en u merkt dat haar vacht slecht verzorgd lijkt, kan het zijn dat uw kat aan nierfalen lijdt. 

Bloeddrukproblemen kunnen echter ook het gevolg zijn van hartproblemen, overgewicht of suikerziekte.

Een andere veelvoorkomende oorzaak van een hoge bloeddruk is simpelweg ouderdom. We zien dit dus ook vaak ontstaan bij oudere katten.

Gevolgen

Een hoge bloeddruk bij uw kat kan allerlei negatieve uitwerkingen hebben op andere organen zoals de ogen, het hart, de nieren en de hersenen. Zo kan een hoge bloeddruk bloedingen in het oog van uw kat veroorzaken. Deze veroorzaken meestal geen blijvende schade. Blijvende schade kan wel optreden wanneer hypertensie leidt tot bloeding en zwelling in het oog en het netvlies, waardoor het netvlies van het oog kan loslaten en zo blindheid kan veroorzaken. Wanneer u merkt dat uw kat tegen dingen aanbotst of voorzichtiger wordt, kan het zijn dat ze slechtziend aan het worden is. Als de kat in dit stadium behandeld wordt, is het netvlies mogelijk nog te redden. 

Een hoge bloeddruk zorgt er ook voor dat het hart harder moet pompen, waardoor de hartspier dikker wordt, wat kan leiden tot hartruis en in het slechtste geval zelfs tot hartfalen of hartritmestoornissen. 

Nierfalen kan een oorzaak zijn van een hoge bloeddruk, maar dit leidt ook tot het feit dat de nieren van de kat beschadigd worden en zo ontstaan andere nierproblemen. De hersenen ten slotte, kunnen beschadigd geraken doordat er een bloeding ontstaat. In het slechtste geval kan uw kat zelfs in een coma geraken. 

Wat met een lage bloeddruk?

Een lage bloeddruk komt minder voor. In dergelijk geval zijn er verschillende oorzaken zoals: shock, een te laag bloedvolume (bijvoorbeeld door uitdroging, bloeding, ...), hartfalen of bloedvergiftiging ten gevolge van een bacteriële infectie in het bloed. De belangrijkse gevolgen van lage bloeddruk zijn onder andere ‘zwakte’ en ‘flauwvallen’.

Behandeling

Ook zoals bij mensen wordt een afwijkende bloeddruk behandeld met medicatie. De dierenarts zal u zeker vragen om enkele keren terug te komen om de situatie van uw kat op te volgen en zo na te gaan of de medicatie helpt. Als dat niet het geval is, kan de medicatiedosis aangepast worden. 

Daarnaast, en even belangrijk, zal de dierenarts uiteraard ook proberen de oorzaak van de hoge bloeddruk te achterhalen en aan te pakken. De prognose voor jouw huisdier is deels afhankelijk van de ziekte die de hoge bloeddruk veroorzaakt, maar de verhoogde bloeddruk zelf is in de meeste gevallen goed te behandelen. 

De schade veroorzaakt door een hoge bloeddruk kan volledig herstellen, maar het kan ook gebeuren dat bv. jouw kat slechtziend of blind blijft. Dit hoeft geen drama te zijn, veel blinde katten kunnen zonder problemen gelukkig verder leven. 

Als je na het lezen van deze blog twijfels of vragen zou hebben, aarzel dan niet om ons te contacteren. 

Stel jouw vraag >>