Overslaan en naar de inhoud gaan
Hond en kat feestdagen

De meest voorkomende feestgevaren voor onze viervoeters

Tijdens de feestdagen staat gezelligheid voorop. Ook voor onze lieftallige huisdieren. Er zijn echter wel gevaren die op de loer liggen, wij sommen ze even voor jou op!

Kerstversiering

Een kerstboom in huis brengt gezelligheid en feest. Maar denk wel aan de veiligheid van jouw viervoeter. De bewegende versieringen in de kerstboom prikkelen namelijk het jachtinstinct van de kat. Niet alleen katten, maar ook honden willen maar al te graag dat er iets uit de boom valt. Houdt daarom uw hond of kat altijd goed in de gaten, of kies voor onbreekbare versieringen (bijvoorbeeld houten versieringen), zodat uw huisdier zich niet kan verwonden aan scherven. Daarnaast is het ook aan te raden om geen eetbare versieringen op te hangen, zoals kerstkransjes. Deze zijn ongezond voor uw huisdier. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat, wanneer je haakjes gebruikt om versieringen in de boom op te hangen, de haakjes goed om de tak is gevouwen. Hierdoor verkleint de kans dat er een haakje op de grond valt en opgegeten wordt door jouw viervoeter. 

Sfeerverlichting 

Bij puppy’s, kittens, loslopende konijnen en knaagdieren moet u extra voorzichtig zijn met elektrische kerstverlichting. Stop de snoeren goed weg en/of doe de verlichting alleen aan als u goed toezicht kunt houden. Ook brandende kaarsen vormen een groot risico voor onze huisdieren. Laat uw dier nooit alleen met brandende kaarsen, plaats kaarsen in een lantaarn of op een plek waar het huisdier er met geen mogelijkheid bij kan komen.

Geurkaarsen en geurverdampers

Een feestelijk luchtje kan gezellig zijn, maar onze huisdieren hebben een betere neus dan wij en geurtjes kunnen voor hen erg hinderlijk zijn. Gebruik dergelijke verdampers en kaarsen zeker niet bij dieren met gevoelige luchtwegen. 

Sfeerverwarming

Als u een open haard heeft, zorg er dan altijd voor dat uw huisdieren beschermd zijn tegen het open vuur, bijvoorbeeld door middel van een vuurscherm. Houd altijd toezicht op uw huisdieren als ze vrij rondlopen en het haardvuur brandt. Hetzelfde geldt natuurlijk ook voor elektrische sfeerkachels.

Hulst

Hulst bevat net als chocolade de stoffen cafeïne en theobromine, maar wel in veel lagere dan in chocolade. De giftige effecten zijn dan ook toe te schrijven aan andere giftige stoffen in de plant. Dieren moeten voor de ontwikkeling van serieuze verschijnselen een grote hoeveelheid van de plant opeten. Bij de meeste dieren zullen na het eten van hulst alleen de maag en darmen wat van streek raken, waarbij het dier veel speeksel heeft, braakt, niet eet en last heeft van diarree. Daarnaast kan het met de kop schudden en smakken. Om irritatie van de slijmvliezen in de bek te beperken, kunt u de bek spoelen met water. In het algemeen gaan de verschijnselen binnen een dag vanzelf over. Soms kan het toch verstandig zijn de dierenarts te raadplegen: een antibraakmiddel kan bijvoorbeeld verlichting bieden.
Andere planten die giftig zijn: de kerstroos (sterk giftig), amaryllis (sterk giftig) en cyclamen. 

Kerstboom

Heeft u een gezaagde boom, zorg er dan voor dat uw huisdier niet van het water kan drinken waar de boom in staat. Daar zijn namelijk stoffen in opgelost die de boom uitscheidt en die diarree, braken en andere maag-darmproblemen kunnen veroorzaken maar ook problemen met het zenuwstelsel. Laat dieren ook niet van de naalden en takken eten.

Vuurwerk

Sommige huisdieren trekken zich weinig aan van vuurwerk, maar vele viervoeters zijn er erg bang van. Daarom is het aangeraden om jouw huisdier binnen te laten. 

Meer tips over angst bij vuurwerk kan je in deze blog terugvinden.