Overslaan en naar de inhoud gaan
Een puppy in de sneeuw, voordat u ze meeneemt is de puppy beter 7 weken bij de moeder

De opvoeding van jouw puppy: hoe het niet moet

De opvoeding van je puppy is niet eenvoudig. Daarom geven we je enkele belangrijke tips mee en vertellen we je wat je zeker niet moet doen om een goede en vlekkeloze opvoeding van jouw pup te garanderen. We sommen in dit blogartikel de 10 meest voorkomende fouten op die veel baasjes maken in de opvoeding van hun puppy. 

Neem je pup niet te vroeg mee naar huis

Gedurende de eerste zeven tot acht weken leert de zorgzame moeder belangrijke sociale vaardigheden aan haar kroost. Als een pup te snel weg wordt gehaald bij de moeder, kan dit resulteren in gedragsproblemen. Uit onderzoek blijkt dat puppies die te vroeg worden weggehaald (tussen de 30 en 40 dagen) verschillende gedragsproblemen kunnen vertonen zoals bijvoorbeeld voedselagressie, aandacht zoeken, vernielzucht, etc.

Daarbovenop zijn de eerste weken ook zeer belangrijk voor de socialisatiefase van de puppy. Een puppy tussen de 3 tot 6 weken oud begint vanaf dan sociaal gedrag te ontwikkelen. Zo leren ze bijvoorbeeld hun bijtgedrag af te leren op hun broertjes of zusjes en hun moeder. 

Het vroegtijdig weghalen van puppies uit nestjes is trouwens wettelijk verboden. De legale leeftijd vanaf wanneer een pup het nest mag verlaten is momenteel 7 weken

Je puppy niet, te weinig of teveel socialiseren

In de socialisatie periode is het erg belangrijk dat de pup leert omgaan met alles wat hij of zij in het leven zal tegenkomen. Maar forceer dit niet. Rustige gewenning aan milde prikkels is de boodschap. Tip: de eerste 14 dagen blijf je best thuis met je pup om veiligheid, vertrouwen en geborgenheid te creëren.

 Slaan, schoppen of fysiek straffen heeft invloed op de opvoeding van je puppy

Zo wordt je hond angstig en het komt de band tussen baas en hond niet ten goede. Straffen is nooit een goede optie, corrigeren daarentegen wel! 

Wees tijdens de opvoeding van jouw puppy consequent met regels

Niet consequent zijn zorgt voor verwarring bij je hond. Zorg dat iedereen in het gezin de regels kent en volgt.

Bij angst geen steun aanbieden of overdreven betuttelen

Emotie is geen gedrag. Je kunt een emotie niet bekrachtigen of ontkrachten, dus ook angst niet. Je hond steunen is goed want dat biedt veiligheid en rust. Een angstige hond heeft baat bij jouw aanwezigheid, dat verzacht de angst. Maar ga niet overdreven betuttelen, of in je armen oppakken, want dan ben jij anders dan normaal en ben je geen rustige baken.

opvoeding puppy

Verkeerde timing van belonen of straffen heeft gevolgen voor de opvoeding van jouw puppy

Een beloning die 5 seconden te laat wordt gegeven zal de hond niet meer koppelen aan het gewenste of ongewenste gedrag.
Straffen helpt niet! Integendeel: breng je pup niet in situaties waar je aan straffen zou willen denken. Voorzie daarom een Puppy-Proof ruimte: een ruimte waar de pup alles mag doen, en dus niets verkeerd kan doen.

Te weinig beweging, of teveel beweging: doseren is de boodschap

Heel veel probleemgedrag wordt veroorzaakt door onvoldoende bewegen. Bewegen is net één van de belangrijkste voorwaarden voor het welzijn van de hond. Maar let op: overdrijven leidt tot overprikkeling of te weinig slaap met alweer overprikkeling als gevolg. 

Commando’s blijven herhalen zonder resultaat

Beloon je puppy telkens als hij direct een commando opvolgt. Doet hij dit niet? Negeer hem dan. Wees ook steeds serieus als je je pup negeert na het niet opvolgen van een commando. Indien je begint te lachen omwille van een lachwekkende situatie waarin je pup iets grappigs of schattigs doet, geef je hem onrechtstreeks aandacht en dat vinden ze natuurlijk leuk. Vergeet niet: jouw acties worden steeds gelinkt aan bepaalde gedragingen!

Je stem verheffen en schreeuwen heeft geen zin bij de opvoeding van jouw puppy

Een hond hoort 17 keer beter dan wij, je stem verheffen heeft dus geen enkele zin.

De neus van je puppy in zijn ontlasting of urine duwen

Een jonge pup heeft geen idee wat je haar probeert te leren als je haar snuit in ontlasting of urine drukt als ze per ongelijk weer eens binnen heeft geplast.

Ontdek alle dienstverlening voor puppies >>


Om de start met je puppy zo vlot mogelijk te laten verlopen, hebben wij speciaal voor jou een Puppy Dossier gemaakt vol tips en tricks. Dit dossier behandelt ook zaken waarvan jij zeker op de hoogte moet zijn en wat jij als kersverse "dog mom or dad" zeker moet weten en doen!

Download hier ons gratis Puppy Dossier