Overslaan en naar de inhoud gaan
Witte druiven

Druiven en rozijnen giftig voor honden

Zijn druiven schadelijk voor honden of katten?

Vergiftiging door druiven of rozijnen worden vooral waargenomen bij honden, maar ook katten en fretten lijken er gevoelig voor te zijn. Waarom ze zo giftig zijn voor honden is onbekend en ook de gevoeligheid lijkt sterk te variëren van hond tot hond.

Er zijn vermeldingen van een giftige werking vanaf ongeveer 20 gram druiven per kg lichaamsgewicht, bij rozijnen kan dit al vanaf 3 gram per kg lichaamsgewicht zijn.

Ook voedingsmiddelen waarin deze zoetigheden verwerkt zijn, zoals krentenbrood en rozijnencakes, kunnen dus problemen veroorzaken! 

hond die geen druiven heeft gegeten

Wat als mijn hond druiven of rozijnen gegeten heeft?​

Na inname van druiven of rozijnen, zijn braken en diarree zijn de eerste tekenen van vergiftiging. Dit treedt meestal op in de eerste 6 tot 12 uur.

Andere verschijnselen zijn sloomheid, niet eten, buikpijn, zwakte, uitdroging, veel drinken en rillen. Binnen 24 tot 72 uur na de inname kan acuut nierfalen ontstaan, met een daling van de urineproductie tot gevolg. Wanneer er geen urine meer wordt geproduceerd, zijn de vooruitzichten slecht en wordt meestal gekozen voor euthanasie.

Raadpleeg dus direct jouw dierenarts als je vermoedt dat jouw hond deze zoetigheden heeft gegeten.


Bang dat je hond deze zoetigheden heeft gegeten?

Contacteer ons over druiven- of rozijnenvergiftiging