Overslaan en naar de inhoud gaan
Een kat met groene ogen

Een gezond gewicht voor je kat

Het ideale gewicht

Te zwaar of te licht zijn is slecht voor de gezondheid van je kat. Met overgewicht heeft een kat een groter risico op allerlei aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en suikerziekte. Het overtollig gewicht is bovendien een extra belasting voor botten en gewrichten, met gewrichtsproblemen tot gevolg.

Ondergewicht bij je kat zorgt onder meer voor problemen met organen en de controle over lichaamstemperatuur.

Zowel over- als ondergewicht kan voor je kat, als er niets aan wordt gedaan, fataal aflopen. Wat een goed gewicht is voor je kat hangt af van ras, levensfase en grootte. Afgezien daarvan, kun je aan een kat ook zien en voelen of ze te zwaar of te licht is.

Een kat met een gezond gewicht heeft een taille en je kunt de ribben duidelijk zien en voelen onder een dun vetlaagje. Een hangende buik en ribben die je door een dikke vetlaag niet of nauwelijks kunt voelen, zijn zichtbare tekenen van overgewicht. Zijn de ribben van je kat daarentegen scherp afgetekend en is er weinig vetweefsel tussen huid en botten, dan is je kat te licht.

Overgewicht

Alle katten worden te dik wanneer ze te veel eten en te weinig bewegen, maar er zijn ook risicofactoren die van invloed zijn op de gewichtshuishouding van een kat:

 • Ras: sommige kattenrassen hebben bijvoorbeeld meer aanleg om dik te worden dan andere.
 • Leeftijd: het energieverbruik van een kat neemt af met ouder worden.
 • Castratie en sterilisatie: een gecastreerde of gesteriliseerde kat heeft minder energie nodig maar heeft vaak wel de neiging om meer te gaan eten.
 • Ziekte: door sommige ziekten zoals suikerziekte of nierproblemen kunnen katten minder goed bewegen waardoor ze gemakkelijk dikker worden.
   

kat slaapt, de kat heeft een gewoon gewicht

 

Dit kun je doen om overgewicht bij je kat te helpen voorkomen

 • Volg het advies op de voedselverpakking of raadpleeg de dierenarts.
 • Wees voorzichtig met kattensnoepjes, ze bevatten veel calorieën.
 • Zorg ervoor dat je kat genoeg beweegt. Speel regelmatig met je kat.
 • Vraag in geval van ziekte advies aan je dierenarts over de aard en de hoeveelheid voeding die je kat nodig heeft.

Ondergewicht

Is je kat te mager, controleer dan eerst of ze voldoende eten krijgt en of ze daar genoeg van op eet. Het kan zijn dat je kat te weinig eten binnenkrijgt door bijvoorbeeld problemen met het gebit of dat ze door ziekte minder eetlust heeft. Of misschien is de voeding van mindere kwaliteit en niet voedzaam genoeg, ook al eet je kat de juiste hoeveelheid. Ze krijgt dan te weinig energie binnen en vermagert.

Het kan ook zijn dat je kat ongewoon veel energie verbruikt, hetgeen kan wijzen op gezondheidsproblemen. Ook wormen veroorzaken ondergewicht. Ontworm je kat regelmatig, liefst vier keer per jaar. Ondergewicht wordt soms veroorzaakt door een ziekte.

Kies in ieder geval voor hoogwaardige kattenvoeding die is afgestemd op de levensfase van je kat. Daarnaast is een goede gebitsverzorging belangrijk. Een slecht gebit is bron van pijn en ongemak en maakt dat de kat geen zin heeft om te eten. Poets regelmatig haar tanden en laat tandsteen verwijderen.

Wat kun jij doen als je kat gewichtsproblemen heeft?

Wil je een gezonde kat, dan is het belangrijk dat je waakt over haar gewicht. Gewichtsproblemen zijn nadelig voor de gezondheid van je kat. Als er niets aan wordt gedaan, kunnen zowel overgewicht als ondergewicht uiteindelijk fataal zijn voor een kat.

Vraag zowel bij over- als ondergewicht raad aan je dierenarts. Hij zal eerst onderzoeken of de gewichtsproblemen een medische oorzaak hebben, en het gewicht en de toestand van je kat zorgvuldig opvolgen.

Als je kat overgewicht heeft, kan de dierenarts haar begeleiden om verantwoord af te vallen. Wanneer je zelf de hoeveelheid van haar gewone voeding gaat verminderen, komt ze namelijk voedingstoffen te kort.

Is er een medisch probleem, dan zal de dierenarts de nodige behandeling en aangepaste voeding voorschrijven. Als medische oorzaken zijn uitgesloten, dan gaat het erom een goed evenwicht te vinden tussen voeding en energieverbruik.

 • Een beetje overgewicht kan vaak worden weggewerkt met voldoende lichaamsbeweging en het afschaffen van tussendoortjes en snacks.
   
 • Bij ernstig overgewicht is een caloriearm dieet nodig zodat vetreserves worden aangesproken en de kat gewicht gaat verliezen. Speciale dieetvoeding zorgt voor een voller gevoel zodat de kat niet constant honger hoeft te hebben. Deze voeding bevat alle voedingsstoffen, vitaminen en mineralen, zodat ze niets te kort komt.

 

Jij kunt je kat stimuleren om meer te bewegen en vaker met haar spelen. Speeltjes waar ze op kan jagen, werken heel goed.

Ondergewicht kan ook te wijten zijn aan ziekte en niet altijd te voorkomen. De kat heeft dan medische verzorging nodig. De dierenarts controleert een kat die te licht is regelmatig. Zo houdt hij in de gaten of ze voldoende eet en kan meteen ingrijpen als dat niet het geval is. Jij kunt gewichtsverlies wel helpen beperken door te zorgen voor een aangepaste hoeveelheid kwalitatief hoogwaardige voeding die is afgestemd op de levensfase van je kat. 

kat met een gezond gewicht