Overslaan en naar de inhoud gaan
Een hond in huis halen is een bewuste keuze

Een hond in huis: een bewuste keuze

Waarom een hond in huis?

Een hond in huis is een echte toegevoegde waarde in je leven: honden zijn werkelijk fantastische huisdieren! Toch ga je bij de aanschaf van een hond beter niet over een nacht ijs. Het is belangrijk dat je voldoende tijd neemt om een hond te kiezen die bij jou past, maar je moet hem ook een plaats geven in je gezin en in je leven, en dat van alle leden van je gezin, ook andere huisdieren. Je bent als hondeneigenaar verantwoordelijk voor de gezondheid en het welzijn van je hond en zijn verzorging kost toch wel wat tijd, geld en energie

Denk maar aan zijn opvoeding en training, de aankoop van aangepaste voeding en de medische zorgen die hij nodig heeft. Bereken zo goed mogelijk wat een hond je zou kosten en of je die kosten ook voor langere tijd kunt en wilt dragen. Bedenk ook wat een hond zou veranderen aan het leven dat je nu hebt, en of je bereid bent je dagelijkse gewoonten om te gooien. Praat erover met andere hondeneigenaren om een realistisch beeld te krijgen van de impact van een hond in huis. U kunt ook altijd ons contacteren met vragen over uw mogelijke aankoop!

Een hond vraag veel aandacht, maar je krijgt er ook heel veel voor terug. Uitgebreid onderzoek toont aan dat een hond een positieve invloed heeft op de gezondheid van zijn baasje, zowel fysiek als mentaal. Met een hond in huis ben je nooit alleen. Het aaien en knuffelen van je lieveling neemt bij jou telkens wat stress weg. En wie wordt er niet happy van een kwispelende hond die met smekende ogen om aandacht en liefde komt bedelen? Bovendien brengt je hond structuur in je leven. Telkens je je hond uitlaat, ben je zelf ook in beweging. Wandelingen met je hond bieden trouwens mooie kansen om nieuwe mensen te leren kennen, en je hebt meteen een interessant onderwerp om het gesprek op gang te trekken, wat dan weer je sociaal leven bevordert. 

En de kinderen dan?

Het is voor kinderen niet alleen heel leuk om op te groeien met een hond in huis, het is ook leerzaam, zeker als je kiest voor een ras met kindvriendelijke karaktertrekken zoals de Golden Retriever en de Labrador Retriever. In de omgang met een hond krijgen kinderen respect voor dieren en leren zo ook de natuur kennen. Het zorgen voor de hond wakkert hun verantwoordelijkheidsgevoel aan. Je moet je kind wel leren de grenzen van je hond te respecteren en zich te houden aan de omgangsregels voor je hond, bijvoorbeeld wanneer ze die mogen aaien en wanneer niet. Laat een kind wel nooit alleen met een hond, zorg dat er altijd een volwassene bij is.

 

een hond is een bewuste keuze

En de andere huisgenoten?

Wil je een hond in huis nemen, dan moeten alle gezinsleden daar bewust akkoord mee gaan. En er moeten onderling duidelijke afspraken worden gemaakt over de verzorging van en de omgang met de hond. Kies het ras in functie van je gezinssituatie en samen met alle huisgenoten. Zo heb je het meeste kans dat je huisdier door iedereen wordt aanvaard en een warm plekje krijgt in je huis en in ieders hart.  

Twijfelt u nog over welk ras u in huis wil nemen? Bekijk dan volgend artikel over welk ras bij u past.

 

Ontdek alle dienstverlening voor puppies >>


Ja, hou me op de hoogte van komende evenementen, lessen, lezingen of workshops over & voor puppies!