Overslaan en naar de inhoud gaan

Een ziek huisdier herkennen: 8 symptomen

Jammer genoeg kunnen onze lieve snuiters ons niet vertellen wanneer ze zich niet lekker in hun vacht voelen. Toch zijn er heel wat symptomen waaruit je als baasje kan opmaken dat je dier ziek is. In deze blog sommen we al de kenmerken op dat een ziek dier kan vertonen met steeds een extra woordje uitleg.  

1. Afwijkend gedrag en minder energie 

Een dier dat zich niet goed voelt, zal zich in de meeste gevallen ook anders gedragen dan normaal. Dat gaat vaak gepaard met een afnemend energieniveau van je lieveling. Trekt je dier zich meer terug dan anders of reageert hij minder op je acties dan normaal? Trek dit gedrag dan in vraag voor de zekerheid! 

2. Verandering in eetgewoontes en in gewicht 

Ook de verandering in eetgewoontes kan erop wijzen dat je dier ziek is. Merk je verhoogde wateropname bij je lieveling op? Houd dit dan enkele dagen goed in de gaten om na te gaan of dit na enkele dagen nog steeds het geval is. Veel drinken zou bijvoorbeeld kunnen wijzen op diabetes. Maar ook als je merkt dat je snuiter minder eet of drinkt, dien je jezelf enkele vragen te stellen. Indien de eetgewoontes onveranderd blijven en merk je toch op dat je dier is vermagerd? Dan kan dit wijzen op parasieten, hart-, lever- of darmproblemen.  

3. Slechte coördinatie en evenwicht 

Wanneer je incoördinatie of een slecht evenwichtsvermogen bij je dier opmerkt , kan dit wijzen op problemen met het zenuwstelsel zoals bijvoorbeeld problemen in het ruggenmerg, in de hersenen, enzovoort. Naast problemen in het zenuwstelsel kan dit ook wijzen op bloedarmoede of een te lage bloedsuikerspiegel.  

4. Slechtere ademhaling 

Een slechtere ademhaling bij dieren kan erop wijzen dat ze een verkeerd voorwerp hebben ingeslikt of kampen met hart- of longproblemen. Ook kan dit wijzen op benauwdheid van je lieveling. Wanneer je dier bijvoorbeeld hoest of anders gaat ademhalen, dien je steeds het zekere voor het onzekere te nemen en je dierenarts te contacteren. Het kan wijzen op hart- en longproblemen, maar ook op pijn elders in het lichaam zoals bijvoorbeeld aan de ribben.  

5. Ontlasting 

Heeft je dier slechts éénmalig last van diarree? Maak je dan niet meteen zorgen. Het kan zijn dat je snuiter een onverantwoorde vreetpartij heeft gehouden of te snel voedsel naar binnen heeft geslokt. Is er sprake van chronische diarree? Dan kan dit wijzen op vergiftiging, infecties, darm- en maagaandoeningen of zelfs inwendige verwondingen. Bloed is nooit echt een goed teken, en dus ook niet in de ontlasting.  

6. Slechte vacht en huid 

Er wordt niet voor niets gezegd dat de vacht van dieren de spiegel is van hun gezondheid. Huid- en vachtproblemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Denk maar aan bijvoorbeeld parasieten zoals vlooien. Maar ook andere minder voor de hand liggende aandoeningen kunnen aan de basis liggen van een slechte huid en vacht. Houd dit dus steeds goed in de gaten. Daarnaast kan ook het frequent jeuken wijzen op een aandoening. Zo kunnen bijvoorbeeld abcessen en gisten jeuk veroorzaken en een slechte geur verspreiden.  

7. Stinkende adem 

Een slechte adem heeft alles te maken met een onverzorgd gebit. Je dier kan hierdoor te maken krijgen met tandplak of tandsteen. Dat ontstaat door een verzameling van bacteriën waarmee je dier namelijk dagelijks mee in contact komt. Deze zullen eiwitten in voedsel afbreken waardoor er onaangename geurtjes vrijkomen. Tandplak kan na verloop van tijd beginnen verharden en tandsteen worden. Wanneer dit niet op tijd behandeld wordt, kan dit leiden tot ontstekingen, abcessen en tot zelfs het uitvallen van tanden.  

8. Opgezwollen buik en frequent braken 

Ook frequent braken is een symptoom van ziekte bij je dier, net zoals bij ons. Ook hier is bloed bij het braken een slecht teken. Wanneer je hond aanhoudelijk braakt, controleer je best ook even of je snuiter last heeft van een opgezwollen buik. Vaak wijst dit op een maagtorsie, wat heel gevaarlijk is voor dieren en onmiddelijke hulp vereist.  

Conclusie: Merk je een of meerdere symptomen op bij je snuiter, neem dan steeds contact op met je dierenarts. Neem steeds het zekere voor het onzekere! Bij WelloPet handelen onze dierenartsen steeds vanuit een preventieve aanpak om problemen op lange termijn aan de kant te schuiven en om de dierenzorg voor baasjes zo zorgeloos mogelijk te maken.


Heb je nog vragen over dit onderwerp?

Contacteer ons hier >>

... Of lees ook deze blog voor meer informatie over wanneer en in welke situaties je steeds kan steunen op de hulp van dierenartsen.