Overslaan en naar de inhoud gaan
gewrichten huisdier

Gewrichten bij je huisdier, wat moet je erover weten

Gewrichten bij je huisdier: wat je erover moet weten

Gewrichten zijn nodig voor de beweeglijkheid van het skelet. Een gewricht is een verbinding tussen 2 of meer botten die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. De uiteinden van deze botten zijn bekleed met kraakbeen. Dit kraakbeen beschermt de botten, werkt als schokdemper en helpt bij de glijbeweging. Rond het gewricht zit het gewrichtskapsel. Het gewrichtskapsel houdt het gewricht bij elkaar en produceert gewrichtsvocht. Dit gewrichtsvocht smeert het gewricht en zorgt voor een soepele beweging tussen de botten. Bij sommige gewrichten is er nog een andere structuur aanwezig om het gewricht te beschermen of te ondersteunen. Voorbeelden zijn de tussenwervelschijven in de rug, de menisci in de knie en slijmbeurzen in de elleboog en schouder. 

Er zijn verschillende types gewrichten die elk een verschillende manier van bewegen toelaten:

  • Scharniergewricht: deze kan maar in één richting bewegen, bijvoorbeeld de elleboog.
  • Rolgewricht: hierbij rollen twee botten over elkaar, bijvoorbeeld het spaakbeen en de ellepijn in de onderarm. 
  • Kogelgewricht: dit gewricht bestaat uit een kogel en een kom en kan in veel richtingen bewegingen. Denk bijvoorbeeld aan de heup en de schouder. 

Gewrichten beschermen: hoe kan je slijtage op de gewrichten bij je huisdier voorkomen?

Honden kunnen last krijgen van gewrichtsslijtage. Hoe kun je dit proberen voorkomen?

Enkele tips:

  •  Je huisdier op ideaal gewicht krijgen en houden is van groot belang. Zware honden en katten belasten hun gewrichten veel meer. Zo krijg je na langdurige overbelasting slijtage van de gewrichten.
  • Gedoseerde lichaamsbeweging is heel goed voor de gewrichten. Te weinig lichaamsbeweging maakt de gewrichten stijf en kan je hond doen aankomen in gewicht, terwijl te veel of te zware lichaamsbeweging overbelasting van de gewrichten kan veroorzaken. Het doseren van de lichaamsbeweging is dus goed voor het soepel houden van de gewrichten en om je hond op een gezond gewicht te houden. Zo is het niet aangeraden om bepaalde hondenrassen met aanleg voor heupproblemen iedere dag meerdere keren trappen te laten lopen. Iedere beweging moet ook geleidelijk aan opgebouwd worden. 
  • Hydrotherapie zoals bijvoorbeeld zwemmen, of fysiotherapie zoals bijvoorbeeld het Artrose Zorgplan, is een ideale manier om de spiermassa van je huisdier op te bouwen, zonder de gewrichten te belasten! 
  • Met bepaalde supplementen kan je de gewrichten van je lieveling extra ondersteunen. Deze bevatten bouwstoffen voor het gewrichtskraakbeen en het gewrichtsvocht. Sommigen bevatten ook kruiden- en plantenextracten om pijn en ontsteking tegen te gaan. 
  • Je kunt de gewrichten van je huisdier ook ondersteunen met behulp van voeding. Verschillende merken voeding bevatten reeds al supplementen ter preventie van gewrichtsproblemen, maar ook ter preventie van overgewicht. 

Herken je de eerste tekenen van gewrichtsslijtage?


Heb je vragen rond artrose, het Artrose Zorgplan of aandoeningen van de gewrichten? Vraag advies aan onze dierenartsen. Tijdig ingrijpen voorkomt veel leed en pijn.

Maak een afspraak bij onze dierenarts