Overslaan en naar de inhoud gaan
Hamster is aan het eten

Hamsters in huis: hoe verzorg je ze?

Pak je hamster van kleins af aan regelmatig op

Een hamster kan erg tam worden. Daarom is het verstandig om het diertje van kleins af aan regelmatig op te pakken en te aaien. Ze kunnen ook bijten, maar zullen dit niet vaak doen. Wanneer je huisdier toch bijt, kan dit zijn omdat hij ziek is of ergens pijn heeft. Het is aangeraden om kinderen te leren dat ze heel voorzichtig moeten omgaan met een hamster. Het dier is namelijk erg klein en teer!

Geef je hamster de correcte voeding

Hamsters eten graag zaden, granen en noten, groenten, en een beetje fruit. Geef je hamster bij voorkeur droogvoer waar vezels, eiwitten, vetten en koolhydraten inzitten. Zo krijgt je diertje alle nodige voedingsstoffen binnen. Zorg ervoor dat je speciaal droogvoer voor hamsters koopt, en geen konijnenvoeding. 

Zorg ervoor dat je hamster één keer per dag eten krijgt, in de late namiddag of avond. Let erop dat je niet te veel eten geeft, een handjevol is voldoende hamstermix en een handvol groenten is voldoende. Blijft er eten over? Geef dan de volgende dag wat minder. 

Hamsters moeten kunnen knagen om hun tanden af te laten slijten. Voorzie daarom altijd hooi en takken van bijvoorbeeld de wilg. Zorg ervoor dat je hamster onbeperkt vers drinkwater heeft in een kom of in een waterfles. Controleer bij gebruik van een drinkfles elke dag of of de drinktuit niet verstopt zit.

Verzorg hun vacht en nagels

De nagels van een hamster moeten soms ook worden geknipt. Je kan dit door een dierenarts laten doen, of je kan het zelf proberen met behulp van een speciaal nageltangetje. De vacht van langharige hamsters moet regelmatig ontward en gekamd worden.

Maak de kooi regelmatig schoon

De kooi moet regelmatig worden schoongemaakt. Het bodemmateriaal kan het beste wekelijks worden ververst. Zorg er ook voor dat het interieur (slaaphuisje, zandbadje, etc.) en drink- en voerbakken altijd schoon worden gehouden. Hamsters bewaren voeding in hun nestje, dus let hier ook dagelijks op en zorg ervoor dat er geen bedorven voeding meer in hun kooitje ligt. 


 

Heb je vragen over hoe je voor een hamster moet zorgen? 

Stel je vragen aan onze dierenartsen