Overslaan en naar de inhoud gaan

Het belang van een tijdige trimbeurt voor je hond

We geven om onze lieve viervoeters, om hun gezondheid én hun voorkomen. En voor beiden is een periodieke en regelmatige trimbeurt van groot belang. Vooral voor het voorkomen natuurlijk. Maar een trimbeurt heeft ook wel enkele medische functies. Het laten trimmen van je hond is dus geen overbodige luxe zoals veel baasjes dit nog steeds zien vandaag. In deze blog vertellen we je waarom een tijdige en regelmatige trimbeurt van belang is voor je schattige viervoeter.

Eerst en vooral: wat houdt een trimbeurt juist in?  

Trimmen is eigenlijk een verzamelnaam voor de volledige vachtverzorging en de verschillende vachtbehandelingsmethodes zoals bijvoorbeeld kammen, ontklitten, ontwollen, knippen, scheren, enzovoort. Maar een trimbeurt begint steeds met een frisse wasbeurt.

Niet alleen de vacht wordt onder handen genomen in het trimsalon. Ook de controle en de verzorging van de nagels, de ogen en de oren behoren hiertoe. Tijdens deze controle kunnen trimmers kwaaltjes opsporen die jij misschien net over het hoofd had gezien. Vandaar dus dat een trimbeurt ook medische functies heeft!  

Het effect van de evolutie van de vachtstructuur van honden op het trimmen 

Honden onderhouden slechts voor een klein deel hun vacht zelf. In dat opzicht zijn ze dus totaal anders dan katten (wat niet wegneemt dat een trimbeurt bij katten absoluut niet nodig is!). Het is zo dat de huishonden van vandaag een hele andere vachtstructuur hebben dan de honden van vroeger die meer op straat en in het wild leefden. Slechts weinig hondenrassen komen hierbij in de buurt en zelfs deze rassen zijn niet volledig bekwaam om volledig in te staan voor hun eigen vachtverzorging.  

Een tijdige trimbeurt: waarom?  

De laatste decennia zijn er heel wat nieuwe rassen bijgekomen, waaronder ook heel wat langharigen. Bij deze rassen is het extra belangrijk om goed voor hun vacht te zorgen, want hun kans op klitten veel groter. Deze klitten kunnen voor jeuk zorgen waardoor je lieveling misschien wel gaat beginnen krabben en bijten. Dat leidt er dan weer toe dat dat de huid beschadigd kan raken.

Ook bij kortharige hondenrassen is een totale en goede vachtverzorging van groot belang aangezien zij flink kunnen verharen. Op die manier worden losse en dode haren verwijderd, zodat de nieuwe vacht kan groeien zonder belemmering. De frequentie van een trimbeurt is afhankelijk van ras tot ras.  

Je hond laten trimmen is dus geen overbodige luxe!

Bij veel niet-hondenkenners of niet-hondenbaasjes klinkt het misschien wat gek in de oren als je hen vertelt dat jouw hond naar de “kapper” is geweest. “Wat een luxebeest”, durven ze dan weleens luidop denken… Toch dient hier enige nuance gemaakt te worden, want het trimmen van je hond is absoluut geen overbodige luxe een heeft wel degelijk medische functies. Er wordt niet voor niets gezegd dat de gezondheid van een hond vaak af te lezen is van zijn voorkomen en dus zijn vacht…  


Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je graag een afspraak maken voor je hond?

Neem gerust contact met ons op >>