Overslaan en naar de inhoud gaan

Het belang van een tijdige trimbeurt voor je kat

We geven om onze lieve snuiters, om hun gezondheid én hun voorkomen. En voor beiden is een periodieke en regelmatige trimbeurt van groot belang. Vooral voor het voorkomen natuurlijk. Maar een trimbeurt heeft ook wel enkele medische functies. Het laten trimmen van je kat is dus geen overbodige luxe zoals veel baasjes dit nog steeds zien vandaag. In deze blog vertellen we je waarom een tijdige en regelmatige trimbeurt van belang is voor je schattige viervoeter. 

Eerst en vooral: wat houdt een trimbeurt juist in? 

Trimmen is eigenlijk een verzamelnaam voor de volledige vachtverzorging en de verschillende vachtbehandelingsmethodes zoals bijvoorbeeld kammen, ontklitten, ontwollen, knippen, scheren, enzovoort. Bij katten verloopt een trimbeurt anders dan bij honden weliswaar. Zo worden katten bijvoorbeeld niet eerst grondig gewassen. Ook worden er minder verschillende technieken gebruikt bij katten en wordt er voornamelijk geborsteld en ontklit. Kattentrimster Annick legt het je in onderstaand filmpje nog eens uit.

Niet alleen de vacht wordt onder handen genomen in het trimsalon. Ook de controle en de verzorging van het gebit, de nagels, de ogen en de oren behoren hiertoe. Tijdens deze controle kunnen trimmers kwaaltjes opsporen die jij misschien net over het hoofd had gezien. Vandaar dus dat een trimbeurt ook medische functies heeft! 

Hoe werkt de vacht van een kat? 

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten waar een kattenvacht eigenlijk voor dient. Uiteraard zorgt een vacht voor bedekking en vormgeving, maar er zijn nog enkele functies waardoor het van groot belang is dat je klitten gaat voorkomen. Zo zorgt een kattenvacht ervoor dat de kat geïsoleerd wordt tegen zowel koude als warmte én geeft het aan hoe warm het is door bv. rechtop te gaan staan bij koud weer. Als de vacht dan los komt te zitten wegens klitten, zal de kat zich ook niet meer tegen koude of warmte kunnen isoleren.  Je mag een kat dan ook zeker niet gaan scheren, want ze weten dan niet meer of het nu warm of koud is. Ze oververhitten zichzelf dan omdat ze zich warm proberen te houden, zelfs wanneer dat niet nodig is.

Een tijdige trimbeurt: waarom?  

Katten verzorgen grotendeels hun eigen vacht. Toch komt het vaak voor dat ze te maken krijgen met klitten. Deze kunnen erg beginnen jeuken waardoor je lieveling hier aan zou kunnen beginnen krabben en bijten. Dat kan er toe leiden dat de huid beschadigd wordt. En daarom zijn trimmers er! Zij weten precies hoe je het best deze klitten kan aanpakken en kan verwijderen. Daarbovenop is een tijdige trimbeurt belangrijk omdat trimmers de oude vacht en losse haren helpen verwijderen zodat de nieuwe vacht zonder belemmering kan groeien

Je kat laten trimmen is dus geen overbodige luxe! 

Bij veel niet-kenners van katten of niet-kattenbaasjes klinkt het misschien wat gek in de oren als je hen vertelt dat je snuiter naar de “kapper” is geweest. “Wat een luxebeest”, durven ze dan weleens luidop denken… Toch dient hier enige nuance gemaakt te worden, want een trimbeurt voor je kat is absoluut geen overbodige luxe een heeft wel degelijk medische functies. Er wordt niet voor niets gezegd dat de gezondheid van een kat vaak af te lezen is van haar voorkomen en dus haar vacht… 


Heb je nog vragen over dit onderwerp of wil je graag een afspraak maken voor je kat?

Neem gerust contact met ons op >>