Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat lang haar haarbal

Hoe haarballen bij katten voorkomen?

Wat zijn haarballen?

Haarballen horen bij het leven van een kat. Een haarbal is een ophoping van kattenharen in de maag of darmen van een kat. Meestal worden deze haren onopgemerkt via de ontlasting afgevoerd, maar soms klitten ze samen tot een haarbal.

Als zo’n haarbal langere tijd blijft zitten, ontstaat irritatie en gaat de kat braken om de haarbal kwijt te raken. Dit is een normaal verschijnsel. Als je kat last heeft van een vastzittende haarbal, dan kun je haar wel helpen er gemakkelijker vanaf te komen.

Een kat is erg schoon en besteedt dagelijks enkele uren aan de verzorging van haar vacht. Dat doet ze door haar vacht intensief te likken. Daarbij worden losse haren weggelikt en ingeslikt. Meestal worden deze haren onopgemerkt afgevoerd via de ontlasting, maar soms klitten ze samen en vormen ze een haarbal.

Als zo’n haarbal langere tijd blijft zitten, kan irritatie optreden en probeert de kat de haarbal kwijt te raken door die uit te braken. Dit is een normaal verschijnsel en hoeft niet verontrustend te zijn, zeker als het niet vaak gebeurt.

Als een kat last heeft van een haarbal, vertoont ze de volgende symptomen:

  •          Braken zonder effect
  •          Opgeblazen buik
  •          Kuchen en hoesten
  •          Geen ontlasting hebben
  •          Gras eten
     

Merk je dat je kat vaak last heeft van haarballen, dan kun je haar helpen met haarbalpasta of kattengras. Haarbalpasta is een laxerende pasta die haarballen zacht maakt, waardoor ze gemakkelijker kunnen passeren. Bij kattengras vouwen de ingeslikte grassprietjes zich om de haarbal en zorgen zo voor een snellere afvoer.
 

kat maakt zich schoon door te likken, dit zorgt voor haarballen
 

Blijven deze remedies zonder resultaat, vraag dan je dierenarts om paraffine-olie. Dat is een vloeibaar voedingssupplement dat de ingewanden smeert en zorgt voor een vlottere stoelgang.

Hoe kan je haarballen voorkomen?

Je kunt ook helpen om haarballen te voorkomen. Je kan je kat borstelen om losse haren uit de vacht te verwijderen. Zo neemt de kat minder van die haren binnen als hij zich wast. Hierbij is het echter belangrijk dat je de juiste borstel gebruikt zodat je geen overbodige haren meetrekt, en dat je dit niet vaker doet dan nodig. Raskatten zoals de britse langhaar zullen hier meer nood aan hebben dan een gewone kortharige huiskat. Lees er hier meer over in ons artikel over vachtvriendelijk trimmen.  Houdt je kat niet van borstelen en kammen, wrijf dan met een vochtige doek over haar vacht, van kop naar staart. Zo verwijder je ook losse haren. 

Verder kan je ook het dieet van je kat aanpassen. Tegenwoordig bestaat er speciale droogvoeding met extra vezels en andere bestanddelen om haarballen te voorkomen en te verwijderen. Heeft je kat niet vaak last van haarballen? Dan is het voldoende om af en toe eens zo'n maaltijd te geven.