Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe kan ik mijn konijn extra beschermen tegen koude temperaturen in de winter?

Konijnen zien er heel schattig en kwetsbaar uit. Toch kunnen ze beter tegen koude temperaturen dan we vaak denken. Ze hebben een dikke vacht en verharen tot 4 keer per jaar. Met hun dikke pels kunnen konijnen zelfs beter tegen de koude dan tegen de hitte en ze kunnen perfect het hele jaar door buiten blijven. Hun winterpels wordt al aangemaakt op het einde van de zomer. Toch zijn er enkele zaken die wij kunnen doen om het hen een beetje prettiger te maken bij extreem koude wintertemperaturen. In deze blog geven we je enkele tips mee!

Zet het konijnenhok op een beschutte plek

Zorg ervoor dat het konijnenhok ergens onder een onderdak staat uit de wind. Heb je geen afdak in jouw tuin of op jouw terras, dan kan je altijd op een simpele manier innovatieve oplossingen bieden. Je kan bijvoorbeeld een doek of een zeil over het hok heen spannen. Ben je zelf niet zo creatief ingesteld of geen handige harry? Geen enkel probleem! Er bestaan kant-en-klare kooihoezen in dierenspeciaalzaken die hiervoor bestemd zijn.  

Zorg voor voldoende beweegruimte

Ook in de winter is het belangrijk om jouw konijn voldoende ruimte om te bewegen en te rennen te bieden. Dat principe geldt eigenlijk het hele jaar door. Toch is het belangrijk om hier even extra bij stil te staan omdat het voor veel baasjes dan minder vanzelfsprekend is. Konijnen hebben in de winter voldoende bewegingsruimte nodig om zich warm te kunnen houden. Naast voldoende ruimte is het ook belangrijk om het konijnenhok te voorzien van een klein afgesloten “hokje” waar ze zich even kunnen gaan opwarmen. 

Bied extra warmte door meer bodembedekking of eventueel voor een nieuw vriendje

Een beetje meer extra stro of zaagsel kan een groot verschil maken voor jouw lieveling. Op die manier kan jouw konijn zich nog meer ingraven om zich extra warm te houden. Daarbovenop isoleert stro warmte. Handig!  

Is jouw konijn enig "kind", dan kan je ook een nieuw vriendje voor hem in huis halen. Konijnen zijn beestjes die graag samenleven met hun soortgenoten. Daarbovenop houden ze elkaar steeds warm in de winter door dicht bij elkaar aan te kruipen. Houd steeds oudere of zieke konijnen in de gaten. Hun pels is vaak minder goed beschermd tegen koude temperaturen dan jonge, actieve konijnen. 

Houd het water in de gaten

Let er steeds op dat het water niet bevroren is bij vriestemperaturen. Om dit te voorkomen kan je waterbakverwarmers kopen of een drinkfles aanschaffen met een isolatiehoes eromheen. Daarnaast willen we je er ook graag op wijzen dat je zeker geen bijkomende middeltjes aan het water mag toevoegen om bevriezing tegen te gaan! 

Vermijd grote temperatuursveranderingen

Als jouw konijn het gewoon is om steeds buiten te blijven, laat hem dan ook in de winter buiten zitten. Konijnen kunnen niet goed tegen plotse grote temperatuursveranderingen en zijn hier heel gevoelig voor. Indien je je konijn toch graag wat meer wil beschermen tegen de koude, dan kan je er eventueel voor kiezen om het hok te verplaatsen naar het tuinhuis. Let dus steeds goed op met plotse temperatuursverwisselingen! 

Blijf jouw konijn steeds de nodige verzorging geven, ook in de winter!

We zijn niet allemaal zo’n fan van sneeuw en extreem koude temperaturen. Laat staan dat we dan nog eens karweitjes moeten vervullen bij zulke temperaturen… Toch is het belangrijk om ook in de winter de juiste en voldoende verzorging te bieden aan jouw konijn(en) die ze nodig hebben. Blijf steeds regelmatig en tijdig het hok verversen! Controleer ook steeds het water en blijf tijdig de voederbakken en het hooi aanvullen.  

Mythe breaker: Konijnen hebben niet per se meer voeding nodig in de winter. In het wild eten konijnen juist minder omdat er minder voedsel te vinden is. Blijf dus gerust de normale porties geven. 


Heb je nog vragen over dit onderwerp? Stel ze dan gerust aan onze dierenartsen!

Contacteer ons hier