Overslaan en naar de inhoud gaan
twee konijnen knuffelen

Hoe kinderen laten omgaan met konijnen en andere knaagdieren

Zijn knaagdieren en konijnen gemakkelijke dieren voor kinderen?

Konijnen en knaagdieren worden vaak voor kinderen aangeschaft vanwege hun aaibare uiterlijk. Hierdoor worden ze vaak in een impuls gekocht. Bovendien is het een misverstand dat deze dieren gemakkelijke dieren zijn, waardoor in de praktijk helaas vaak blijkt dat deze dieren worden afgestaan omdat de kinderen er niet meer naar omkijken. Een goede oriëntatie vooraf kan zoiets voorkomen.

In de eerste plaats zijn veel van deze dieren groepsdieren die samen met een soortgenoot gehouden moeten worden. De Russische dwerghamster is eigenlijk de enige hamster die geschikt is voor kinderen, alle andere hamsters zijn namelijk enkel ‘s nachts actief en slapen overdag. 

De overige huisdieren uit deze groep (konijnen, cavia’s, ratten, muizen, gerbils, degoes en chinchilla’s) zijn allemaal groepsdieren waarvan je er meer dan een moet houden. Houd er rekening mee dat dit meer ruimte in beslag kan nemen. Hecht ook belang aan de combinatie: wanneer u ongecastreerde mannetjes en vrouwtjes bij elkaar zet geeft dit al snel jongen. 

Konijnen houden er meestal niet van om op schoot te zitten en opgepakt te worden, zijn kwetsbaar en kunnen bijten en krabben: geen geschikte knuffeldieren dus. Ook cavia’s zijn niet erg geschikt voor zeer jonge kinderen: alhoewel ze niet snel zullen bijten, worden ook zij niet graag opgepakt en zijn zeer kwetsbaar. Toch kunnen konijnen en cavia’s prima gehouden worden in een gezin met kinderen, maar dan moet men beseffen dat het geen schootdieren zijn en blijven de ouders verantwoordelijk voor de verzorging van de dieren en begeleiding van de kinderen. 
 

hamster-in-handen.jpg

 

Ratten en muizen kunnen goed tam worden en vinden het meestal niet erg om opgepakt te worden. Vanwege hun snelheid en formaat zijn ze niet geschikt voor erg jonge kinderen. Ze kunnen wel leuke huisdieren zijn voor wat oudere kinderen: de verzorging is niet moeilijk.

Mongoolse gerbils, ook wel foutief woestijnratjes genoemd, zijn geen knuffeldieren. Alhoewel ze zo tam kunnen worden dat ze op uw hand komen zitten, is aaien en op schoot zitten er niet bij en ze zijn daarom niet geschikt voor kleine kinderen. Oudere kinderen vinden het vaak wel leuk om hun steentje bij te dragen bij de verzorging van deze dieren. Het is ook een voordeel dat hun verzorging niet al te veel tijd in beslag neemt. 

Degoes en chinchilla’s zijn geen dieren voor kinderen. Ze zijn gevoelig en hun verzorging is niet eenvoudig. Chinchilla’s slapen bovendien veel overdag.

Veel van deze dieren zijn ‘s nachts actief en maken veel herrie: zet ze dus niet op de kinderkamer.

Waarop moet je letten als je kinderen hebt en een konijn of knaagdier in huis haalt?

  • Heb je konijnen of knaagdieren en erg jonge kinderen, let dan op dat de kinds het verblijf niet zelf open kunnen maken. Het dier kan dan gemakkelijk ontsnappen. 
  • Let op dat kleine kindjes de dieren niet najagen, in ogen prikken, aan staarten of oren trekken of de dieren optillen.
  • Zoek voor het dier een plek uit de loop zodat de kinds er niet steeds voorbij lopen of rennen tijdens het spelen. Blijf er bij als ze met de dieren bezig zijn.
  • Let ook op dat ze de dieren niet steeds voeren of stukjes van hun eigen eten of snoepgoed geven, ze kunnen daar vaak niet tegen of worden er snel dik van.
  • Zet verblijven zo neer dat baby’s en kleuters er niet gemakkelijk bij kunnen en geen handjes door tralies kunnen steken.

Wat moet je kind leren in verband met knaagdieren en konijnen?

Cavia's of konijnen

Wanneer je cavia’s of konijnen hebt, is het aangeraden dat jouw kinderen bij de dieren op de grond gaan zitten wanneer ze hen willen aaien, in plaats van hen op te pakken. Belangrijk is ook dat de konijnen of cavia’s geen ander voedsel krijgen dan voorzien is.

In de ogen prikken, aan staarten of oren trekken of hen achterna lopen vinden deze dieren niet zo fijn. Schenk hier voldoende aandacht aan, vooral bij heel jonge kinderen.
 

konijnen

Ratten of muizen

Bij ratten of muizen is het aangeraden bij jonge kinderen dat ze deze niet zelf oppakken. Wanneer ze ouder zijn kan dit wel, maar de dieren mogen niet bij hun staart opgepakt worden.

Hamsters

Hamsters mogen niet zomaar gewekt worden uit hun slaap, want dan bestaat de mogelijkheid dat ze bijten. Let dus op dat jouw jonge kinderen deze dieren niet oppakken. Oudere kinderen kunnen dit wel, maar dan moet dit voorzichtig gebeuren.

Mongoolse gerbils

Mongoolse gerbils zijn enkel geschikt voor oudere kinderen. Let wel op dat jouw kinderen hen nooit bij de staart pakken.

Degoes en chinchilla's

Laat je kinderen degoes en chinchilla’s niet zelf oppakken. Ook is het belangrijk bij deze dieren dat ze de juiste voeding krijgen. Zij zijn erg gevoelig voor ander voedsel.

 

Tenslotte kunnen alle knaagdieren enorm schrikken van geluiden die uw kinderen bijvoorbeeld tijdens het spelen maken. De dieren vertoeven liever in een rustige omgeving.

Konijnen en knaagdieren in de tuin

Natuurlijk is het heerlijk voor je konijn of cavia om lekker vrij rond te kunnen lopen in de tuin, maar pas op voor giftige planten. Vaak wordt gedacht dat konijnen en cavia’s zelf wel weten van welke planten ze niet moeten snoepen, maar helaas is dit niet het geval.

Konijnen en knaagdieren kunnen niet braken zoals een hond of kat en ze kunnen doodziek worden na het eten van bepaalde planten zoals lelies, hyacinten, tulpen, buxus, gouden regen en blauwe regen, lelietjes van dalen etc.

Zet dus een stuk gras van de tuin af waar je konijn of cavia veilig rond kan huppelen en knabbelen en zorg ook dat er geen honden, katten of andere dieren de ren in kunnen komen.


Graag meer info?

Spreek onze dierenarts over jouw huisdier