Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat en hond staan rechttegenover elkaar

Honden-, kattenbeten en kattenkrabziekte

Honden- en kattenbeten

Jaarlijks worden er zo’n 50.000 mensen, vooral kinderen, behandeld voor een hondenbeet. kattenkrabziekte

Het precieze aantal hondenbeten is echter niet gekend omdat niet alle hondenbeten worden gezien en behandeld door een dokter.

Omdat er bij een bijtwond vaak bacteriën vanuit de bek worden overgebracht in de wond, kan dit leiden tot een infectie met bacteriën en bloedvergiftiging die soms dodelijk afloopt.

Ongeveer 50 procent van de hondenbeten en nog meer van de kattenbeten raakt ontstoken. U loopt dus een groot risico op infectie na een beet en elke bijtwond moet daarom goed behandeld worden.

Ga dus altijd naar uw huisarts of naar de EHBO‑post van een ziekenhuis. Daar zal geëvalueerd worden of de wond moet worden gehecht of alleen schoongemaakt en gedesinfecteerd, en of behandeling met antibiotica en een tetanusinjectie noodzakelijk zijn.

Kattenkrabziekte

Deze ziekte wordt voornamelijk overgebracht door kattenkrabben, maar ook door beten van een doorgaans jonge kat. Zelfs het likken van een bestaand huidwondje kan tot kattenkrabziekte leiden. Met name kinderen onder de 12 jaar zijn gevoelig voor het ontwikkelen van kattenkrabziekte. 

Ook mensen met een verminderde weerstand zijn extra gevoelig. Patiënten met kattenkrabziekte kunnen zich erg ziek voelen, met klachten van koorts en hoofdpijn. Kattenkrabziekte wordt veroorzaakt door een bacterie en op de plaats van de verwonding verschijnen na drie tot vijf dagen een of meerdere puistjes. Na één tot twee weken ontstaat in het gebied van de verwonding een pijnlijke dikke lymfklier, die wel tot vijf centimeter groot kan worden. Het is belangrijk dat u met dergelijke klachten naar de huisarts gaat.

 

de pootjes (en de nagels) van de kat zorgen voor kattenkrabziekte vooral bij jongere kinderen

 

Tips om kattenkrabziekte te voorkomen zijn:

  • Niet te wild spelen met een kat of met name kittens (zorg dat er geen verwondingen ontstaan).
  • Voorzichtig zijn in het contact met onbekende (verwilderde) katten. 
  • Bijt- en krabverwondingen direct en grondig met water en zeep uitwassen
  • Een kat niet aan eventuele huidwondjes laten likken. 
  • Het hele jaar door vlooien bestrijden met effectieve middelen.

Meer informatie over ziekten kunt u vinden op de webpagina zoönosen geschreven door het LICG.


Graag individuele begeleiding gehad van één van onze consulenten?

Contacteer ons over uw kat of hond