Overslaan en naar de inhoud gaan
Ivermectine in pilvorm

Is Ivermectine schadelijk voor honden en katten?

Ivermectine is een stof die vaak gebruikt wordt bij de bestrijding van wormen, mijten en luizen bij runderen en schapen die geen melk geven, bij varkens en paarden, en bij katten bij de bestrijding van oorschurft. Voor de meeste honden en katten wordt Ivermectine als een relatief veilige medicatie beschouwd als het op de juiste manier wordt gebruikt. Bij bepaalde hondenrassen zoals collies treed er echter een overgevoeligheid op.

Ivermectinegevoeligheid bij collies en soortgelijke rassen

Bepaalde hondenrassen met een genetische mutatie die bekend staat als de MDR1-genmutatie, zijn extra gevoelig voor Ivermectine. Het gaat dan onder meer om de Schotse Collie, Bearded Collie, Border Collie, Shelty, Bobtail, Australian Shepherd, Australian Cattledog, langharige windhondenrassen, de Witte Herder en de Duitse Herder. Hun genetische mutatie zorgt ervoor dat de Ivermectine door de bloed-hersenbarrière van de hond kan gaan. Het komt dan in het centrale zenuwstelsel van de hond terecht, wat fataal kan zijn voor het dier. Ook jonge dieren zijn extra gevoelig voor Ivermectine.

De symptomen zijn onder andere kwijlen, braken, desoriëntatie, zwakte, angstigheid, blindheid, grote pupillen en coma. Dit kan al binnen zes uur optreden. Ivermectine is niet meer geregistreerd als middel voor honden, maar de hond kan deze stof ook binnenkrijgen door het eten van paardenmest van paarden die behandeld zijn tegen parasieten, of door bijvoorbeeld het oplikken van gemorst ontwormingsmiddel of het aflikken van een tube. Dit kan bij de gevoelige rassen vergiftigingsverschijnselen geven.

Ivermectine bij andere honden

Bij andere honden hangt het risico op bijwerkingen door Ivermectine af van de dosering, de gevoeligheid van de individuele hond en de aanwezigheid van heartworm microfilaria (een larvale vorm van de hartworm). Bij een lage dosis is Ivermectine relatief veilig, maar bij hogere doses neemt het risico op bijwerkingen toe. Mogelijke bijwerkingen zijn dan braken, verwijde pupillen, spiertrillingen, blindheid, incoordination, loomheid, gebrek aan eetlust en uitdroging. 

Ivermectine bij katten

Bij katten heeft Ivermectine een vrij hoge veiligheidsfactor. In uitzonderlijke gevallen kunnen toch bijwerkingen optreden. Het kan dan gaan om agitatie, huilen, gebrek aan eetlust, verwijde pupillen, verlamming van achterpoten, spiertrillingen, desoriëntatie, en blindheid. 

Als jouw kat Ivermectine krijgt en je merkt dit soort symptomen, stop dan met de medicatie en neem direct contact op met je dierenarts.


Bang dat jouw hond of kat bijwerkingen krijgt van Ivermectine?

 Contacteer ons over Ivermectine