Overslaan en naar de inhoud gaan
een stralende vacht

Je hond zelf trimmen: 6 risico’s

Als baasje wil je natuurlijk alleen maar het beste voor je lieve viervoeter. Je wilt dat je hond medisch gezond is, maar ook zijn voorkomen doet ertoe. Op straat doe je niets liever dan pronken met je beste vriend! Dat is normaal. Veel baasjes gaan daarom soms zelf aan de slag en nemen de vacht van hun honden graag regelmatig zelf onder handen. Dat kan en mag zeker, maar toch dienen we je op de hoogte te brengen van enkele risico’s bij het zelf trimmen van je hond.

1. Foutief materiaal gebruiken bij het trimmen van je hond 

Koop jij je materiaal voor de vachtverzorging van je hond in de dierenwinkel in je buurt? Da's verleidelijk. Er is een groot aanbod van verschillende spullen. Ze hebben heel wat leuks in de rekken liggen en waarschijnlijk ook een heel groot aanbod voor de vachtverzorging van je hond. Toch moet je hiermee opletten! Er wordt vaak van alles en nog wat aangeraden en gepromoot in deze winkels, maar vergeet niet dat dit geen vachtspecialisten zijn en je dus mogelijks naar huis gaat met materiaal die de vacht van je huisdier kan beschadigen. 

We raden je daarom aan om je materiaal steeds bij je dierenarts of in een trimsalon aan te schaffen. Zij kunnen je de beste producten meegeven naar huis die het meest geschikt zijn voor de vacht van jouw viervoeter. Bovendien zijn deze kammen, borstels en shampoo's exact dezelfde als diegene die de trimmers zelf gebruiken: dit echte professionele materiaal (Transgroom Show Tech +) staat dus ook voor jou ter beschikking

Wil je graag meer te weten komen over kwalitatief en correct materiaal om de vacht van je hond voortaan zelf te onderhouden? Contacteer onze trimmers. Zij helpen je graag verder en geven je meteen ook heel wat advies mee naar huis. Stel gerust al je vragen! 

2. Materiaal voor de vachtverzorging van je hond fout gebruiken 

Eénmaal je je materiaal hebt aangeschaft - het correcte materiaal weliswaar - kan je aan de slag! Maar… Hoe begin je eraan? Veel baasjes weten eigenlijk niet goed hoe ze hun hond moeten trimmen en doen eigenlijk gewoon maar wat. "Ja, maar ik ben al vaak in het trimsalon geweest en keek vaak toe hoe de trimmer het deed. Ik weet wel hoe het moet". Fout! Het materiaal juist gebruiken is cruciaal voor de vachtverzorging van je hond. Ga niet zomaar in het wilde weg aan de slag! Je moet goed weten welke tool voor welke functie dient en wat je ermee kan doen. Elke borstel heeft specifieke functies. Zorg ervoor dat je goed op de hoogte bent waarvoor welke borstel dient.  

3. Een slechte aanpak bij het trimmen van je hond 

Naast het correcte materiaal en dit op de juiste manier gebruiken, is het ook van groot belang dat je de juiste technieken gebruikt en op het juiste moment de vacht van je hond onder handen neemt. Te vaak of te weinig trimmen, borstelen en wassen is niet goed. Maar ook te hard of te oppervlakkig te werk gaan kan voor problemen zorgen. Het is belangrijk om je steeds goed voor te bereiden. Ga niet zomaar de schaar in de vacht van je hond zetten of begin er niet zomaar op los te kammen en trimmen.

Wil je graag weten hoe het wel moet? Vraag raad aan onze trimmers: zij leggen jou als baasje graag uit hoe je op een correcte manier het materiaal kan gebruiken.

4. De geschikte shampoos en balsems 

Veel baasjes vergeten dat trimmen niet alleen de handeling zelf inhoudt, maar ook een proces is. Trimmen is eigenlijk een verzamelnaam voor de hele vachtverzorging van je hond, waaronder ook een frisse wasbeurt valt. Vooraleer je gaat trimmen is een correcte wasbeurt met de juiste shampoos en balsems heel belangrijk. Het is een onmisbare eerste stap die ervoor zorgt dat de volgende stappen vlotter en beter zullen verlopen. Gebruik daarom niet de eerste de beste shampoo die je vindt in de dierenwinkel of in de supermarkt: vaak bevatten die teveel chemische bestanddelen. Vraag hiervoor steeds advies aan mensen die gespecialiseerd zijn in vachtverzorging van honden.

Wil je graag weten welke shampoos en balsems je het best kan gebruiken? Contacteer even onze trimmers. Zij helpen je graag verder! 

Tip: Na het wassen is het belangrijk dat je je hond steeds goed naborstelt en kamt!

5. Laat je hond het moeilijk toe om hem te trimmen? Forceer niets! 

Veel hondjes houden er niet zo van als we aan hun vacht zitten te prutsen. Trimmers hebben de nodige toestellen om honden te verzorgen die het minder leuk vinden om getrimd te worden. Denk maar aan de tafel met de riemen en in sommige gevallen eventueel een muilband uit noodzaak. Er zijn enkele zones bij honden waar het soms wat pijnlijk kan zijn om de klitten eruit te borstelen. In sommige gevallen zal je hond dit ook laten blijken dat hij of zij het niet leuk vindt.

We raden je aan om de gemakkelijke delen alleen aan te pakken en om de rest zo te laten. Een dier dient geleerd te worden hoe die zich moet gedragen tijdens een trimbeurt. Hiervoor is het nodige materiaal nodig, waarover enkel trimmers beschikken. Gaat het dus iets minder vlot voor bepaalde zones? Forceer niets en ga even langs bij de trimmer. Die zal je zeker verder kunnen helpen en advies geven hoe je het probleem zelf thuis kan aanpakken indien je dat graag wenst.  

6. Schade toebrengen aan hond door gebrek aan expertise 

We geven het zelf toe: honden trimmen lijkt gemakkelijk. Maar het is het allesbehalve. Het vergt zowel een theoretische voorkennis en voldoende praktijkervaring. Elk ras heeft een andere vacht en zo bestaan er dus verschillende vachtsoorten die elk een andere aanpak nodig hebben. Ook schuilt er achter elke handeling een specifieke techniek. Bij gebrek aan deze technieken kan het al weleens snel fout aflopen. Daarnaast blijven honden ook nog altijd dieren en kunnen zij soms heel onvoorspelbaar zijn en plotse bewegingen maken. Zo krijgen we vrij regelmatig klanten over de vloer die geprobeerd hebben hun hond zelf te knippen of te scheren, maar uitschoven en schade toebrachten aan hun dier. Dat is niet de bedoeling natuurlijk.

Conclusie: Vachtverzorging is iets continue waar je zeker als baasje een belangrijke rol in hebt. Maar voor een gezonde vachtverzorging is een regelmatig bezoekje aan het trimsalon nodig.


Een juiste techniek voor de vachtverzorging van je hond? Maak je afspraak via mail of telefonisch!

Maak hier online een afspraak