Overslaan en naar de inhoud gaan
Kitten ligt op een tapijt

Kattensnacks

Kattensnacks

Ook al eet ze gezond en voldoende, een kat mag af en toe weleens verwend worden met een snack. Katten zijn verzot op snacks en het versterkt de band tussen jou en je kat.

Er zijn kattensnacks in vele vormen, kleuren en smaken, sommige al gezonder dan andere.

Snacks dienen niet alleen een aanvulling te zijn op de voeding maar kunnen ook dienen om goed gedrag te belonen, en soms zijn ze gewoon heel handig wanneer je je kat iets nieuws wilt leren. Snacks zijn ook een sterke motivator bij de opvoeding of training van je kat. Sommige snacks helpen bij de tandverzorging. Als je snacks geeft bij meerdere gelegenheden zoals bij training, beloning of ontspanning, kies dan voor verschillende soorten snacks.

Met 'snacks voor dieren' bedoelen we niet 'tussendoortjes voor mensen'

Weet jij met welke snacks tussendoortjes voor huisdieren kunnen worden vergeleken? Klik op de afbeelding. Niet doen dus!

Welke snacks?

Er zijn veel soorten snacks voor katten. Welk snacks je kiest, is onder andere afhankelijk van de levensfase waarin je kat zit. Is je kat nog jong, kies dan eerder voor speciale snacks voor kittens, die ondersteunen de groei. Omdat katten kieskeurige eters zijn, kun je je kat beter eerst verschillende soorten snacks laten proeven om te weten te komen welke ze lekker vindt.

Gezonde snacks zijn bijvoorbeeld kauwsnacks, door het vele kauwen houdt je kat haar gebit schoner. Heeft je kat vaak last van haarballen, dan zijn er anti-haarbalsnacks die haarballen helpen voorkomen. Er bestaan ook snacks die de gezondheid van huid en vacht ondersteunen. Drinkt je kat niet veel, dan zijn snackpasta’s ideaal; ze bestaan uit vloeibare pasta die veel vocht bevat zodat je kat meer vocht binnenkrijgt.

Hoe geef ik mijn kat een snack?

Als je kat kunstjes wilt leren, geef dan nooit gewoon een snack maar laat je kat eerst een bepaalde handeling uitvoeren, zoals zitten of liggen of naar je toe komen. Ze leert dan sneller en je bevestigt je autoriteit. Geef je een snack als afleiding, laat je kat daar dan voor ‘werken’. Dat gaat gemakkelijk met een kong: een soepel, hol speelgoedje waar je de snack kunt insteken. Je kat moet de snack dan zelf uit de kong zien te krijgen. Dat houdt haar op een prettige manier bezig en ze wordt er behendig van.

Snacks en voeding, hoe gaat dat samen?

Geef snacks altijd met mate, maak er geen gewoonte van. Zo blijven ze bijzonder, iets voor je kat om naar uit te kijken en blij mee te zijn. Geef je kat geen stukjes worst of kaas; die bevatten veel zout en vet, wat niet goed is voor je kat.

Je kat kan te dik worden van te veel snacks bovenop haar normale voeding. Snacks bevatten minder en ook niet dezelfde voedingstoffen als kattenvoeding. Merk je dat je kat te zwaar wordt zonder dat daar een medische aanleiding voor is, verminder dan het aantal snacks dat je haar geeft. Je kunt haar ook enkele kattenbrokjes geven als snack, die je dan wel kunt afhouden van haar volgende maaltijd.

Snacks en allergieën

Heeft je kat een allergie, dan moet je daar ook bij de keuze van snacks rekening mee houden. Koop alleen snacks waarvan de ingrediënten overeenkomen met die in de dagelijkse voeding van je kat. Zo beperk je het risico op overgevoeligheid of allergische reacties. Heeft je kat een voedselallergie, dan kun je hypoallergene snacks kopen of kiezen uit een ruim assortiment 100 procent natuurlijke snacks.


Met voeding heb je de belangrijkste sleutel in handen om invloed uit te oefenen op de gezondheid van je liefste huisdier.
Zowel de keuze van de juiste voeding, als het juist doseren van de hoeveelheid voeding, is van een ontzettend groot belang.