Overslaan en naar de inhoud gaan
Avocado giftig voor hond kat vogel

Mogen vogels, honden of katten avocado's eten?

Schadelijkheid avocado's bij honden en katten

Honden en katten mogen geen avocado's te eten krijgen. Bij hun worden na het eten van avocado voornamelijk maagdarmklachten gezien, zoals braken en buikpijn. Daarnaast kan het opeten van de grote pit (het zaad) zorgen dat de darmen verstopt raken. In dit geval gaat het niet direct om de giftigheid van de vrucht, maar om de kans op verstopping van de darmen of blokkade in de keel. Het hoge vetgehalte in het vruchtvlees kan aanleiding geven tot ontsteking van de alvleesklier.

Ook een avocadovergiftiging kan bij hond en kat voorkomen. Dit wordt veroorzaakt door de stof persine, die in alle delen van de plant kan worden teruggevonden. De stof kan het functioneren van de hartspiercellen verstoren en verval van het klierepitheel van de melkklieren veroorzaken, waardoor melkklierontsteking en het wegvallen van melkproductie kan ontstaan.

Schadelijkheid avocado's bij vogels en andere huisdieren 

Voor veel andere dieren is avocado nog veel giftiger. Vogels zijn zelfs erg gevoelig voor avocado. Dit komt waarschijnlijk door de stof persine die in de vrucht zit. Celdood in de hartspier kan voorkomen bij dieren na het eten. Zij kunnen er zelfs binnen 24 tot 48 uur aan overlijden. De eerste symptomen zijn sloomheid, niet op de stok kunnen blijven zitten, een slordig verenkleed, stoppen met eten en benauwdheid (ademen met open snavel). Verder zijn ook vissen, konijnen en knaagdieren gevoelig voor avocado.

Binnen 24 uur na opname kan bij zogende dieren een melkklierontsteking ontstaan, die samengaat met een grote daling in melkproductie. Bij hogere doseringen of bij niet-melkgevende zoogdieren kan binnen 24 tot 48 uur hartfalen optreden. Dit wordt vooral gekenmerkt door benauwdheid, sloomheid, blauwverkleuring van de slijmvliezen, hoesten, onderhuidse vochtophoping, verminderd uithoudingsvermogen en de dood. Bij alle dieren kan vocht zich ophopen in het hartzakje en in de borst- en buikholte. Wanneer je vermoedt dat je huisdier de vrucht heeft gegeten, is het aangeraden om jouw dierenarts te contacteren.Bang dat jouw huisdier in contact is gekomen met avocado?

Contacteer ons over avocado's