Overslaan en naar de inhoud gaan
Een hond die triestig is omdat hij alleen is

Petsitters, een oppas voor je hond, kat of konijn

Oppas aan huis

Sommige dieren, waaronder katten, maar ook vogels, konijnen en knaagdieren hechten zich sterk aan hun eigen omgeving en voelen zich thuis daarom vaak het fijnst. Daarnaast zijn bepaalde dieren, zoals terrariumdieren, praktisch gezien lastig om ergens anders dan thuis onder te brengen.

Er kunnen dus verschillende redenen zijn waarom iemand ervoor kiest om tijdens de vakantie oppas aan huis te regelen. Er zijn verschillende mogelijkheden als je oppas aan huis wilt regelen voor jouw huisdier. Ten eerste kan je bekenden, zoals familie, vrienden of buren vragen om voor je dier te zorgen. Een andere mogelijkheid is om betaalde opvang te regelen. Zo kan je ervoor kiezen om een oppas in huis te nemen. Je huis wordt dan in de vakantie door andere mensen bewoond en zij zorgen tegen een geringe vergoeding voor je huisdier. Behalve dat zij op het huis en je huisdier passen, houden ze vaak ook de tuin bij. Maak ruim van tevoren kennis met elkaar om te zien of het klikt.

oppas voor deze kat

Een goede voorbereiding voor je op reis gaat

Voordat je daadwerkelijk op vakantie kunt gaan en de zorg voor je huisdier aan een ander kunt overdragen, zal je een aantal voorbereidingen moeten treffen. Zorg ervoor dat er voldoende voeding voor je huisdier(en) op voorraad is. Zorg ook voor een extra voorraadje kattenbakkorrels voor de kat of voor extra bodembedekking voor je konijn of knaagdier. Een oppas gebruikt hier vaak wat meer van dan jij zelf.

Bovendien ziet niet iedere oppas het zitten om bijvoorbeeld dagelijks de drolletjes uit de kattenbak te scheppen, maar verschoont hij deze liever helemaal. Als je een kat of hond hebt, is het verstandig deze te voorzien van een identificatiechip en hem te registreren bij een databank. Regel dit ruim voor de vakantie. Mocht de kat of hond dan onverhoopt tijdens de vakantie zoek raken en door onbekenden gevonden worden, dan is de kans groter dat jij en jouw dier weer herenigd kunnen worden. De dierenarts kan je hierbij helpen.

Laten logeren bij familie of vrienden

Het is ook mogelijk om je huisdier te laten logeren bij familie of vrienden in huis. In dat geval moet je ervoor zorgen dat je alle spulletjes van jouw dier meegeeft. Bij dieren die los in huis zullen lopen of vliegen is het belangrijk dat je er rekening mee houdt dat het huishouden van de oppas misschien niet zo goed is ingesteld op huisdieren als dat van jou.

Kijk daarom even samen met de oppas of alles veilig is: staan er meubels waarvan je vermoedt dat jouw pup eraan zal knagen, giftige planten waar je parkiet van kan snoepen of snoeren waar jouw konijn zijn tanden in kan zetten? Natuurlijk moet je ook zorgen voor duidelijke instructies voor de verzorging.

Meer informatie biedt deze webpagina over het thuislaten van je huisdier geschreven door het LICG.


Contacteer ons voor advies op maat in een gratis vakantieconsult