Overslaan en naar de inhoud gaan
puppy-lying-down

Puppy Praktijk⎥Hoe leer ik mijn pup zijn grote behoefte buiten te doen?

“Ik heb mijn Golden Retriever pup nu 2 weken in huis. Hij doet zijn grote behoefte nog steeds binnen. Hoe los ik dit op? Hij is nu ongeveer 10 weken oud.”

Deze blog maakt deel uit van de reeks 'Puppy Praktijk'. In deze reeks behandelt gedragstherapeut dr. ir. Joke Monteny echte praktijkcases over de opvoeding van jouw pup. De theoretische achtergrond kan je vinden in haar boek 'Welkom Puppy'.

Het behandelde onderwerp is 'zindelijkheid'. Hierbij horen volgende pagina's uit het boek 'Welkom Puppy' : blz. 162 - blz. 168.
Alle andere behandelde onderwerpen vind je bij onze blogs onder de gezamenlijke titel Puppy Praktijk'.

Vooreerst is het belangrijk om in kaart te brengen waar het mogelijks een klein beetje hapert. Want, laat ons eerlijk zijn: een pup van 10 weken is nog volop bezig met het leren zindelijk zijn zoals wij het willen. Dus het is normaal dat er nog ongelukjes zijn.

Stel je dus eerst de volgende vragen:

 • Is mijn pup volledig gezond?

 • Is hij voldoende ontwormd?

 • Is zijn stoelgang vast en makkelijk op te ruimen qua consistentie? 

 • Heeft zijn stoelgang een ‘normale’ kleur ? (dus bruinachtig en niet wit, geel, groen enz.)

Indien je ergens een 'neen' antwoordt of je twijfelt, raadpleeg je best eerst je dierenarts. Anders kunnen volgende tips je mogelijks helpen.

Zindelijk worden is een proces. Zindelijk worden zoals wij dit inkleden is mogelijks nog een grote opgave voor jouw pup. Immers, je pupje is van nature zindelijk maar hij kleedt dit anders in. Wanneer je door zijn puppy-bril kijkt, ziet zindelijkheid er misschien totaal anders uit. Indien hij bij de fokker steeds op kranten gegaan is, dan is dit mogelijks zijn beeld van 'het toilet'. Zijn er nu geen kranten voor handen, dan is het moeilijker voor hem. Hou er dus vooral rekening mee dat hij hulp en sturing nodig heeft voor de zindelijkheid. Aan welke straf dan ook heeft hij nu geen hulp.

Probeer de pup vooral te helpen door te anticiperen en zoveel mogelijk met hem op regelmatige tijdstippen naar buiten te gaan. Routine en regelmaat zowel in zijn dagindeling als in zijn voedingspatroon zijn ook een hele grote hulp bij het zindelijkheidsproces. 

Je puppy zindelijkheid aanleren:

 • Ga regelmatig met de pup naar buiten

 • Stap buiten een klein beetje rond maar doe niks met hem. Wat beweging is bevorderlijk voor de stoelgang, maar wanneer hij echt gaat spelen of bezig is met jou vergeet hij mogelijks dat hij zijn behoefte moest doen. Eenmaal binnen zonder spel dan komt het maar al te snel.

 • Mocht hij zijn behoefte doen, wacht dan geduldig tot hij gedaan is en vertel hem dan hoe ‘flink’ dit wel niet was. Eventueel kun je hem ook een voedingsbeloning geven, maar jouw goedkeurende stem of een spelletje nadat het gebeurt is zal hij waarschijnlijk ook op prijs stellen. Let op: je pup gaan aaien zou wel eens verkeerd kunnen uitpakken. Niet iedere pup ervaart dit aaien echt als een beloning.

 • Mocht hij het na enkele ogenblikken toch niet gedaan hebben, ga dan terug naar binnen maar observeer hem goed. Na een 10-tal minuutjes, of als je denkt dat het moet gebeuren, ga je opnieuw naar buiten. De aanhouder wint en al snel zul je hem effectief kunnen belonen om het buiten te doen.

 • Maar er is natuurlijk meer. Zijn toilet en de weg er naartoe mag ook niet bezaaid liggen met obstakels. Daarmee bedoelen we dat zijn toilet een plaatsje moet zijn waar hij zich veilig voelt en waar het rustig is. Een overprikkelende omgeving zou er voor kunnen zorgen dat hij het net daar niet doet. Ook de geuren van andere honden kunnen er voor zorgen dat hij zich daar niet oké voelt om zijn behoefte te doen. Daarom is het ook belangrijk om na te gaan, hoe je pup zich voelt op deze plaats. Eventueel moet je opteren voor een andere plaats waar hij zich wel veilig en oké voelt.
   
 • Heb geduld en help hem. Bedenk dat straf momenteel geen hulp is voor hem. In tegendeel: het staat het leerproces in de weg. 

Veel succes!


Deze adviezen worden geschreven door gedragstherapeut dr. ir. Joke Monteny. Zij geeft, samen met de gedragsbegeleiders van WelloPet, op regelmatige basis een lezing of een les Puppy Coaching & Opvoeding. Alle andere cases en onderwerpen vind je in onze blogreeks 'Puppy Praktijk' (8 blogs). 


Ontdek onze dienstverlening voor puppies >>


Ja, hou me op de hoogte van komende evenementen, lessen, lezingen of workshops over & voor puppies!