Overslaan en naar de inhoud gaan

Rescueplan: help mijn hond en/of kat heeft vlooien! Wat nu?

Stap 1: Kies een vlooien dodend middel dat geschikt is voor jouw huisdier!

De aanwezige vlooien moeten gedood worden. Wij raden je af om naar een product te grijpen dat vrij verkrijgbaar is in dierenspeciaalzaken of online. We willen deze producten niet negatief afschilderen, maar een vlooienprobleem vraagt een kordate aanpak.

Dagelijks zien onze dierenartsen de problemen die uit deze biologische producten voortkomen. Gaande van allergische reacties tot ernstige vlooieninfestaties omdat deze producten de vlooien lichtjes afstoten, maar niet doden. Zo krijg je een vals gevoel van bescherming. Vraag daarom raad bij je dierenarts voor een geschikt product voor jouw huisdier. Ideaal kies je voor een product dat de vlooien doodt binnen de 24u. Dit omdat de vlo namelijk 24u nodig heeft om eitjes te leggen. Kies je voor een product dat de vlo pas na 24u doodt, dan heeft de vlo nog voldoende kans om zich voor te planten. En als je weet dat één vlo tot 30 eitjes per dag kan leggen, kom je zo snel tot een echte vlooieninfestatie!

Stap 2: Breng het product tijdig aan bij je huisdier.

Volg de richtlijnen die je dierenarts heeft meegegeven of die in de bijsluiter staan. Veel producten werken maar 28 dagen in plaats van een volledige maand. Dit heeft als gevolg dat je dier op het einde van de maand 3 dagen niet beschermd is en zo toch nog besmet kan worden. Andere producten zijn maar om de 3 maand of 8 maand te geven, een detail om dus goed in de gaten te houden!

Stap 3: Behandel alle dieren in huis.

Behandel niet alleen het huisdier waar je vlooienstrontjes hebt gezien of een vlo hebt zien springen. Het is belangrijk om alle honden, katten, fretten, konijnen en knaagdieren te behandelen. Ook al komen de dieren in hetzelfde huis niet in contact met het besmette dier. Vlooieneieren en de vlooien zelf kleven aan je schoenzolen en kleren, zo breng jij die over naar alle delen in huis (of naar andere huizen!).

Hoe vlooien herkennen bij je huisdier? 

Stap 4: Verwijder de eitjes uit de vacht met een vlooienkam.

Om je dier nog sneller vrij te maken van vlooien kan je een vlooienkam gebruiken. Zo kam je niet alleen de eitjes (niet zichtbaar met het blote oog) uit de vacht, maar ook de vlooienstrontjes, die als voedingsbron dienen voor de larvaire stadia van de vlo. Je huisdier wassen kan een gelijkaardig effect hebben. Maar geloof niet dat shampoo’s tegen vlooien de vlooien ook effectief gaan doden, deze hebben slechts een afstotend effect.

Stap 5: Vergeet de omgeving niet!

Dit is een stap die veel eigenaars van honden en katten wel eens vergeten. De vlo en haar eitjes en larven zitten niet alleen op je huisdier, maar ook in de omgeving! Zo kan een vlooienei gemiddeld 1 jaar overleven in de omgeving. Hoe pak je dan de omgeving aan?

  • Stofzuig je huis, auto,… volledig. Sla hierbij de kieren, plinten, hondenmand, tapijten, zetels zeker niet over! Vlooien en hun eitjes kunnen letterlijk in alle hoeken en kanten zitten. Nadien verwijder je best de zak van de stofzuiger en smijt je deze meteen bij het vuilnis.
  • Spray de omgeving in met een omgevingsspray. De meeste sprays zorgen dat de vlooien onvruchtbaar worden zodat er aan het vermenigvuldigen van de vlooienpopulatie een einde kan komen.
  • Naast het stofzuigen kan je dekens, kussens, knuffels van je huisdier in de kookwas doen. Dit kan al aan 60 graden. Kledij waar je huisdier op ligt zou ook moeten gewassen worden aan hoge temperatuur.

Stap 6: Behandel de huid van je huisdier bij ernstige krabletsels.

Sommige huisdieren zijn allergisch voor vlooien. Dan kan één enkele vlooienbeet serieuze krabletsels veroorzaken. Deze krabletsels kunnen bacterieel geïnfecteerd worden en daarom is het belangrijk om ook de huid van je huisdier goed te verzorgen. Voor een geschikte shampoo vraag je best raad bij je dierenarts.

Voorkom vlooien met ons Life Plan