Overslaan en naar de inhoud gaan
spoelwormen

Spoelwormen bij honden of katten

Wat zijn spoelwormen?

Spoelwormen zijn inwendige darmparasieten die zowel bij de hond als bij de kat voorkomen. Ze zijn slechts zelden zichtbaar in de ontlasting of het braaksel van de hond of kat, maar toch wordt er geschat dat 5 tot 10% van de honden en katten hiermee zijn besmet is. Zowel honden -als kattenspoelwormen zijn ook overdraagbaar op de mens. Daarom is het dus belangrijk om uw huisdieren regelmatig te ontwormen! 

Hoe geraken onze honden en katten besmet met spoelwormen?

Honden en katten kunnen zich op verschillende manieren besmetten met spoelwormen. Via de ontlasting van de hond of kat worden eitjes in de omgeving gebracht. Deze kunnen wel 200 000 eitjes per worm per dag zijn. Een hond of kat raakt dan besmet door deze eitjes op te eten. De larve die in het eitje groeit, komt in de darmen van de hond of kat vrij en waagt zijn weg naar de bloedbaan van het dier.

Honden en katten kunnen ook worden besmet door het eten van besmette tussengastheren (zoals kleine knaagdieren). Wanneer een hond of kat dit knaagdier eet, zal de ingekapselde larve zich ontwikkelen tot een volwassen worm in de darmen van de hond of kat.

Wat gebeurt er eens mijn hond of kat besmet is met spoelwormen?

Wat er exact gebeurt eens een spoelworm zich in het lichaam van een hond of kat heeft genesteld, hangt af van de leeftijd van het dier. 

Bij jonge honden of katten migreren de larven via de bloedbaan naar de longen. Daar worden ze opgehoest en weer ingeslikt. In de dunne darm veranderen de larven in volwassen wormen en leggen daar hun eitjes. Deze komen dan samen met de ontlasting in het milieu terecht en de cyclus begint opnieuw.

Bij oudere honden komt het vaker voor dat de larven via het bloed de organen binnendringen en zich daar inkapselen en gaan rusten. De larven worden pas terug acties als het dier drachtig is. Teven kunnen hun pups infecteren voordat ze worden geboren via de placenta.

Bij zowel honden als katten gaan de larven over in de moedermelk en infecteren ze zo hun nakomelingen. In de dunne darm van puppy's en kittens groeien de larven terug tot volwassen wormen.

kat-en-hond.jpg

 

Hoe krijgt de mens spoelwormen?

De mens besmet zich vooral via grond/oude ontlasting en nauwelijks door direct contact met honden en katten. Meestal merkt men zelf helemaal niets van een worminfectie. Vooral kinderen die veel in zandbakken, tuinen en parken spelen en hun vingers in de mond steken, kunnen zich besmetten met wormeitjes.

In het mensenlichaam kan de honden/kattenspoelworm niet uitgroeien. Er ontwikkelen zich dus geen volwassen spoelwormen in de mens. Uit de eitjes komen in de maag de larven vrij die een trektocht door het lichaam gaan maken, zich inkapselen en dan afsterven en opgeruimd worden door het lichaam. Heel zelden wordt een larve in een schadelijke plek aangetroffen en kan dan klachten geven, bijvoorbeeld in het oog.

Meer weten? Lees dan ook ons artikel over wormen bij honden en katten.


Bang dat jouw geliefde kat of hond last heeft van spoelwormen?

contacteer ons over spoelwormen